Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentarii vor modificarea Legii pensiilor. Propunere legislativă pentru cei pensionați dinainte de anul 2000

Publicat

dep

camera deputatilor Parlamentarii vor dezbate o propunere legislativă care completează Legea pensiilor, astfel încât să fie eliminate discriminările între persoanele care au ieșit la pensie în baza legii din 1977, care nu beneficiază de același calcul cu pensionarii de după anul 2000.

Potrivit inițiatorului, deputatul PNL Marius Nicoară, propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale urmărește să repare discriminarea apărută între actualii pensionari beneficiari ai Legii nr. 19/2000 sau ai Legii 263/2000 și cei pensionați în baza Legii 3/1977.

„Conform practicii actuale fiecare pensionar care lucrează după îndepilinirea condițiilor de pensionare și s-a pensionat, în fiecare an depune la casa de pensii adeverința care consfințește că a lucrat un an în plus. Casele teritoriale de pensii recalculează drepturile de asigurări sociale (pensia) cu drepturile ce i se cuvin pentru anul muncit în plus și așa mai departe pentru toată perioada care o lucrează după pensionare”, se arată în expunerea de motive.

Vezi și Cum poți să CUMPERI VECHIMEA în MUNCĂ. Costă 15.500 de lei pe cinci ani. Condiţii şi model de calcul de la Casa de Pensii

Potrivit noilor reglementări, „asigurații care după îndeplinirea condițiilor de pensionare pentru limita de vârstă au contribuit o anumită perioadă la sistemul public, beneficiază de majorarea punctului realizat în această perioadă cu 0,3% pentru fiecare lună, respectiv cu 3,6% pentru fiecare an suplimentar”. 

Pentru persoanele care au lucrat înainte de 1989 și nu s-au pensionat la îndeplinirea condițiilor, ci au lucrat în plus față de vechimea cerută de art. 8 al Legii nr. 3/1977, legea se modifică astfel încât anii munciți în plus să fie contorizați conform normelor actuale, nu conform celor legii menționate, din 1977.

Inițiatorul susține că legea nouă nu se poate aplica decât situațiilor ivite după intrarea sa în vigoare, așadar doar persoanelor care s-au pensionat după data de 1 aprilie 2001, nu și celor pensionați conform legii din 1977. Parlamentarii spun că și instanțele au dat câștig de cauză celor care au reclamat discriminarea, asfel că legea trebuie completată.

„Persoanele pensionate conform prevederilor Legii nr. 3/1977, care au avut o vechime în câmpul muncii de peste 30 de ani și care au beneficiat de prevederile art. 12 din respectiva lege, obținând un anumit cuantum de pensie în plus pe lângă pensia calculată pentru cei 30 de ani prevăzuți de lege, retrasă de la plată conform prezentei legi, se va recalcula și se va repune în plată respectiva pensie.

Aceste drepturi obținute cu respectarea ar. 12 din Legea nr. 3/1977 se vor acorda retroactiv de la data retragerii de la plată a acestor drepturi”, mai prevede propunerea legislativă.

În punctul de vedere atașat proiectului, Guvernul susține că modificarea ar fi imposibil de aplicat, având în vedere că Legea nr. 263/2010 nu reglementează calculul pensiei în funcție de o bază de calcul, ci în funcție de veniturile realizate în toată perioada de contribuție.

Proiectul legislativ a fost respins de Senat, dar Camera Deputaților, unde se află acum în dezbatere, este forul decizional.

sursa: legestart.ro, cdep.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax