Connect with us
Publicitate

EDITORIAL

OPINIE Daniel Lungu: Hava strică treaba! Matematică electorală: Hava + Pleșa, o ecuația greu de rezolvat pentru PNL Alba

Publicat

Hava strică treaba! Calculele electorale ale PNL Alba de a recâștiga, în liniște, Primăria Alba Iulia par să fie spulberate de informația „pe surse” că Mircea Hava nu este pe lista eligibilă pentru europarlamentare.

Visurile spulberate ale actualului europarlamentar de a rămâne la Bruxelles spulberă și liniștea în PNL Alba.

În ultimele luni, liberalii din Alba au încercat prin toate mijloacele să își asigure prima șansă în lupta electorală pentru Alba Iulia.

Astfel, întoarcerea lui Gabriel Pleșa „la matcă”, așa cum însuși edilul descria revenirea în PNL, părea că încheie atichifobia PNL Alba că, în calitate de cel mai puternic partid din Alba, nu va fi în stare să aibă un candidat fezabil pentru a câștiga fotoliul de primar al reședinței de județ.

Gabi le-a tras clapa pesediștilor

Iar Gabi Pleșa pleacă, la fel ca orice primar în funcție, cu prima șansă de a câștiga alegerile locale, chiar dacă imaginea acestui s-a erodat în această perioadă. Acesta este și motivul pentru care, în lipsa unor candidați clar stabiliți și puternici, toate partidele l-au dorit în curte.

În toată această încercare de curtare politică, PSD a ieșit cel mai șifonat pentru că Gabi le-a tras clapa pesediștilor, după ce credeau că au reușit să-l transfere în echipă.

Nici măcar USR nu a fost atât de șifonat pentru că „oamenii noi din politică” se consolaseră, de mult timp, cu faptul că Gabriel Pleșa tânjește să revină în PNL și era doar o chestiune de timp când va face pasul.

Acum,  posibilitatea ca Mircea Hava să nu mai prindă garnitura PSD – PNL pentru Bruxelles dă peste cap toate calculele electorale și ațâță toate orgoliile care ardeau mocnit în PNL Alba.

Hava și candidatura la Primăria Alba Iulia

Hava a împrăștiat în diferite cercuri faptul că, dacă rămâne „acasă”, va candida pentru a recâștiga Alba Iulia. Tabăra Mircea Hava – Paul Voicu (fostul candidat PNL învins de Gabriel Pleșa în 2020) a prins curaj și deja mușcă tabăra fostului PNL.

Aceasta își freca deja mâinile pentru că, prin revenirea în PNL a lui Gabriel Pleșa, i se deschidea calea să revină la butoanele partidului.

(Ca o scurtă recapitulare, fuziunea dintre PNL și PDL , din anul 2014, a însemnat în județul Alba practic anihilarea vechiului PNL. Noul partid a ajuns în mâinile lui Mircea Hava, Ion Dumitrel sau Alexandru Pereș, foștii lideri PDL.)

Influența deputatului Florin Roman

În prezent, vechiul PNL speră să câștige filiala prin Florin Roman, care a acumulat tot mai multă influență în rândul primarilor și al membrilor de partid.

Iată de ce, cu siguranță Mircea Hava nu este dorit „acasă” de Florin Roman, care se antrenează puternic ca să preia organizația PNL Alba.

Cred că nici măcar Ion Dumitrel, care mereu a fost împăciuitor, nu l-ar dori pe Hava „acasă”, ca să nu fie nevoit să își păzească spatele în situația în care tabăra Hava s-ar gândi s-o pună de o vendetă politică.

Chiar și la 70 de ani, azi-mâine, Mircea Hava rămâne un lider politic versat și abil, care creează frisoane în toate partidele, mai ales în PNL.

Mai mult, Hava a avut inspirația politică de a păstra mereu caldă posibilitatea de a reveni la Alba Iulia, iar acest lucru se reflectă într-un scor bun în toate sondajele de opinie.

Ce va face PNL Alba dacă Hava se hotărăște să revină acasă?

Ce va face PNL Alba dacă Hava se hotărăște să revină acasă? Sunt două scenarii și ambele înseamnă vărsare de sânge politic:

1. Îl sacrifică pe Gabriel Pleșa și închide orice conflict intern, încercând să recâștige Alba Iulia cu Mircea Hava;

2. Îl sacrifică pe Mircea Hava și își asumă posibilitatea ca acesta să candideze din partea altui partid și să plece din PNL cu mai mulți oameni apropiați și influenți.

În concluzie, Hava strică treaba!

În concluzie, Hava strică treaba! Totuși, în culisele politice, cazul Mircea Hava nu este tranșat, PNL Alba încercând încă să îl impună pe lista eligibilă pentru Parlamentul European.

O variantă aruncată în negocierile pentru a-l ține departe pe Mircea Hava de Alba Iulia ar fi și un post într-o misiune diplomatică, de ambasador sau de consul, opțiune puțin probabil să o accepte fostul edil.

Mai mult, această opțiune a fost discutată într-un cerc foarte restrâns și are destul de puține șanse de reușită.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. pilu

    marți, 27.02.2024 at 18:41

    Păi la ce să mai fie bun, la încurcatul treburilor, că la Parc s-a închis şi nu mai are unde să-şi piardă vremea. Treburi de bătrân obosit şi abandonat.

  2. al doilea

    miercuri, 28.02.2024 at 10:27

    vine is redeschide si hotel parc mah saracule si frustratule.ca fara el alba asta era un rahat de oras.. te plimbai printr-un parc plin de ciori si ceteatea asta ramanea scufundata in mizerie. nu vedeti c aplesa nu e ins stare sa intretina macar ceea ce s-a facut.

  3. Unul

    miercuri, 28.02.2024 at 10:30

    E limpede că dacă Hava se înscrie în cursă la locale Pleșa n-are nicio șansă. El și de-ar concura singur ar ieși pe locul doi. Așadar pentru Hava ar fi lesne de (re)câștigat mandatul de primar. Asta doar în eventualitatea în care ar candida, firește. Opreliști i s-ar putea pune din partea „coledzilor” pe care i-a nășit și care acum stau cu mâna pe clanță să blocheze ușa. Daraveli cunoscute monșer… S-au fumat… Ăla de l-ai ajutat odinioară, exact ăla o să te ajute, cu un șut în dos, să te duci de-a berbeleacu’ pe scări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax