Connect with us
Advertisement

Educație

Început de an școlar: Majoritatea școlilor din Alba aleg scenariul hibrid. Circa 800 posturi suplimentare de profesori necesare

Publicat

Mai sunt doar două săptămâni și jumătate până la începutul anului școlar și încă sunt discuții privind modalitatea în care vor reveni elevii la cursuri. Cu măști și bănci cu mai mare distanță între ele sau doar cu panouri de plexiglas, jumătate dintre elevi la clasă și jumătate online sau doar școală online sunt în continuare variantele luate în calcul.

Decizia ar urma să revină școlilor. Adică formula în care vor începe cursurile să fie decisă local.

Potrivit OUG 141/19 august 2020, ”consiliul de administrație al unității de învățământ poate propune, în urma consultării asociației de părinți din unitatea de învățământ, ca desfășurarea activității didactice care presupune prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ să se realizeze prin intermediul tehnologiei și al internetului”.

Se așteaptă însă ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației pentru ”măsurile de organizare a activității în cadrul unităților și instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2”.

În județul Alba, deocamdată, se știe că, dacă trebuie distanțare mai mare în clase, vor trebui spații noi sau reorganizare de cursuri și după-amiaza, deci și mai multe cadre didactice. Circa 800 de posturi suplimentare, potrivit estimărilor, a precizat inspectorul școlar general Cornel Sandu – IȘJ Alba.

Majoritatea școlilor au comunicat că preferă ”scenariul hibrid”, adică varianta cursurilor cu elevi prezenți în clase dublată de cea online, prin rotație, dar niciuna nu a ales doar varianta cursurilor online, potrivit sursei citate.

În ceea ce privește dotarea cu panouri despărțitoare de plexiglas în bănci (pentru cele cu două sau mai multe locuri pentru elevi), varianta nu ar fi agreată la nivel local, având în vedere costurile suplimentare. Se preferă clasele cu bănci individuale, adică un elev într-o bancă. Și în această situație însă, unele spații vor trebui reamenajate, pentru că nu sunt peste tot bănci cu un singur loc. În plus, este posibil să nu încapă toți elevii dintr-o clasă la ore în noile condiții.

Potrivit inspectorului școlar general Cornel Sandu, organizarea pe grupe mai mici se poate face la grădiniță și în ciclul primar, acolo unde sunt educatori și învățători, însă la gimnaziu nu se poate intra în clase la ore diferite, pentru că sunt profesori diferiți și se intercalează activitatea.

Se așteaptă noutățile de la minister pentru decizii la nivel local.

În Alba, sunt 145 de unități de învățământ cu statut de persoană juridică și 336 unități arondate. În anul școlar 2020-2021 sunt 34.998 de elevi în mediul urban și alți 12.827 în mediul rural, adică 47.825 în total.

Pe cicluri de învățământ, situația este următoarea:

Mediu urban: 5.401 copii la grădiniță, 9.202 elevi la ciclul primar, 7.678 la gimnaziu, 8.767 la liceu, 2.121 la liceu seral și fără frecvență și 1.829 la profesional.

Mediul rural: 3.001 copii la grădiniță, 5.126 la ciclul primar, 4.237 la gimnaziu, 53 la liceu, 262 la liceu fără frecvență și seral, 148 la profesional.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Un părinte

    joi, 27.08.2020 at 10:33

    Sa nu ii mai prind cu școala on-line!!!!
    Ce? Aia e școală??? I-ați mâncat sufletele părinților cu asta!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement