Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Părinții și profesorii avertizează: Majoritatea unităţilor de învăţământ nu sunt pregătite pentru prima zi de şcoală


Publicat

Organizaţiile sindicale din învăţământ ale părinţilor şi elevilor au trimis o scrisoare către Guvernul României, în care solicită ca autoritățile să ia toate măsurile de siguranţă pentru începerea școlii, astfel încât să nu se transforme „unităţile şi instituţiile de învăţământ în adevărate focare de multiplicare a infecţiilor cu COVID-19”.

Organizațiile au completat că majoritatea școlilor nu au pregătirile necesare.

Citește și Început de an școlar: Majoritatea școlilor din Alba aleg scenariul hibrid. Circa 800 posturi suplimentare de profesori necesare

Pe lângă Guvernul României, scrisoarea a fost trimisă și către Asociaţia Municipiilor din România, Asociaţia Oraşelor din România, Asociaţia Comunelor din România, Consiliul Naţional al Rectorilor şi către Comunităţile academice din universităţile româneşti.

„Consiliul Naţional al Elevilor, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie ‘Spiru Haret’ şi Federaţia Naţională Sindicală ‘Alma Mater’ vă solicită să luaţi toate măsurile care se impun pentru a nu transforma unităţile şi instituţiile de învăţământ în adevărate focare de multiplicare a infecţiilor cu COVID-19.

Cu toate că mai sunt doar două săptămâni până la începutul anului şcolar, majoritatea unităţilor de învăţământ nu sunt pregătite pentru prima zi de şcoală.

Aceeaşi situaţie o regăsim şi în instituţiile de învăţământ superior. Lipsa informaţiilor, precum şi a măsurilor concrete, au dus la instaurarea unei panici generalizate atât în rândul angajaţilor din învăţământ, cât şi al elevilor, studenţilor şi părinţilor”, se menţionează în scrisoarea transmisă autorităţilor.

Părinții și profesorii trag un semnal de alarmă: ”Majoritatea unităţilor de învăţământ nu sunt pregătite pentru prima zi de şcoală”

Autorii scrisorii menționează că nu există posibilitatea ca școlile sau universitățile să se deschidă, dacă nu au tot ce le trebuie pentru a se proteja de infecția cu noul coronavirus: echipamente de protecţie, dezinfectanţi, personal suficient şi proceduri adecvate unei asemenea situaţii.

„Este momentul să lăsaţi de-o parte discursul politicianist caracteristic campaniei electorale şi să vă implicaţi pentru a pregăti şcolile şi universităţile pentru noul an şcolar şi universitar.

Fără echipamente de protecţie, fără dezinfectanţi, fără personal suficient şi fără procedurile adecvate unei asemenea situaţii, şcolile şi universităţile nu pot să-şi deschidă porţile!

Dincolo de ghiduri, recomandări şi alte asemenea documente care sunt încă în dezbatere publică, situaţia din şcoli şi din universităţi este gravă: în fiecare zi primim zeci de telefoane de la membrii noştri, care îşi exprimă nemulţumirea cauzată de incertitudinile acestui început de an şcolar şi universitar”, se menţionează în document.

De asemenea, aceștia au subliniat că „autorităţile din România trebuie să trateze cu maximă responsabilitate situaţia din învăţământ, având în vedere pericolul la care vor fi supuşi elevii, studenţii şi personalul din acest sector de activitate.”

„Nici până acum nu ştim sigur cine asigură dezinfectanţii, cine asigură măştile necesare protecţiei elevilor, studenţilor şi profesorilor, cine şi cu ce resurse achiziţionează laptopuri/tablete şi pentru ce categorii, nu ştim dacă angajaţii din învăţământ, elevii şi studenţii cu probleme medicale grave vor veni sau nu la şcoală, iar lista poate continua.

Starea de nesiguranţă generalizată privind începutul de an şcolar şi universitar, declaraţiile care se bat cap în cap, creează probleme în rândul tuturor românilor. Cu toţii suntem afectaţi în vreun fel sau altul, de la elevi şi studenţi, la personalul angajat şi până la părinţi şi bunici”, se mai precizează în document.

Este necesară o întâlnire pentru a se discuta problemele la zi din sistemul educaţional

Reprezentanţii organizaţiilor sindicale, părinţilor şi elevilor sunt de părere că este nevoie de o întâlnire la care să participe reprezentanţi ai Guvernului, ai autorităţilor locale şi ai actorilor din sistemul educaţional, pentru a dezbate problemele la zi din sistemul educaţional.

„Având în vedere cele enumerate mai sus, vă solicităm ca, în regim de urgenţă, să faceţi demersurile necesare pentru ca toate unităţile şi instituţiile de învăţământ să fie pregătite pentru începutul de an şcolar şi universitar.

De asemenea, considerăm că este necesară o întâlnire la care să participe reprezentanţi ai Guvernului, ai autorităţilor locale şi ai actorilor din sistemul educaţional, pentru a discuta problemele la zi din sistemul educaţional. Nu uitaţi: şcoala este bunul tuturor, de aceea trebuie făcut front comun pentru a o ajuta!”, se mai spune în document.

Semnatarii documentului sunt Rareş Voicu, preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor, Iulian Cristache, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar, Simion Hăncescu, preşedinte al Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Marius Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţională Sindicală „Alma Mater”.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Câte locuri pentru pacienții cu COVID-19 mai sunt în spitalele din Alba. În județ sunt 496 de cazuri active

Publicat

Reprezentanții DSP Alba au anunțat că în spitalele din județ mai sunt libere doar 43 de locuri destinate pacienților COVID. 

”În prezent la nivelul județului Alba avem 193 persoane pozitive covid 19 internate în unități sanitare și un număr de 43 de locuri disponibile. Dacă va fi nevoie spitalele vor suplimenta locurile destinate covid 19” au transmis reprezetanții institituției.

De menționat că pe lângă cei din spitale, alți 303 bolnavi cu simptome ușoare sau asimptomatici sunt în izolare la domiciliu (din totalul de 496 de cazuri active).

Cea mai grea situație este la Alba Iulia, unde locurile din Spitalul Județean Alba sunt ocupate de pacienți cu simptome medii, grave și foarte grave.

Sunt 48 de locuri la secția de infecțioase și 8 la ATI, toate în prezent ocupate.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Miercuri, ultima zi în care cetățenii din Alba Iulia pot veni cu idei pentru dezvoltarea orașului. Câte proiecte au fost depuse

Publicat

Miercuri este ultima zi în care cetățenii din Alba Iulia care vor să se implice activ în dezvoltarea orașului mai pot depune propuneri de proiecte pe site-ul Primăriei destinat bugetării participative. Până în prezent au fost depuse 37 de proiecte, care în următoarea lună urmează să fie analizate și evaluate, iar mai apoi în luna noiembrie vor putea fi votate.

Bugetul alocat pentru sesiunea I a procesului de bugetare participativă este de 1.000.000 lei, cu TVA inclus. Numărul de proiecte finanțate va depinde de bugetele acestora și de numărul de voturi primite. De asemenea, vor putea fi finanțate unul sau mai multe proiecte.

Bugetarea participativă este un proces derulat de municipiul Alba Iulia, care își propune implicarea directă a cetățenilor în procesul de decizie pentru stabilirea modului în care sunt cheltuiți o parte din banii publici în raport cu nevoile locale.

Site-ul pentru depuneri de proiecte este: bugetareparticipativa.apulum.ro

Prin intermediul platformei, cetățenii municipiului Alba Iulia, care au cel puțin 18 ani împliniți, pot să-și expună online problemele cu care se confruntă, să sugereze soluții de rezolvare a acestora, să propună idei și inițiative proprii pentru o viață mai bună și mai plăcută în zona în care locuiesc sau în alte zone ale orașului, să fie creativi și inovativi și să implice activ comunitatea din care fac parte.

Propunerile de proiecte depuse pe platformă urmează să fie validate de autoritatea locală, iar apoi supuse unui proces de votare. Cele mai votate proiecte vor fi implementate de Municipiul Alba Iulia începând cu anul 2021.

Calendarul este următorul:

– depunere proiecte – 1 – 30 septembrie 2020

– analiză și evaluare proiecte – 1 – 31 octombrie 2020

– etapa de vot – 1 – 30 noiembrie 2020

– afișarea proiectelor câștigătoare – 2 decembrie 2020

Propunerile de proiecte trebuie încadrate într-unul din următoarele domenii:

a.     Amenajare spații publice

b.     Oraș digital

c.     Spații verzi

d.     Educație și cultură

e.     Alei, trotuare, zone pietonale

f.      Mobilitate, accesibilitate, siguranța circulației

g.     Sport, sănătate

h.     Turism

i.      Social

j.      Mediu

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Lucrările la Autostrada Transilvania, pe tronsonul Ungheni – Târgu Mureș avansează bine. Când trebuie să fie gata

Publicat

Lucrările pe cei 4,5 km de autostradă și 4,7 km de drum de legătură cu 4 benzi ai tronsonului Ungheni-Tg. Mureș din Autostrada A3 Transilvania avansează într-un ritm bun, transmit reprezentanții Asociației Pro Infrastructură, care au vizitat șantierul.

Lucrările au început în luna iulie și au progresat considerabil în special pe zona de săpături și terasamente, dar și la podețe sau coloane forate pentru viitoarele structuri.

”Cel mai probabil în această toamnă vom vedea sectoare întinse cu asfalt pus în operă. Dacă menține ritmul bun de lucru și numeroasele rețele de utilități electrice vor fi relocate în timp util, constructorul Strabag are șanse bune să finalizeze șantierul până la finalul anului 2021, conform termenului contractual.

Solicităm CNAIR să se implice activ în operațiunile de relocare a utilităților problematice și să recepționeze cu prioritate studiul de fezabilitate pentru continuarea acestui proiect cu primul tronson al Autostrăzii A8 Tg. Mureș- Iași- Ungheni, cei 10 km dintre Tg. Mureș și Acățari” au scris reprezentanții Asociației, pe contul lor de Facebook.

Surse foto/video: Asociația Pro Infrastructură – Facebook

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Românii care au cumpărat mașini cu motoare proaste pot primi banii înapoi. Precizări de la Protecția Consumatorilor (ANPC)

Publicat

itp service

Mașinile cu motoare nefiabile pe care Dacia, Renault și Nissan le-au vândut românilor pot fi reparate, înlocuite, sau banii pot fi dați înapoi clienților, arată Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Legislația română nu prevede noțiunea de “despăgubire”, însă garanția comercială prevede restituirea prețului plătit de consumator pe un produs, repararea sau înlocuirea acestuia în cazul în care acesta nu funcționează în parametrii tehnici, potrivit ANPC citat de Libertatea.ro

Renault a vândut în țara noastră peste 10.000 de mașini dotate cu motoarele de 1,2 litri TCe, recunoscute la nivel internațional ca având probleme cu consumul de ulei.

Peste 600.000 de automobile Renault, Dacia și Nissan au fost vândute, la nivel global, cu acest motor, la care se adaugă unele modele Mercedes.

ANPC a transmis cadrul legislativ în care se pot repara, înlocui sau returna banii clienților care au cumpărat autoturisme cu probleme tehnice sau nefiabile, la cererea ziarului Libertatea care a semnalat în mai multe rânduri cazuri ale unor proprietari de autoturisme din România care au avut probleme după achiziționarea autoturismelor.

Libertatea.ro a precizat că o parte dintre românii care au cumpărat astfel de mașini cu probleme de la Renault au devenit vocali în ultimii ani și au prezentat în presă necazurile cu care se confruntă din cauza motoarelor nefiabile.

Acestea variază de la consumul prea mare de ulei la faptul că mașinile stau prea mult în service și nu le pot folosi.Unii dintre aceștia au avut probleme atât de mari încât Renault a trebuit să înlocuiască motoarele. În alte cazuri, Renault a răscumpărat mașinile.

În conformitate cu Legea 449/2003, garanția comercială este definită ca fiind orice angajament asumat de vânzător față de consumator, fără solicitarea unor costuri suplimentare, de restituire a prețului plătit de consumator, de reparare sau de înlocuire a produsului cumpărat, în cazul în care acesta nu corespunde condițiilor enunțate în declarațiile referitoare la garanție sau în publicitatea aferentă.

Atenționarea ANPC: Instanțele pot elimina clauzele abuzive

ANPC mai spune legea nu se prevede noțiunea de “despăgubire” şi nici nu face referire la încheierea vreunei convenții ulterioare între comerciant şi consumator. Există însă riscul ca atunci când se întocmesc actele privind răscumpărarea mașinii sau înlocuirea acesteia să fie introduse clauze abuzive în contracte.

“Constatarea caracterului abuziv al unei clauze contractuale se face de către instanțele de judecată”, precizează instituția în documentul transmis ziarului Libertatea.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate