Actualitate
Pâinea ar putea fi mai scumpă cu 10%, din februarie. Care sunt cauzele majorării prețului
Pâinea ar putea fi mai scumpă cu 10% de luna viitoare. Majorarea preţului este cauzată de creşterea tarifelor la electricitate şi gaze naturale, explică producătorii. Nu este însă, singurul motiv. Costul produselor de panificaţie este influenţat şi de majorările salariile, decise de autorităţi.
De la începutul lunii viitoare, pâinea noastră cea de toate zilele ar putea costa cu 10% mai mult. Producătorii spun că sunt nevoiţi să ia această decizie pentru a acoperi facturile tot mai mari la utilităţi.
Majorarea salariilor din ultima perioadă se va regăsi şi ea în costul pâinii, care a rămas neschimbat din 2013, de când TVA-ul s-a redus la 9%.
„Utilitățile și forța de muncă acum au ajuns la peste 50% din prețul produsului, ori scumpirea lor duce obligatoriu la o modificare de preț în piață pentru că altfel nu ai cum să lucrezi”, a transmis Aurel Popescu, reprezentant ROMPAN.
Asta în condiţiile în care pâinea este cel mai consumat aliment de către români.
Într-un an, un român mănâncă 96 de kilograme de pâine, cu aproape 20% mai mult decât media europeană. E drept, preţul pâinii este de 3 ori mai mic la noi în comparaţie cu Germania, Franţa sau Italia. Românii plătesc, în medie, 2 lei şi 20 de bani pentru o pâine.
sursa: digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News