Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

OPINIE: VIDEO – Alba Iulia și pandemia de coronavirus. Opt decese, în țară, din care se pare că nu prea s-a înțeles nimic


Publicat


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILDFCSTksMA=="></script> </p>


Marți, 24 martie, Alba Iulia – ziua în care încă pandemia de coronavirus nu este luată în serios, iar nepăsarea poate merge mână-n mână cu virusul care până acum a făcut opt victime în țară. 

De mai bine de o săptămână, în fiecare dimineață trebuie să intru în trei farmacii din zona în care locuiesc pentru a întreba dacă un nenorocit de medicament, vital pentru cei operați de tiroidă, a intrat în stoc.

Mască nu am, nu se găsește niciunde. Intru în farmacie și întreb de la ușă: Euthyrox aveți? Dar măști? Dar mănuși? Farmacista se uită la mine și îmi dă zilnic același răspuns: Nu, nu avem.

CITEȘTE ȘI: CRIZĂ de pastile: Bolanvii de tiroidă din Alba și din țară, LĂSAȚI fără medicamentul vital, Euthyrox

Până să ajung la farmacie, încerc să merg printre blocuri, să mă feresc de orice contact. Mai avem în casă niște mănuși chirurgicale, trei bucăți, asta mai înseamnă un minim de protecție pentru trei zile în care o să pot deschide ușile farmaciei.

Dar eu am un motiv bine întemeiat pentru care am ieșit: caut niște pastile, vitale.

În schimb, oamenii care se plimbă pe străzi cu mâinile la spate nu au.

Un bătrân a ieșit dintr-un bloc, mai mult ca sigur e tată și cel mai probabil bunic. Merge pe străzi și nu pare să aibă un țel anume, doar se plimbă, face o tură de cartier. O doamnă cară două baxuri de apă, abia le cară.

La fel și cei care au ieșit la un minim de cumpărături. O bătrână căra o sacoșă cu câteva produse, dar pare că nu se îndreaptă spre casă, mai are ceva de cumpărat.

Degeaba ”au urlat” autoritățile să nu mai ieși din casă, degeaba strigă asistenta șefă de la Secția de Infecțioase a Spitalului Județean din Alba Iulia să stai în casă, că dacă ieși te poți infecta. Degeaba.

CITEȘTE ȘI: Revolta asistentei șefe de la Infecțioase Alba: „De trei săptămâni nu mi-am strâns copilul în brațe. Oare când veți înțelege?”

La semafor, alți bătrâni, aceeași poveste: câte doi, câte trei, așteaptă culoarea verde. Nu au măști, nu au mănuși, merg agale spre un supermarket din zonă.

Cei care sunt în ”câmpul muncii”, o idee mai tineri, se uită atent la toți de pe stradă, descarcă marfă în magazine, aleargă cu o hârtie din stânga în dreapta, mare parte din ei par speriați, dar munca pentru supraviețuire trebuie să continue.

Între timp autoritățile au intrat în bula secretomaniei

Nu comunică mai nimic. Sigurul caz oficial de la Alba este cel de acum o săptămână și așa a rămas, de atunci comunicarea merge înspre ZERO.

Un număr de persoane în izolare și un număr de persoane în carantină, la nivel de județ, pe lângă numărul de cazuri declarate pozitive la nivel național. În rest, nimic.

CITEȘTE ȘI: Nu mai putem afla cazurile noi de coronavirus, apărute la Alba. Autoritățile NU mai comunică situația îmbolnăvirilor pe județe

Mai mult ca sigur, tu, cel care citești aceste rânduri, ești copilul cuiva, nepotul sau un prieten bun de familie.

Sună-l pe bătrânul ăla care îți face viața mai frumoasă și zi-i să stea în casă. Vezi dacă are nevoie de ceva cumpărături și du-te și le fă. Lasă-i la ușă plasa cu produse și zi-i să nu mai iasă din casă, zi-i că nu e manipulare media și nici nu vrea Noua Ordine Mondială să pună stăpânire pe planetă.

Zi-i că dacă vreți să vă mai plimbați la vară împreună, să stea în casă, altfel mișcarea de dimineață se poate transforma în altceva.

sursă foto: zona Cetate din Alba Iulia, rol ilustrativ

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Adriana

    joi, 26.03.2020 at 09:39

    Pot ajuta cu 10 pastile de euthyrox pentru cei cu nevoi urgente !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Grindină și ploaie torențială la Răhău. SVSU a intervenit pentru a scoate apa din gospodăriile oamenilor

Publicat

Luni seara a fost ploaie torențială însoțită de grindină, la Răhău – Sebeș.

Potrivit reprezentanților Primăriei, apa a intrat și în curțile oamenilor, astfel încât voluntarii de la SVSU au intervenit unde a fost nevoie.

Județul Alba s-a aflat sub Cod Portocaliu de furtună, însă nu și zona Alba Iulia – Sebeș, chiar dacă aici a plouat torențial, luni seara.

La Răhău, grindina ar fi făcut și pagube în gospodăriile oamenilor.

sursă foto: Facebook (Dorin Nistor)

 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

UPDATE: ACCIDENT GRAV în Lunca Mureșului. Bărbat prins sub un tractor care s-a răsturnat

Publicat

O persoană a fost rănită într-un accident de tractor, la Lunca Mureșului.

Din primele date, potrivit ISU Alba, aceasta este prinsă sub utilaj.

La fața locului intervin echipaje ISU (Detașamentul Aiud) cu modul de descarcerare și de la Ambulanță (SAJ Alba).

UPDATE: Potrivit ISU Alba, este vorba despre un bărbat, care ar fi rănit grav.

Revenim cu amănunte.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

LISTA actualizată a țărilor ”zonă verde” pentru care nu este nevoie de carantină sau izolare, la sosirea în România

Publicat

vama

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat luni  Hotărârea nr. 34 privind stabilirea listei țărilor membre U.E și ale Spațiului Economic European și a listei țărilor terțe pentru care nu se aplică recomandarea de instituire a măsurii de izolare/carantină asupra persoanelor care sosesc din acestea în România.

Statele care sunt exceptate de la recomandarea măsurii de izolare/carantină sunt stabilite în funcție de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Zborurile suspendate către și dinspre statele aflate pe listele anexate Hotărârii nr. 34 se reiau începând cu data de 7 iulie.

LISTA țărilor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor (asimptomatice) care sosesc în România din acestea:

1. BULGARIA

2. MONACO

3. CROAȚIA

4. REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ȘI AL IRLANDEI DE NORD

5. CEHIA

6. POLONIA

7. AUSTRIA

8. ISLANDA

9. ELVEȚIA

10. SPANIA

11. FRANȚA

12. BELGIA

13. GERMANIA

14. SLOVENIA

15. DANEMARCA

16. ȚĂRILE DE JOS

17. ITALIA

18. NORVEGIA

19. SLOVACIA

20. IRLANDA

21. LIECHTENSTEIN

22. GRECIA

23. CIPRU

24. FINLANDA

25. MALTA

26. LITUANIA

27. UNGARIA

28. ESTONIA

29. LETONIA

30. ANDORRA

31. INSULELE FEROE

32. VATICAN

Lista țărilor terțe pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor (asimptomatice) care sosesc în România din acestea

1. CANADA

2. MAROC

3. ALGERIA

4. AUSTRALIA

5. RWANDA

6. URUGUAY

7. JAPONIA

8. COREEA DE SUD

9. GEORGIA

10. NOUA ZEELANDĂ

11. TUNISIA

12. THAILANDA

surse: Grupul de Comunicare Strategică, cnscbt.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Șoferii vor putea compara ofertele RCA pe o platformă online oficială, pentru a alege cea mai potrivită asigurare

Publicat

Prețurile RCA vor putea fi comparate în curând printr-o platformă online oficială cu toate ofertele din piață, gestionată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), a anunțat luni asociația. Noul instrument de informare va furniza nivelul estimativ al primelor de asigurare RCA la oricare dintre asigurătorii autorizați care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României.

În piață sunt mai multe platforme online de comparare a ofertelor RCA, dar surse din industrie spun că aceste instrumente private nu ar afișa toate informațiile privind ofertele existente.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a anunțat luni că a consultat de curând atât Autoritatea de Supraveghere Financiară, cât și Consiliul Concurenței și va proceda la operaționalizarea unui sistem de informare a consumatorilor de asigurări RCA cu privire la nivelul estimativ al primelor de asigurare RCA la oricare dintre asigurătorii autorizați care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României.

Prin intermediul acestui nou instrument, asigurații vor putea obține on-line informații privind prețul poliței RCA, având, în același timp, siguranța respectării legislației în vigoare și criteriile de securitate a informațiilor.

„Am pornit de la constatarea că, în prezent, la stabilirea primei de asigurare RCA, riscurile luate în considerare pot fi destul de segmentate, iar informațiile publice nu sunt întotdeauna disponibile în mod transparent pentru un potențial asigurat. Astfel, diferențele de primă pot fi înțelese mai greu, uneori, nu numai de la o persoană la alta, ci și în cazul în care o persoană deține mai multe autovehicule cu caracteristici diferite. Un comparator de asigurări RCA reprezintă o soluție pentru o mai ușoară, corectă și completă informare a consumatorilor de asigurări RCA”, a declarat Mădălin Roșu, Președintele BAAR.

Scopul acestui comparator este acela de a veni în sprijinul consumatorilor, prin facilitarea accesului acestora la informații corecte și obiective.

În comunicatul transmis luni, 6 iulie, BAAR mai spune că „stabilirea prețului poliței RCA depinde de o multitudine de factori, dintre care amintim doar câțiva, cum ar fi: clasa de bonus/malus (istoricul daunalității) în care se încadrează persoana respectivă, vârsta acesteia, capacitatea cilindrică a vehiculului. Toți acești parametri vor fi luați în calcul la implementarea proiectului, astfel încât, prima de asigurare afișată prin intermediul comparatorului RCA să fie aceea la care persoana interesată ar putea încheia polița RCA cu un anumit asigurător”.

Pentru a respecta legislația GDPR în vigoare, în cadrul comparatorului RCA, datele de identificare ale persoanei vor fi protejate printr-un sistem criptat, care asigură confidențialitatea informațiilor. BAAR precizează că această inițiativă nu intră în contradicție cu principiile Directivei Europene privind distribuția in asigurări așa cum acestea sunt transpuse în legislația românească, comparatorul RCA neavând scop comercial, ci doar de informare, oferind posibilitatea consumatorilor de a “compara produse de asigurare RCA disponibile pe piață”. Totodată, modul de funcționare al comparatorului și mijloacele tehnice de securitate vor asigura respectarea principiilor și regulilor de concurență privind schimbul de informații.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) este o asociatie profesională care are ca membri toate societățile de asigurare autorizate să practice, pe teritoriul României, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie (RCA).

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate