Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentarii propun ca facturile spitalelor să fie publicate online. Sancţiuni pentru conducerile unităţilor care nu respectă prevederea

Publicat

hol spital Parlamentarii propun ca spitalele publice și toți ceilalți operatori economici de drept public din rețeaua de sănătate să publice, pe site-urile proprii, toate facturile de achiziții publice aferente ultimului trimestru. Sancțiunile pentru conducătorii unităţilor care nu publică deloc facturile sunt cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei.

Propunerea legislativă pentru completarea art. 188 al Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii se află în dezbatere publică la Camera Deputaților, după ce a fost respinsă, în luna aprilie, de Senat. Proiectul se referă la facturile de cumpărare de la toate spitalele şi unităţile din sistemul de sănătate, care ar trebui să fie publicate online.

„Stoparea deturnării din banii sănătății se poate realiza printr-o măsură simplă, necostisitoare și preventivă: publicarea din oficiu și prin mijloace on-line a facturilor de cumpărare ale achizitorilor publici din sănătate, cu asigurarea aceesului continuu, timp de 5 ani, la acest tip de informații publice, după anonimizarea datelor cu caracter personal”, au transmis inițiatorii, în expunerea de motive.

Astfel, susțin parlamentarii, se poate face o examinare comparativă a preţurilor mari faţă de nivelul real al pieţii, cantităţile vor fi văzute dacă sunt justificate sau nu, plus că achiziţiile făcute fără o evaluare tehnologică specifică vor putea fi observate imediat.

În sănătate, furatul şi incompetenţa ucid, aşa cum rezultă şi din raportul comisiei prezidenţiale din 2008 care menţionează că în România mor anual 60.000 de români din cauza disfuncţiilor din sănătate”, mai transmit inițiatorii.

Iniţiativa completează articolul 188 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, după cum urmează:

„Alineat (5) – Spitalele publice, dar şi toţi ceilalţi operatori economici de drept public din reţeaua de sănătate, care aparţin Ministerului Sănătăţii, altor ministere şi instituţii publice, autorităţilor administraţiei publice locale, organizate ca instituţii publice, indiferent de tipul şi sursa fondurilor publice de care dispun, vor publica, în mediul on-line, pe site-ul propriu, toate facturile de achiziţii publice aferente ultimului trimestru, după anonimizarea datelor cu caracter personal şi în termen de cel mult 60 zile de la încheierea trimestrului, cu asiguarea accesului on-line continuu la aceste informaţii de interes public, timp de 5 ani”.

Totodată, parlamentarii precizează și amenzile pentru neasiguarea accesului continuu la aceste date, sancțiuni care se situează între 3.000 lei şi 6.000 lei, iar pentru publicarea selectivă, de la 5.000 de lei la 10.000 de lei. Conducătorii unităţilor care nu publică deloc facturile se pot alege cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei.

Potrivit proiectului, amenzile vor fi date de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Pe de altă parte, Guvernul a transmis, într-un punct de vedere ataşat iniţiativei, că CNAS nu este un organism care să poată aplica sancţiuni.

Senatul a respins această iniţiativă în data de 25 aprilie. În prezent aceasta se află în dezbatere publică la Camera Deputaţilor, care este camera decizională.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax