Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Octavian Jurma: Singura pandemie care s-a terminat este cea din 1918. Valul 6 este o certitudine în toamnă. Recomandările acestuia

Publicat

Pandemia de coronavirus nu s-a încheiat, avertizează medicul Octavian Jurma, care preconizează că un nou val de COVID-19 va lovi România în toamnă, mai exact la finalul lunii august.

Medicul epidemiolog Octavian Jurma atrage atenţia că românii ar trebuie să respecte în continuare măsurile de igienă pentru a limita răspândirea viruslui SARS-COV 2, responsabil de apariţia COVID-19, deşi numărul infectărilor din ultimele săptămâni este destul de mic în România.

„Vestea bună este că, până la finalul săptămânii (cel târziu săptamâna viitoare) incidența națională va coborî sub 0.5 la mie și vom ieși probabil din valul 5 pe baza datelor oficiale.

Din păcate, eliminarea tuturor măsurilor de prevenție în perioada sărbătorilor, precum și din școli a dus la prelungirea valului 5 – Omicron cu cel puțin 4 săptămâni și la formarea unui platou care durează de 3 săptămâni.

Sunt doar 2 luni de la abandonarea oficială a măsurilor de sănătate publică în pandemie și declararea închiderii pandemiei din motive de inconveniență politică”.

Singura pandemie care s-a terminat este cea din 1918

”Din păcate, singura pandemie care s-a terminat este cea din 1918, pentru că cea din 2020 este bine mersi si produce noi tulpini într-un ritm amețitor.

De la 8 martie 2022 până acum pandemia a produs zeci de noi variante ale armelor sale (virușii) dintre care 3 au acum popriile clade (ramuri).

22A – corespunde BA.4 (Pango), 22B – corespunde BA.5 (Pango) și 22C – corespunde BA.2.12.1 (Pango)

BA.2 este acum peste 95% dominantă în România (graficul de jos arată evoluția procentuală a variantelor din valurile 4 și 5).

BA.2 este cel mai mare pericol pe care îl avem în față și a ajuns să aibă peste 40 de versiuni în circulație, multe cu sub versiuni (da, avem nu numai BA.2.40, dar și BA.2.40.1).

Dintre acestea cea mai amenințătoare este BA.2.12.1 (BA.2 + mutatia Spike L452Q), care are avantaj de peste 50% față de BA.2 și devine rapid dominantă în SUA.

BA.4 si BA.5 sunt de asemenea mai infecțioase decat BA.2 și produc un nou val în Africa de Sud.

Vezi și: Ce simptome are noua variantă Omicron BA2. Diferă de versiunea veche prin aproximativ 40 de mutații. OMS, clarificări importante

Este o situatie similară cu cea de anul trecut în care am asistat la o „diversificare” în primăvară cu apariția variantelor Alpha, Gamma si Beta pentru că în final Delta și Omicron să producă valurile de toamnă.

Diferența principală este că acum, în loc de tulpini candidate avem ramuri întregi candidate la următorul val de toamnă.

Din fericire nu avem confirmate în Romania BA.4 sau BA.5. Știm asta pentru că de 2 săptămâni INSP monitorizează și aceste variante”, a scris Octavian Jurma pe Facebook. 

Concluziile epidemiologului Jurma

  • Pandemia nu s-a terminat
  • Valul 6 este aproape o certitudine în toamnă și va debuta probabil la finalul lunii august
  • Nu știm sigur ce variantă va provoca valul 6
  • Știm sigur că nu mai avem nici un mijloc de a limita impactul valului 6, pentru că pandemia s-a terminat pentru autorități și nimic nu îi va convinge să nege negația.

”Ce am putea face să prevenim un nou dezastru în toamnă? Exact ceea ce ar fi trebuit să facem vara trecută ca să prevenim dezastrul din toamna trecută.

Aceasta ar însemna păstrarea măștilor în interior, accelerarea campaniei de vaccinare și screening epidemiologic la intrarea în țară pentru a întârzia importul noilor versiuni.

La aceste măsuri minimale poate fi adăugată și procurarea din timp a noilor antivirale în special Paxlovid care va fi principalul instrument de reducere a mortalității în țările cu rata mare de vaccinare.

Paxlovid este chiar mai important în Romania, unde populația este foarte refractară la vaccinare”, mai spune Octavian Jurma.

Măsuri care pot fi aplicate, potrivit medicului Jurma

  • ”În primul rând să eviți spitalizarea. E important sa îți faci boosterul: șansa să nu te mai infectezi odată până la finalul anului este aproape zero și o să ai nevoie de cât mai multă protecție imunitară.
  • În al doilea rând eviți infectarea. Păstrează masca FFP2 la interior în spațiile publice și în mijloacele de transport în comun. O faci sa îți protejezi familia, dar și ca să protejezi familia altora. Dacă te întreabă lumea de ce porți mască, spune că nu vrei sa iî infectezi și o sa te lase în pace.
  • E necesară doza 4 (al doilea booster) acum? Doar dacă ai o recomandare medicala ferma. Al 2-lea booster oferă o perioada limitată de protecție suplimentară și e de preferat să îl luați înainte de valul 6, probabil înainte de deschiderea școlilor cand începe de obicei valul epidemic în România”.

sursa, sursa foto: Facebook Octavian Jurma

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax