Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

OMV Petrom, profit record pe fondul scumpirii energiei și carburanților. Compania are ”la ciorap” 13 miliarde de lei cash

Publicat

OMV Petrom a raportat joi un profit net de 10,3 miliarde de lei în 2022, de peste 3 ori mai mare decât cel din anul precedent, potrivit unui comunicat al companiei.

În 2021, profitul net al companiei a fost de 2,8 miliarde de lei.

Totodată, OMV Petrom a plătit la bugetul de stat aproape 20 miliarde lei reprezentând taxe, dividendele de bază și dividendele speciale. Impozitele si contribuțiile specifice sectorului au însumat peste 7 miliarde lei.

În plus, OMV Petrom a raportat rezerve de cash de peste 13 miliarde de lei, cu aproape 4 miliarde de lei mai mari decât în 2021.

“Anul 2022 a fost unul fără precedent pentru industria energetică, cu dificultăţi în ceea priveşte aprovizionarea cu produse energetice, preţuri internaţionale record şi volatilitate fiscală.

Rezultatele noastre reflectă acest mediu de piaţă şi performanţa operaţională: diversificarea surselor de energie, continuitatea aprovizionării, producţie record de electricitate”, a transmis Christina Verchere, director general al companiei cu o capitalizare de 27 mld. lei.

Anunțarea rezultatelor financiare ale companiei vine pe fondul tentativei guvernului de a impune o suprataxă pe veniturile excepționale ale companiilor din energie.

Guvernul a adoptat această taxă de solidaritate introdusă de un regulament UE, dar OMV Petrom a anunţat că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, motivând că are „sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 02.02.2023 at 11:06

    Cum se uită cu jind Guvernul la banii ăia. Puteau fi ai noştrii. Şi ce bine prindeau ei PSD-ului să mai mărească salariile la stat şi găsirea unor modalităţi de a mai născoci niscaiva pensii speciale. Oricum, dacă ar fi să preluăm OMV-ul, în doi ani este pe butuci cu tot felul de Bădălăi, Stăneşti, etc la conducere.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax