Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Parbrizul, luneta sau geamurile laterale murdare atrag amenzi de până la 1.160 de lei. Modificări la Codul Rutier 2022

Publicat

p

Nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului, atrage amendă pentru șofer, potrivit unei ordonanțe care modifică Codul Rutier.  

Cei care vor fi surprinși de polițiști că nu respectă această nouă reglementare vor risca amenzi încadrate în clasa a III-a de sancțiuni, ceea ce înseamnă între șase și opt puncte de amendă, adică sume cuprinse între 870 și 1.160 de lei, potrivit DC News.

O problemă a noii reglementări este însă că nu a fost definit precis termenul de ”geam murdar”. Ce înseamnă și cine va decide în ce măsură parbrizul sau geamurile laterale sunt murdare și, mai ales, cum se va lămuri acest lucru în instanță, în cazul în care un șofer atacă o asemenea amendă.

Codul rutier actualizat

Codul rutier a suferit mai multe modificări, OG 1/2022 a introdus sancțiuni pentru șoferii agresivi în trafic. Ordonanța impune pentru astfel de abateri amenzi cuprinse între 580 de lei de 725 de lei, plus suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Documentul înăsprește și pedepsele pentru încălcarea regulilor pe autostradă. Astfel, circulația nejustificată pe banda de urgență se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.305 de lei și 2.900 lei.

În plus, se reține permisul de conducere pentru 90 zile sau chiar 120 de zile dacă șoferul întoarce sau merge înapoi pe autostradă.

Codul Rutier 2022: Împrumutarea mașini poate aduce amenzi usturătoare

Sunt mai multe modificări, dar și una care se referă la cei care vor ignora solicitările poliției rutiere de a comunica datele șoferului care a condus mașina la un moment dat.

Proprietarii care își împrumută mașina riscă amenzi usturătoare pe care trebuie să le plătească integral, dacă nu comunică datele.

Conform autorităților, măsura este necesară deoarece în prezent proprietarii de mașini tind să ignore solicitările poliției rutiere sau să transmită date greșite

COD RUTIER 2022: Boli care te pot lăsa fără permis

Legislația prevede o serie de afecțiuni care limitează dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice. Este vorba despre situații în care nu se poate obține sau reînnoi permisul de conducere sau sunt condiții suplimentare.

Modificările intrate în vigoare în anul 2022 la Codul Rutier pun accent pe importanța documentului oficial prin care persoanele care primesc dreptul de a conduce sunt declarate apte din punct de vedere medical.

Bolile pe care dacă le ai, nu ai voie să conduci mașina sunt prevăzute în modificările intrate în vigoare în anul 2022 la Codul Rutier.

Alte 10 puncte majore anunţate de ministrul Lucian Bode – informații sintetizate

1. Primul element de noutate şi cu cel mai mare impact vizează definirea comportamentului agresiv în conducerea vehiculelor.

2. Al doilea lucru este regimul de circulaţie pe autostradă şi înăsprirea sancţiunilor. Am văzut cu toţii imagini şocante care surprindeau comportamente iresponsabile. Am decis înăsprirea sancţiunilor. Se sancţionează circulaţia nejustificată pe banda de urgenţă a autostrăzilor cu amendă între 1305 lei şi 2900 de lei, dar şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Se introduce sancţiunea complementară a suspendării permisului pentru 120 de zile pentru executarea pe autostradă a manevrelor de întoarcere sau mers înapoi.

3. Este trecută într-o clasă superioară de contravenţii fapta privind nerespectarea regulilor privind depăşirea şi neacordarea de prioritate. Permisul se va suspenda 60 de zile, în loc de 30 zile.

4. Am văzut atâtea tragedii la trecerile la nivel cu calea ferată. Se majorează perioada suspendării dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile.

5. Este reglementat un nou prag de viteză. La peste 70 km/h faţă de limita legală, se va suspenda permisul 120 de zile.

6. Se introduce o nouă contravenţie pentru nerespectarea obligaţiei de a menţine permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale.

7. S-a constatat o lipsă de eficienţă a punctelor de penalizare aplicate, întrucât în situaţia depunerii plângerii contravenţionale, termenul de prescripţie al cumulului de puncte nu se suspendă.  Se reglementează suspendarea de drept a termenului de prescripţie de 6 luni pentru cumulul de 15 puncte de penalizare, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti.

8. Interdicţia de a conduce un vehicul pe drumuri publice în urma condamnării pentru infracţiuni la regimul rutier pe teritoriul României, pentru titularii de permise emise de autorităţile altor state.

9. S-a introdus posibilitatea de susţinere a testelor de verificare a cunoştinţelor rutiere, care permite reducerea perioadei de suspendare, la orice serviciu al Poliţiei Rutiere de pe teritoriul României.

10. Sunt stabilite norme cu privire la transmiterea datelor de identificare ale şoferului de către proprietarul maşinii pentru responsabilizarea proprietarului, pentru identificarea persoanelor care au condus maşina la un moment dat”.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dany

    joi, 03.02.2022 at 00:24

    Numai tiganii…. nimic bun

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax