Connect with us
Publicitate

BLAJ

Operație în premieră națională la Spitalul Municipal din Blaj. Ce a reușit echipa condusă de chirurgul Mihai Nemeți

Publicat

Operație în premieră națională la Spitalul Municipal Blaj. O echipă condusă de doctorul Mihai Nemeți, medic primar chirurgie vasculară, a realizat o operație deosebit de complexă.

Este vorba despre revascularizarea hibridă la nivel carotidian, la un pacient în vârstă de 50 de ani, care a suferit, în urmă cu doi ani, un accident vascular cerebral și care risca o recidivă.

Evoluția postoperatorie a fost favorabilă, iar pacientul a fost deja externat, potrivit Radio Blaj.

Jurnaliștii postului de radio au vorbit despre această operație efectuată în premieră națională chiar cu doctorul Mihai Nemeți, medic primar chirurgie vasculară.

„Din ce am citit până acum, nu s-a mai făcut o astfel de operație în țara noastră. Am reușit să îmbinăm două proceduri distincte, cea chirurgicală și cea endovasculară (…)

Pacientul pe care l-am operat avea două leziuni separate, una la originea carotidei comune, în torace, inaccesibilă chirurgical, iar cea de a doua la nivelul gâtului, accesibilă din punct de vedere chirurgical.

Noi am tratat leziunea de la nivel cervical, am tratat stenoza, am curățat respectivul vas și l-am suturat la loc, iar la vedere am reușit, prin intermediul unor dispozitive, să introducem, în sensul invers de curgere al sângelui, prin porțiunea de carotidă operată, un stent în carotida comună, de la nivelul toracelui, acolo unde ea practic se desprinde din aortă.

Astfel am îmbinat ambele proceduri la nivel carotidian.

Dacă la nivelul membrelor inferioare această operație este una curentă, la nivel carotidian nu s-a mai făcut la noi în țară, din câte am citit.

Am avut această idee deoarece dacă am fi rezolvat această problemă doar din punct de vedere chirurgical, stenoza de la nivelul carotidei comune, inaccesibilă chirurgical, rămânea acolo și ar fi putut evolua.

A fost un caz aparte, un pacient în vârstă de 50 de ani, polivascular, cu afectare la mai multe nivele, din punct de vedere al arterosclerozei, care a dus, în urmă cu doi ani, la producerea accidentului vascular cerebral.

Atunci, pacientul și-a revenit, dar având cele două leziuni (stenoze), risca să facă din nou un accident vascular cerebral și ar fi putut să rămână cu un handicap major, ireversibil, pe tot parcursul vieții.

Intervenția a durat în jur de trei ore, a fost o mobilizare demnă de lăudat a mai multor specialități – chirurgia vasculară, cardiologie intervențională și anestezie/terapie intensivă – cu rezultate finale deosebite.

Pacientul a fost externat în condiții de maximă siguranță, fără alte probleme medicale, a stat un pic mai mult în spital pentru că am dorit să îl ținem sub observație și nu am vrut să riscăm, fiind prima astfel de intervenție.

Din echipa medicală care a reușit această operație au făcut parte doamna doctor Ioana Balog, medic specialist chirurgie cardiovasculară, domnul doctor Iulian Demean, medic specialist terapie intensivă, iar un ajutor semnificativ a venit din partea domnului doctor Horațiu Comșa, medic primar cardiolog, cu competențe în cardiologie intervențională, care are un contract de colaborare cu Spitalul Municipal Blaj, dânsul activând la Cluj, la Spitalul de recuperare.

Vreau să le mulțumesc asistentelor medicale pentru efortul depus si implicare: colectivul de asistente de la Laboratorul de Angiografie, Blocul Operator, Anestezie/Terapie intensivă și Compartimentul de Chirurgie Vasculară.

A fost un efort comun, ne bucură faptul că angiograful reușește să coaguleze atâtea specialități, cu rezultate remarcabile pentru pacienți.”

În luna aprilie, doctorul Mihai Nemeți și echipa sa au reușit, în premieră pentru Spitalul Municipal Blaj, să realizeze prima revascularizare a membrelor inferioare printr-o tehnică hibridă.

Premieră la Spitalul din Blaj: Piciorul unei paciente de 82 de ani, salvat de la amputare printr-o tehnică hibridă

A fost o intervenție pentru revascularizare a segmentelor arteriale blocate, în care s-au folosit, în același timp, atât metoda clasică chirugicală, cât și tehnica endovasculară minim invazivă.

Prin această tehnică hibridă, piciorul unei paciente în vârstă de 82 de ani a fost salvat de al amputare.

Sursă: Radio Blaj

Foto: Arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax