Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cod rutier 2022: Proprietarii care își împrumută mașina riscă amenzi usturătoare pe care trebuie să le plătească integral

Publicat

Pedepsele în cazul încălcării legii rutiere vor fi mai aspre, potrivit unei ordonanțe care aduce modificări importante pentru șoferi, la codul rutier 2022

Sunt mai multe modificări, dar și una care se referă la cei care vor ignora solicitările poliției rutiere de a comunica datele șoferului care a condus mașina la un moment dat. Dacă nu comunică datele, proprietarul mașinii va trebui să achite amenda integral.

Adică în acest caz nu se va mai aplica regula de acum a plății, în termen de 15 zile, a jumătate din minimul amenzii. Ci se va plăti exact cât este trecut pe procesul-verbal de contravenție, informează bugetul.ro, citat de botosani24.ro.

Potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Codului rutier, adoptat de Executiv, proprietarii care își împrumută mașina altor persoane vor risca o amendă usturătoare, dacă nu comunică, la cererea poliției rutiere, datele respectivilor șoferi de ocazie.

Ca să se aplice, proiectul de OG adoptat de Guvern în ședința sa de joi trebuie publicat în Monitorul Oficial. Acesta cuprinde mai multe modificări ale legislației rutiere, printre care cele amintite mai sus.

Vezi și Ce se poate întâmpla dacă îți vinzi mașina ”fără acte”. Situații în care nu ai vrea să te afli: amenzi mari și chiar dosar penal

Conform autorităților, măsura este necesară deoarece în prezent proprietarii de mașini tind să ignore solicitările poliției rutiere sau să transmită date greșite:

  • „S-a constatat faptul că, în practică, scopul normei (…) nu este atins, respectiv identificarea în mod cert a persoanei care a condus vehiculul la un anumit moment, în principal fie pentru că proprietarul/ deținătorul mandatat al vehiculului nu comunică datele conducătorului, fie pentru că sunt comunicate date eronate, motiv pentru care este necesară adoptarea unei măsuri suplimentare care să responsabilizeze proprietarul/ deținătorul mandatat al vehiculului și să asigure eficiență normei, constând în introducerea unei excepții de la posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii în cazul săvârșirii acestei contravenții.”

Ce date trebuie comunicate

Autoritățile stabilesc exact și ce date personale ale șoferului de ocazie trebuie comunicate poliției rutiere – numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate.

Acum nu sunt precizate exact datele ce trebuie trimise, ci scrie doar că trebuie comunicată identitatea persoanei care a condus mașina la un moment dat.

Conform autorităților, lipsa indicării precise a datelor personale ce trebuie comunicate este o deficiență ce trebuie corectată.

„Potrivit dreptului comun, proprietarul unui bun trebuie să asigure paza juridică a acestuia, atât din punct de vedere material, cât și în ceea ce privește folosirea efectivă a acestuia.

Din această perspectivă, proprietarului unui vehicul îi revine responsabilitatea de a cunoaște persoana care îi conduce vehiculul”, explică autoritățile.

De ce poate cere poliția aceste informații? Pentru a depista persoanele care au săvârșit contravenții rutiere conducând mașinile altora, atunci când identificarea n-o poate face personal un polițist.

COD RUTIER 2022: o serie de boli te pot lăsa fără permis

Legislația prevede o serie de afecțiuni care limitează dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice. Este vorba despre situații în care nu se poate obține sau reînnoi permisul de conducere sau sunt condiții suplimentare.

Modificările intrate în vigoare în anul 2022 la Codul Rutier pun accent pe importanța documentului oficial prin care persoanele care primesc dreptul de a conduce sunt declarate apte din punct de vedere medical.

Detalii, mai jos:

COD RUTIER 2022: Bolile care te pot lăsa fără permis. Ce prevede legea și care sunt noutățile din acest an

Legislația prevede o serie de afecțiuni ce limitează dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice. Este vorba despre situații în care nu se poate obține sau reînnoi permisul de conducere sau sunt condiții suplimentare.

Alte 10 puncte majore anunţate de ministrul Lucian Bode – informații sintetizate

1. Primul element de noutate şi cu cel mai mare impact vizează definirea comportamentului agresiv în conducerea vehiculelor.

2. Al doilea lucru este regimul de circulaţie pe autostradă şi înăsprirea sancţiunilor. Am văzut cu toţii imagini şocante care surprindeau comportamente iresponsabile. Am decis înăsprirea sancţiunilor. Se sancţionează circulaţia nejustificată pe banda de urgenţă a autostrăzilor cu amendă între 1305 lei şi 2900 de lei, dar şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Se introduce sancţiunea complementară a suspendării permisului pentru 120 de zile pentru executarea pe autostradă a manevrelor de întoarcere sau mers înapoi.

3. Este trecută într-o clasă superioară de contravenţii fapta privind nerespectarea regulilor privind depăşirea şi neacordarea de prioritate. Permisul se va suspenda 60 de zile, în loc de 30 zile.

4. Am văzut atâtea tragedii la trecerile la nivel cu calea ferată. Se majorează perioada suspendării dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile.

5. Este reglementat un nou prag de viteză. La peste 70 km/h faţă de limita legală, se va suspenda permisul 120 de zile.

6. Se introduce o nouă contravenţie pentru nerespectarea obligaţiei de a menţine permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale.

7. S-a constatat o lipsă de eficienţă a punctelor de penalizare aplicate, întrucât în situaţia depunerii plângerii contravenţionale, termenul de prescripţie al cumulului de puncte nu se suspendă.  Se reglementează suspendarea de drept a termenului de prescripţie de 6 luni pentru cumulul de 15 puncte de penalizare, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti.

8. Interdicţia de a conduce un vehicul pe drumuri publice în urma condamnării pentru infracţiuni la regimul rutier pe teritoriul României, pentru titularii de permise emise de autorităţile altor state.

9. S-a introdus posibilitatea de susţinere a testelor de verificare a cunoştinţelor rutiere, care permite reducerea perioadei de suspendare, la orice serviciu al Poliţiei Rutiere de pe teritoriul României.

10. Sunt stabilite norme cu privire la transmiterea datelor de identificare ale şoferului de către proprietarul maşinii pentru responsabilizarea proprietarului, pentru identificarea persoanelor care au condus maşina la un moment dat”.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Gelu Stoian

    luni, 31.01.2022 at 10:44

    IDIOTENIE CRASA : De CE Sa poti Imprumuta Masina TA Unui Prieten BUN sau Unei Rude, In caz ca ACESTA, Desi are Permis de Conducere, in termen de VALABILITATE, Are Nevoie de Masina Ta, fiindca Masina Lui Este Defecta ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

  2. Gelu Stoian

    luni, 31.01.2022 at 10:45

    Erata : Intre De Ce SI Sa poti, a se intercala NU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate