Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Păduri urbane pentru reducerea poluării, înființate cu bani din PNRR. Apel de proiecte lansat pentru primării și consilii județene

Publicat

Consiliile județene, municipiile, orașele sau instituțiile de învățământ din țară pot solicita finanțare prin PNRR pentru plantarea de mini-păduri urbane care vor reduce poluarea și vor proteja populația de praf. Apelul de proiecte a fost lansat miercuri, 27 septembrie, a anunțat recent ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

Astfel, până la data de 30 aprilie 2024 se desfășoară runda de atragere de fonduri pentru Subinvestiția I.1.C. „Crearea de păduri urbane”, finanțată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceasta face parte din  Investiția I.1. „Campania națională de împădurire și reîmpădurire, inclusiv păduri urbane”.

Alocarea financiară totală acordată prin PNRR este de 30 milioane euro, echivalentul a 148.914.000 lei.

Sesiunea va fi de tip necompetitiv, apel deschis, pentru toți solicitanții eligibili, pe principiul ,,primul venit, primul servit”, în limita bugetului maxim eligibil alocat, respectiv până la epuizarea alocării financiare totale, dar nu mai târziu de 30 aprilie 2024.

Mini-păduri urbane pentru a reduce poluarea și a proteja populația de praf

„Aceste mini-păduri vor fi niște insule de biodiversitate care vor proteja populația de praf, vor reduce poluarea, vor stoca mai mult  dioxid de carbon decât o pădure obișnuită.

Așadar, având în vedere calitatea aerului din multe din orașele României, având în vedere problemele cu praful, problemele cu particulele de PM2.5 și PM10, îndrăznesc să cred că aceste investiții vor acționa ca niște veritabili doctori în acele comunități și vor aduce un aer mai curat. Sper să avem cât mai multe proiecte depuse, atât de primării, cât și de unitățile școlare”, a subliniat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

Finanțări pentru orașe și municipii

În ceea ce privește alocarea financiară la nivel de proiect, valoarea maximă eligibilă nu poate depăși o valoare medie de maxim 9,5 euro/mp, echivalentul a 47,156 lei/mp, fără TVA.

Scopul investiției îl reprezintă acordarea unei finanțări unităților administrativ-teritoriale de tip urban (orașe, municipii) și altor instituții publice pentru înființarea unor păduri urbane noi pe terenurile ce le dețin.

Aceste păduri urbane se vor înființa folosind o vastă diversitate de arbori și arbuști din specii native și vor avea densități mari, astfel încât să se constituie în “plămâni verzi”, care vor aduce beneficii multiple, precum purificarea aerului, reducerea zgomotului, stocarea carbonului, conservarea peisajului, reducerea temperaturii aerului, reducerea anxietății și implicit îmbunătățirea sănătății publice.

Calendarul propus prin PNRR menționează realizarea, până la 31 decembrie 2023, a unei suprafețe de 500.000 mp și realizarea, până la data de 30 iunie 2026, a unei suprafețe de 3.150.000 mp de astfel de păduri.

Criterii de eligibilitate

Solicitanți eligibili sunt:

 • Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT) definite conform O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare și constituite potrivit Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României, republicată, respectiv:
  • a. municipii reședință de județ;
  • b. municipiul București;
  • c. alte municipii;
  • d. orașe;
  • e. județe;
 • Subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului București, definite conform O.U.G.nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare;
 • Instituțiile de învățământ publice;
 • Parteneriate între tipurile de solicitanți menționati anterior.

Amplasamentul propus prin proiectul tehnico-economic pentru crearea pădurilor urbane trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții:

 • Să se afle în proprietatea sau în administrarea solicitantului/partenerului;
 • Să fie situat în intravilanul sau în zona periurbană a unui oraș sau municipiu;
 • Să nu prezinte interdicții sau incompatibilități funcționale privind instalarea vegetației forestiere;
 • Să aibă o suprafață compactă de minim 100 mp și o lățime de cel puțin 2 m;
 • Să fie apt de plantare după efectuarea lucrărilor de pregătire a terenului și să nu aibă instalată anterior vegetație forestieră;
 • Să nu fie în litigiu și să nu facă obiectul unei cereri de reconstituire a dreptului de proprietate.

În situația în care un beneficiar identifică mai multe amplasamente, pe care intenționează să creeze păduri urbane, acesta poate să le depună cumulat în cadrul unei singure cereri de finanțare sau separat pentru fiecare amplasament în parte. În ambele situații se va avea în vedere respectarea suprafeței minime compacte a fiecărui amplasament de cel puțin 100 mp și încadrarea valorii devizului în limita medie de maxim 9,5 euro/mp.

Indicatorul, ce va fi urmărit, este suprafața de păduri urbane înființate. Se vor prezenta indicatorii la nivel de proiect, care să permită măsurarea stadiului de îndeplinire a țintelor, conform CID PNRR. Fiecare cerere de finanțare depusă de către solicitant trebuie să menționeze valoarea de rezultat.

Calendarul propus prin PNRR menționează realizarea, până la 31 decembrie 2023, unei suprafețe de 500.000 mp și realizarea, până la data de 30 iunie 2026, unei suprafețe de 3.150.000 mp.

Cererea de finanțare, ghidul și anexele în format editabil sunt disponibile AICI.

sursa: mmap.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. O G

  luni, 02.10.2023 at 15:21

  Padurile urbane de azi nu sunt parcurile de ieri? Cât mai rămăsese din ele…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax