Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ONG-urile din judeţul Alba pot intra în cursa pentru Fondul Cultural. Fundaţia Comunitară Alba alocă 10.000 de lei pentru proiectele cu impact major


Publicat

Luni, Fundaţia Comunitară Alba a anunţat desfăşurarea unui nou concurs de proiecte, iar de această dată grupul ţintă sunt ONG-urile din judeţul Alba. „Fondul de cultură” este un concurs de proiecte, prin care ONG-urile pot accesa fonduri pentru ideile deschise comunităţii din oraş. Finanţarea maximă pentru un proiect este de 2.000 de lei, din totalul fondului alocat de Fundaţia Comunitară Alba de 10.000 de lei. Proiectele care vor intra în concurs vor fi selectate de „oameni cu greutate în domeniul cultural”, iar data limită de depunere este 5 iunie. 

Fondul de Cultură a fost realizat din activităţile organizate de Fundaţia Comunitară Alba, astfel că finanţarea proiectelor este privată. Comitetul de gestionare a fondului pentru concursul de proiecte este format din Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, artistul plastic Cosmin Mureşan, şeful Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, Dana Zecheru, conf. univ. dr. Diana Câmpan de la UAB şi preşedintele Fundaţiei Comunitare Alba, Dorin Sava. Aceştia vor selecta proiectele care vor promova judeţul Alba, iar înainte de implementare fiecare membru al comitetului de specialitate va juriza independent proiectele.

Fondul de Cultură este primul de impact major pe care Fundaţia Comunitară Alba îl finanţează. De asemenea, este şi primul ONG care finanţează un concurs de microproiecte, prin care vor să scoată în faţă o idee îndrăzneaţă, care să atragă atenţia comunităţii.

Preşedintele Fundaţiei Comunitare Alba, Dorin Sava a declarat că ONG-urile care vor accesa aceste fonduri trebuie să îndeplinească o serie de criterii, precum: fezabilitatea proiectului, raportul cost-beneficiu, originalitatea, sustenabilitatea şi impactul proiectului. Un alt avantaj pe care îl au ONG-urile care vor fi alese este şi experienţa anterioară în desfăşurarea de proiecte cu impact pentru judeţul Alba pe anul 2012.

Gabriel Rustoiu, unul dintre membrii comitetului de jurizare, a precizat că este bine să se desfăşoare un astfel de concurs pentru ONG-uri, pentru că în acest mod se luptă pentru câştigarea unei finanţări pentru proiecte şi nu se mai aplică principiul „primul venit, primul servit”. Conf. univ. dr. Diana Câmpan a declarat că acest concurs este un „soi de pornire” pentru viitor, iar prin ideile pe care reprezentanţii ONG-urilor le vor prezenta vor fi protejate valorile judeţului Alba. Artistul plastic Cosmin Mureşan a declarat că acum doi ani au început contribuţiile pentru fondul cultural în cadrul fundaţiei, iar acum a sosit momentul ca banii să fie direcţionaţi spre proiecte care au un impact major pentru comunitatea locală.

Până în data de 5 iunie, ONG-urile îşi pot depune proiectele care să intre în concursul pentru Fondul Cultural. Timp de o săptămână, de la depunere, membrii asociaţiilor neguvernamentale pot să aducă îmbunătăţiri proiectului. Înainte de selectare, membrii comitetului de specialitate vor putea intervieva ONG-urile care s-au înscris la concurs, astfel aceştia vor avea ocazia să prezinte mai bine proiectul şi să aducă completări, dacă este nevoie.

La data de 1 iulie, asociaţiile îşi vor primi banii pentru realizarea proiectelor, iar perioada de implemenatre este de 2 luni, respectiv până la 1 septembrie. Pentru mai multe informaţii, puteţi accesa site-ul cultura.fundatiacomunitaraalba.ro. Acest concurs este organizat de Fundaţia Comunitară Alba în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi Asociaţia pentru Relaţii Comunitare Cluj-Napoca.

Camelia TOMAȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă Cosmin Arion, candidat Senatul României – Pro România: Pentru Legi bune, trimitem profesioniști în Parlament!

Publicat

”Românii își doresc oameni noi în politică, dar în primul rând să fie competenți.

PRO ROMANIA a înțeles acest mesaj și candidatura mea este o dovadă în acest sens. Activitatea mea de peste 15 ani în baroul Alba îmi dă încredere că pot fi cel mai bun avocat în reprezentarea locuitorilor județului Alba în Parlamentul României.

Locuitorii județului Alba își doresc în primul rând un trai mai bun si voi lupta pentru asta; un sistem de educație pus la punct si voi milita pentru asta; un sistem de sănătate sigur si voi face din asta o prioritate; o infrastructură care să ne asigure un acces rapid și voi susține asta.

România nu are niciun motiv să nu se dezvolte și să fie una dintre cele mai importante țări europene.

Avem resursa umană, avem resursele naturale, avem relieful, avem tot. Din păcate până acum nu am avut liderii care să știe să le folosească la adevărata lor valoare.

PRO ROMANIA are acești lideri care împreună cu noi toți ne vor face mândri că suntem români și ne vom bucura împreună de tot ceea ce vom face bun pentru noi. Județul Alba are obligația să se dezvolte pentru a însemna ceva în economia țării și pentru a asigura bunăstare locuitorilor săi, dar pentru asta este nevoie de oamenii potriviți care să știe să îl promoveze.

Aveți încredere că sunt unul dintre ei”, a declarat Cosmin Arion într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

23 – 24 octombrie: Lucrări de dezinsecție și deratizare pe raza domeniului public al municipiului Sebeș

Publicat

În perioada 23-24 octombrie 2020, în funcție de condițiile meteorologice, se vor efectua lucrări de dezinsecție (combaterea insectelor) și deratizare (combaterea rozătoarelor) pe raza domeniului public al municipiului Sebeș.

Potrivit reprezentanților Primăriei, toate produsele folosite sunt avizate de Ministerul Sănătății.

Persoanele cu probleme respiratorii sau cardiace, precum și copiii sunt rugați să nu intre în raza directă de acțiune a echipamentelor de pulverizat.

Lucrările sunt efectuate de societatea comercială DD CHIM SRL, în colaborare cu Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului și Primăria Municipiului Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: WhatsApp va avea funcţie de shopping. Cum vor putea utilizatorii să facă cumpărături online

Publicat

whatsapp iphone

Facebook a găsit o cale de monetizare a WhatsApp, care constă în comanda de produse direct din ferestrele de chat. Mai exact, firmele vor putea vinde produse direct în WhatsApp, aşa cum o pot face deja în Facebook şi Instagram, a anunţat compania americană, care nu a oferit multe alte informaţii în afara unui scurt clip video.

Totul începe cu un mesaj trimis de utilizator magazinului din care vrea să facă achiziţia, în care întreabă despre tipul de produs pe care vrea să-l cumpere. Compania răspunde cu un catalog ce cuprinde produsele care corespund.

Utilizatorul poate adresa şi alte întrebări legate de produsele care-l interesează, înainte de a face achiziţia, iar magazinul va trebui să folosească, cel mai probabil, un bot pregătit să ofere răspunsuri la toate întrebările.

Când s-a hotărât, utilizatorul poate face achiziţia direct din fereastra de chat în care vorbit cu bot-ul magazinului. Aproape sigur operatorul de plăţi va fi Facebook Pay, deşi compania americană nu oferit această informaţie. P

entru Facebook, lansarea funcţiei de shopping din WhatsApp, pentru care nu a anunţat o dată exactă de lansare, este un pas firesc, după ce a făcut acelaşi lucru şi în cazul celorlalte două reţele sociale ale companiei.

Pentru utilizatori ar putea reprezenta o metodă rapidă de a face cumpărături online dar, ar putea să însemne şi că vor primi pe viitor mesaje comerciale pe WhatsApp de la companiile cu care au luat legătura.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Părinţii copiilor care învaţă acasă sau în sistem online vor primi 75 % din salariu. Actul normativ aprobat de Guvern

Publicat

Părinții copiilor din unitățile de învățământ care funcționează în scenariile galben și roșu vor primi zile libere plătite. Ordonanța de urgență a fost aprobată în ședința de Guvern de joi seara.

„Un părinte va putea să solicite angajatorului zile libere plătite pentru a supraveghea copilul care învaţă acasă, în sistem online, numai dacă specificul muncii acestuia nu permite munca la domiciliu/telemunca”, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii afirmă că plățile erau făcute punctual și până acum, pe baza avizelor epidemiologice eliberate de DSP.

„Suntem gata, eram gata de acum o săptămână, dar în procedura de avizare am parcurs toate etapele corespunzătoare, inclusiv Consiliul Economic și Social și Consiliul Legislativ.

Subiectul suscită într-adevăr un larg interes, în perioada ultimelor zile, noi aflându-ne în circuitul de avizare, au mai venit o serie de comentarii și completări. Actul normativ este gata și îl vom supune aprobării dumneavoastră”, a spus Violeta Alexandru.

75% din salariu, dacă școala copilului funcționează în scenariul 2 sau 3

Părinţii copiilor care învaţă în unităţi care funcţionează în scenariile 2 şi 3 vor putea beneficia de indeminizaţie de 75 % din salariu, completările legislative fiind aprobate în ședinţa de Guvern de joi seara.

”Ştiu exact, în zona de competenţă a Ministerului Muncii, ce trebuie făcut pentru părinţii copiilor cu vârsta de până la 12 ani înscrişi în unităţile de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară, intrate în scenariile 2 şi 3.

Imediat după ce comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă au decis trecerea şcolilor din anumite localităţi, inclusiv din Bucureşti, în scenariul 2 (prezenţa la cursuri alternativ cu învăţământ în sistem online) sau în scenariul 3 (toate cursurile în sistem online) am iniţiat completări la cadrul legal existent pentru a putea acorda, şi în aceste cazuri, zile libere plătite (cu 75% din salariul brut dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut) pentru un părinte.

Deja reglementasem şi gestionăm situaţia părinţilor din şcolile în care se descoperă un focar covid, certificat de o anchetă epidemiologică”, a anunţat, miercuri, Violeta Alexandru.

”Acum completăm ceea ce deja avem în aplicare în urma evoluţiei situaţiei din ţară respectiv din şcoli. Adăugăm şi scenariile 2 şi 3.

Aceleaşi reguli de acordare pe care le-am avut în legea 19/2020 cu care am plecat la drum, de la începutul stării de urgenţă.

Toate avizele ministerelor, al CES şi al Consiliului Legislativ sunt luate. Am rămas în permanenţă la dispoziţia angajatorilor şi a angajaţilor care au avut diferite propuneri. Zeci de sugestii. Am trecut prin toate. Intru cu acest act normativ în şedinţa de Guvern”, a mai anunţat Violeta Alexandru.

Conform spuselor ministrului, instituția pe care o conduce face plăți către părinți și în prezent.

„Vreau să subliniez pentru cei care în spațiul public au precizat că nu avem cadrul legal pentru plata părinților, că Ministerul Muncii efectuează în acest moment plăți pentru toate situațiile în care, în baza avizului epidemiologic eliberat de DSP, o unitate școlară în integralitate sau o clasă se află în situația de a gestiona un focar Covid, avem în plată, avem în gestionare această situație.”, a spus Violeta Alexandru.

Astfel, ministrul Muncii a explicat că se realizează doar o extindere a ordonanței 147/2020, pentru a se acoperi și situațiile părinților copiilor care învață în scenariul doi și trei.

Noi practic extindem sfera de aplicabilitate a ordonanței 147/2020, ca urmare a ordinului comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății, acest ordin prevăzând cele trei scenarii despre care s-a discutat în spațiul public.

Ca urmare a ordinului apărut ulterior ordonanței, venim să completăm ordonanța pentru a avea cadrul legal în vederea acoperirii situațiilor părinților copiilor care învață în scenariul doi și trei. Noi am gestionat în toată această perioadă toate situațiile punctuale apărute. Ca urmare a ordinului celor doi miniștri înțelegem să completăm cadrul legal”, a mai spus Violeta Alexandru.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate