Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Parterul Palatului Cultural din Blaj, trecut în patrimoniul judeţului Alba. Consiliul Local şi CJ vor finanţa în parteneriat restaurarea imobilului

Publicat

Aflată în plin proces de reabilitare, clădirea Palatului Cultural din Blaj, construită în 1936 va fi administrată de Consiliul Local împreună cu Consiliul Judeţean Alba, dacă proiectul de hotărâre în acest sens trece de votul consilierilor în şedinţa de joi. Se propune trecerea în patrimoniul judeţean a parterului clădirii, astfel încât să fie posibilă acoperirea finanţării din bani publici a lucrărilor de renovare estimate la un buget de 2 milioane de euro şi al căror termen de finalizare este 2016. Odată cu renovarea clădirii, parte a unui proiect de reabilitare a centrului istoric din Blaj iniţiat în 2010, ar urma şi revitalizarea vieţii culturale locale.

În expunerea de motive prezentată consilierilor judeţeni, se arată că imobilul Palatul Cultural din Blaj a fost inaugurat în 1936 în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi a lui Mihai I, pe atunci Voievod de Transilvania, cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la înfiinţarea Societăţii ASTRA.

Din 1939, Palatul a găzduit cinematograful oraşului şi, o perioadă, Muzeul de Istorie, şi Etnogafie, Biblioteca Orăşenească şi Centrul de Radioficare.

În 1996, clădirea a fost distrusă în proporţie de 40% în urma unei explozii urmate de un incendiu, imobilul devenind nefuncţional. Fiind într-o stare avansată de degradare, este „perceput ca o prezenţă incomodă din punct de vedere economic şi urbanistic”.

În 2010, Primăria municipiului Blaj, în parteneriat cu CJ Alba a demarat lucrările de reabilitare a centrului istoric al municipiului, pe o suprafaţă de 14.000 mp, inclusiv Palatul Cultural. Datorită poziţionării clădirii în municipiu, aceasta ar putea fi utilizată pentru revitalizarea vieţii culturale a centrului istoric, se mai arată în raport.

Imobilul a fost obiectul unui concurs de idei lansat în 2011 de Asociaţia „Transilvania Fest” şi cele două autorităţi – locală şi judeţeană, în urma căruia firma câştigătoare, „Enclava de Arhitectură” Braşov ar fi urmat să pună în valoare edificiul, până în 2014. Dacă iniţial firma asigura gratuitatea proiectului de execuţie, ulterior s-a răzgândit, altfel că a fost necesară organizarea unei licitaţii pentru servicii şi lucrări şi, implicit, a generat o întârziere în executarea acestora. Firma din Cluj care a câştigat licitaţia a estimat că lucrarea de reabilitare va fi finalizată în 2016.

Clădirea a fost achiziţionată de Consiliul Local Blaj de la Mitropolia Română Unită cu Roma şi parcelată pe două nivele (parter şi etaj).

Pentru a veni în sprijinul Consiliului Local Blaj, CJ Alba intenţionează să preia în administrare parterul clădirii şi să contribuie financiar în cotă de ½ la costurile estimate pentru restaurare, respectiv 2 milioane de euro din bani publici.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. blajan

    duminică, 20.01.2013 at 18:00

    uite ca sunt 2 milioane de euro pentru un mic imobil! cand e vorba de bani publici se gasesc oricati, totul e sa nu fie folositi in interesul tuturor oamenilor din Blaj. doar unii vor folosi cei 2 mil euro, putini…fraierii sa plateasca!

  2. Pingback: Renovarea Palatului Cultural din Blaj începe în 1 iulie. Licitaţia pentru investiţia de 1,2 milioane de euro a fost câştigată de o asociere de firme din Harghita | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax