Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

OMS: România, în topul țărilor europene privind consumul de ţigări și alcool în rândul adolescenţilor

Publicat

tineri

fumat tineriȚara noastră ocupă locul al patrulea într-un top european care vizează obiceiul fumatului la vârstele adolescenţei, în cazul copiilor de 11 ani care fumează o ţigară cel puţin o dată pe săptămână. 24 la sută dintre adolescenţii de 15 ani din România şi 16 la sută dintre adolescente, declară că au aprins prima ţigară la vârsta de 13 ani sau chiar mai devreme, potrivit unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Studiul Organizaţiei Mondială a Sănătăţii furnizează şi date referitoare la consumul de alcool în rândul adolescenţilor, obicei la care România este, din nou, în top 4, în cazul copiilor de 11 ani care beau alcool cel puţin o dată pe săptămână. OMS a dorit să stabilească prevalenţa fumatului şi consumului de alcool în rândul adolescenţilor cu vârste de până la 15 ani. Cercetătorii au urmărit două traiectorii: începutul fumatului/consumului de alcool şi frecvenţa acestor două obiceiuri.

Potrivit datelor culese de la adolescenţii de 15 ani, întrebaţi dacă au început să fumeze la vârsta de 13 ani sau mai puţin, arată că 16% dintre fetele şi 26% dintre băieţii din România au declarat că au făcut acest lucru. Astfel, din 42 de ţări analizate, România se situează pe poziţia a 19-a. Topul este condus de Groenlanda, Lituania şi Estonia cu procente care depăşesc sau ating pragul de 50%.

România ocupă, însă, locul al patrulea în topul copiilor de 11 ani care fumează cel puţin o dată pe săptămână, cu procente destul de mici, totuşi: 1% în cazul fetelor, respectiv 6% în cazul băieţilor. În ceea ce priveşte copiii de 13 ani care fumează cel puţin o dată pe săptămână, ţara noastră se află pe aceeaşi poziţie, cu procente de 6%, respectiv 8%.

Odată cu creşterea vârstei, ţara noastră coboară în clasament, ocupând locul al şaptelea în cazul adolescenţilor de 15 ani care aprind ţigara cel puţin o dată pe săptămână. 17 fete din 100 declară că fac acest lucru, comparativ cu 26% dintre băieţi.

În ceea ce priveşte consumul de alcool, România ocupă poziţia a patra în cazul copiilor de 11 ani care consumă băuturi alcoolice cel puţin o dată pe săptămână, cu procente de 5% în cazul fetelor, respectiv 12% în cazul băieţilor. Ţara noastră este întrecută la această categorie de vârstă doar de Armenia, Israel şi Republica Moldova.

În cazul copiilor de 13 ani, 9 din 100 de fete şi 17 din 100 de băieţi declară că beau alcool cel puţin o dată pe sătpămână. Bulgarii stau mai rău decât noi la această categorie de vârstă, cu procente de 18%, respectiv 20%.

La adolescenţii de 15 ani, ţara noastră ocupă locul 8 în ceea ce priveşte consumul de băuturi alcoolice cel puţin o dată pe săptămână, 10 fete din 100 şi 30 de băieţi din 100 declară că au acest obicei. În ceea ce priveşte prima beţie, 12%, respectiv 30% dintre adolescenţii de 15 ani declară că acest lucru s-a întâmplat de două sau mai multe ori până la această vârstă. Topul în acest caz este condus de danezi, unguri şi lituanieni, cu procente apropiate de 50%.

sursa: gândul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax