Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentarii europeni propun reguli pentru protecţia persoanelor care contractează credite imobiliare

Publicat

Informaţii comparative despre produsele de credit imobiliar, perioadă de reflecţie de şapte zile înainte de semnarea contractului de împrumut, posibilitatea schimbării monedei de credit şi interzicerea penalizării la rambursarea anticipată sunt câteva măsuri asupra cărora Comisia de afaceri economice a Parlamentului European şi statele membre au căzut de acord. O legislaţie cu aceste principii ar urma să fie aprobată de Parlament în ansamblul său şi adoptată de statele UE.

Reprezentanţii statelor din Uniunea Europeană şi parlamentarii au stabilit un acord de principiu prin care persoanele care contractează credite imobiliare să fie mai bine protejate, prin acces la informaţii comparative, în contextul fluctuaţiilor pieţei. Preocuparea legislativului european în această direcţie vine pe fondul dificultăţilor generate de criza imobiliară şi consecinţele pentru sectorul financiar şi economic, mai ales în ţări precum Spania sau Irlanda.
Potrivit acordului, instituţiile care oferă credite imobiliare vor trebui agreati, înregistraţi şi supravegheaţi de autorităţile naţionale, pentru respectarea unor condiţii profesionale stricte. Clienţii vor primi informaţii comparative asupra produselor disponibile şi asistenţă pentru a înţelege costul total şi consecinţele financiare pe termen lung, la semnarea contractului. Vor avea la dispoziţie o perioadă de reflecţie obligatorie de şapte zile, în care se pot răzgândi cu privire la împrumut, anterior semnării contractului.
Debitorul va putea schimba moneda de credit, în anumite condiţii şi la o rată de schimb stabilită.

Este propusă interzicerea penalizării debitorilor pentru plăţi anticipate. Va fi suficientă restituirea bunului imobiliar pentru rambursarea creditului, dacă părţile contractante se pun de acord anterior asupra acestui aspect.

Sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax