Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ordonanța care prevede crearea sistemului de avertizare a populației în caz de dezastre naturale, BLOCATĂ. Ministerul de Interne cere mai multă transparență

Publicat

acoperis bloc prabusit Direcția Juridică din Ministerul Afacerilor Interne a blocat un proiect de ordonanță de urgență pentru realizarea unui sistem de avertizare a populației în situații de urgență. Direcția Juridică din MAI arată, într-un document consultat de HotNews.ro, că soluția unei Ordonanțe de Urgență nu e potrivită și reclamă modul netransparent de finanțare a proiectului. Dar una dintre principalele obiectii este că„lipsa unor informații clare despre iminența producerii unor evenimente negative (meteo sau de altă natură) face ca situația de fapt să nu poată fi încadrată nici în categoria situațiilor urgențe”.

Proiectul ordonanței de urgență a fost inițiat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), structură a aceluiași Minister de Interne, imediat după vijeliile care au afectat grav vestul țării în urmă cu două săptămâni. Președintele Klaus Iohannis și premierul Mihai Tudose au cerut rapid o soluție pentru realizarea acestui sistem de avertizare a populației în caz de crize majore.

Citește și Bilanț ISU Alba, după furtună: Șase persoane rănite, acoperişuri smulse de vânt, autoturisme avariate şi zeci de copaci puşi la pământ

Vezi și FOTO-VIDEO UPDATE: FURTUNĂ violentă în ALBA. Acoperişuri smulse de vântul puternic şi alte pagube, la Alba Iulia, Sebeş, Cugir

Obiectia Direcției Juridice din Ministerul Afacerilor Interne se bazează pe faptul că legislația română (legea 481/2004) prevede deja existența unui Sistem național integrat de înștiințare, avertizare și alarmare a populației, astfel încât nu ar fi nevoie de o ordonanță de urgență pentru crearea acestuia.

Juriștii din MAI reclamă ca fiind netransparentă propunerea IGSU de finanțare a sistemului de avertizare. Astfel, IGSU a propus finanțarea cu 6,7 milioane de euro din Fondul de rezervă al Guvernului și atribuirea contractului prin negociere fără publicare prealabilă. Direcția Juridică din MAI cere o procedură competitivă pentru atribuirea contractului în locul negocierii fără publicarea anunțului de achiziție.

Mai mult, Direcția Juridică din MAI se opune și plății în avans a 40% din suma necesară realizării sistemului de avertizare, arătând că ar fi vorba de o derogare de la lege care nu se justifică.

Direcția Juridica recomandă renunțarea la Ordonanța de Urgență și realizarea unui proiect de lege pentru crearea acestui sistem de avertizare.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax