Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Palatul Principilor din Cetatea Alba Iulia, printre priorităţile CL pentru reabilitare. Gabriel Pleşa: „Până în februarie scriem proiectul”

Publicat

gabriel plesa Consilierul local PNL Gabriel Pleşa spune că o prioritate pentru administraţia locală în 2015, la capitolul reabilitarea zonei istorice din Alba Iulia, este Palatul Principilor. Acesta precizează că până în luna februarie va fi scris proiectul tehnic pentru obiectivul ce se află într-o stare avansată de degradare.

Potrivit consilierului, specialişti în construcţii au urcat în podul clădirii şi au constatat că „este o mare problemă cu lemnăria de acolo, are o ciupercă care a reapărut, care trebuie tratată”.

Pleşa crede că dacă „anul viitor nu vor începe lucrările de reabilitare de la acoperiş în jos, va fi foarte greu să recuperăm anumite lucruri”.

 

Palatul Principilor a servit drept reşedinţă voievodală acum 400 de ani şi este cea mai degradată clădire din perimetrul recent renovatei Fortificaţii Vauban şi va face obiectul unor lucrări de reabilitare estimate la milioane de euro.

Palatul-PrincipilorImobilul a ajuns în administrarea Primăriei Alba Iulia în 2009, după ce iniţial a aparţinut Ministerului Apărării Naţionale, apoi Ministerului Internelor – Instituţia Prefectului şi Universităţii “1 Decembrie 1918”.

„Noi sperăm – pentru că tot în zona asta a Cetăţii aţi văzut că lucrările de reabilitare s-au făcut 70-80%, vorbesc de interiorul Cetăţii, nu de ziduri – că până în luna în februrie vom reuşi să scriem şi să promovăm acel proiect de reabilitare a Palatului Principilor.

Din păcate se află într-o stare foarte avansată de degradare. Înainte de ultima şedinţă de Consiliu Local, de la comisia de specialitate ni s-a spus că specialiştii în construcţie au urcat în pod şi e o mare problemă cu toată lemnăria de acolo. Are o ciupercă care a reapărut, care trebuie tratată. Sunt nişte bani care trebuie aruncaţi doar pentru a nu se agrava situaţia. Acolo, dacă anul viitor nu vor începe lucrările de reabilitare de la acoperiş în jos, va fi foarte greu să recuperăm anumite lucruri. În acest sens, zic eu că este o prioritate numărul unu a Consiliului Local şi Primăriei în ce priveşte reabilitarea zonei istorice”, a spus Gabriel Pleşa.

În 2011, construcţia, ce nu mai era funcţională de zece ani, era pe punctul de a se prăbuşi din cauza infiltraţiilor ce au produs apariţia unei ciuperci ce afecta structura. Consiliul Local Alba Iulia a aprobat la vremea respectivă lucrări de reparaţii în valoare de 7,4 milioane de lei la acoperiş.

Citeşte şi Palatul Principilor din Cetatea Alba Carolina va fi reabilitat cu bani europeni. Va fi centru cultural multifuncţional

Trei ani mai târziu, în 2014, în bugetul local al oraşului Alba Iulia au fost rezervate din nou fonduri pentru Palatul Principilor. La un capitol mai larg ce cuprinde documentaţii pentru restaurarea şi punerea în valoare a unor clădiri şi spaţii din zona istorică, inclusiv acest obiectiv sunt trecute finanţări de 360.000 lei.

Însă având în vedere amploarea lucrărilor pentru reabilitarea clădirii, este nevoie de finanţare estimată la aproape 20 de milioane de euro. În acest sens, reprezentanţii Primăriei se gândesc să acceseze fonduri POR.

La spaţiul de la parter, clădirea ar urma să fie amenajată astfel încât să aibă spaţii pentru expoziţii, săli multimedia, galerii, bibliotecă, magazine de suveniruri. La etaj vor fi birouri administrative. De curând, spaţii din această clădire au fost date în administrare Ordinului Arhitecţilor, iar aici mai funcţionează şi Cercul Militar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. toma

    vineri, 05.12.2014 at 18:34

    …,,V-a fi centru cultural multifunctional,,. si Primaria sta pe chirie ( platita din banii contribuabiilor) intr-un fost sediu de banca.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax