Eveniment
Ce simptome are noua variantă Omicron BA2. Diferă de versiunea veche prin aproximativ 40 de mutații. OMS, clarificări importante
Subvarianta Omicron BA.2 apare în discuție în condițiile în care specialiștii în epidemiologie vorbesc despre un posibil val 6 al pandemiei.
Subvarianta Omicron BA2 generează variante grave de boală, arată un studiu realizat de japonezi.
Noi experimente de laborator din Japonia au descoperit că varianta BA.2 are o serie de caracteristici care o pot face capabilă să provoace simptome severe de COVID-19 la același nivel cu tulpinile anterioare, dar că este mult mai virală.
Cercetarea – publicată înainte de evaluarea inter pares pe serverul bioRxiv – a constatat că BA.2 poate rezista vaccinurilor COVID-19 și unor tratamente, cum ar fi anticorpul monoclonal sotrovimab.
Subvarianta este mai contagioasă decât tulpina omicron, care fusese deja cea mai transmisibilă variantă până în prezent. Conform cercetărilor preliminare din Danemarca, unde BA.2 este în creștere, subvarianta pare a avea rate de transmisie chiar mai mari decât tulpina omicron.
Ministrul Sănătății Magnus Heunicke a confirmat în această săptămână că subvarianta BA.2 este acum cea mai răspândită în Danemarca.
Organizația Mondială a Sănătății spune că varianta BA.2 reprezintă aprozimativ 20% din cazurile la nivel mondial.
Nu este însă cazul să ne panicăm, spun experții în sănătate. Regulile de prevenție rămân aceleași, iar respectarea lor ne poate ajuta să rămânem în siguranță.
Simptome ale variantei BA.2 Omicron:
Unii experți citați de Express.co.uk consideră că BA.2 nu prezintă simptome cu mult diferite de față de Omicron original. Așadar, simptomele variantei BA2 seamană mult cu cele ale Omicron, dar este posibil ca unele să fie resimțite mai sever.
Pe baza rapoartelor medicilor care tratează varianta Covid și pacienților care se luptă cu ea, aceasta este lista completă a simptomelor:
- Gât (dureri, înțepături)
- Nas înfundat
- Dureri musculare ușoare
- Oboseală extremă
- Tuse seacă (spre deosebire de varianta anterioară, când tusea era mai puțin obișnuită). De altfel, specialiștii cred că poate provoca afecțiuni pulmonare mai puternice decât varianta de bază a Omicron).
- Transpirații nocturne
- Nasul care curge
- Durere de cap
- Mialgie (dureri musculare)
- Pierderea poftei de mâncare
- Diaree
- Pierderea gustului și/sau a mirosuluu nu se mai regăsește printre simptomele obișnuite.
Prin ce diferă BA.2 de varianta originală?
Cele două versiuni diferă prin aproximativ 40 de mutații, potrivit Bloomberg. Deși cele două sunt legate, există suficiente diferențe pentru a conduce la o schimbare a simptomatologiei.
UPDATE 22 februarie 2022: OMS vine cu clarificări importante. Omicron BA.2 nu provoacă forme mai grave decât BA.1
Subvarianta BA.2 de Omicron – care se răspândeşte mai rapid şi a devenit dominantă în Danemarca – „nu provoacă o formă mai gravă” de COVID-19 decât subvarianta BA.1 care circulă la scară largă la nivel global, a declarat marţi un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.
„Nu vedem o diferenţă în ceea ce priveşte severitatea între (subvariantele) BA.1 şi BA.2 şi, prin urmare, este un nivel similar de severitate în ceea ce priveşte riscul de spitalizare”, a declarat Maria Van Kerkhove, director al programului de combatere a COVID-19 din cadrul OMS, în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri pe reţelele sociale.
Vezi și Ce simptome are noua variantă Omicron BA2. Diferă de versiunea veche prin aproximativ 40 de mutații
Această constatare „este cu adevărat importantă, deoarece în multe ţări a existat o circulaţie substanţială atât a BA.1, cât şi a BA.2”, a mai spus ea.
Ea a raportat astfel concluziile la care a ajuns luni un Comitet consultativ de experţi cu privire la evoluţia virusului care provoacă COVID-19, concluzii liniştitoare şi mult aşteptate după îngrijorările cauzate de pre-publicarea unui studiu asupra hamsterilor – nerevizuit de oamenii de ştiinţă – care părea să arate că, dimpotrivă, subvarianta BA.2 ar provoca forme mai grave.
Cercetătorii care au realizat studiul şi-au prezentat concluziile comitetului, a mai spus Van Kerkhove.
Ea a profitat de ocazie pentru a cere ţărilor din întreaga lume să nu-şi demonteze dispozitivele de secvenţiere în acelaşi timp cu ridicarea restricţiilor sanitare în numeroase ţări, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Mișu
luni, 21.02.2022 at 16:09
A uitat să precizeze durerea în cot.