Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PAȘTE 2014: Sărbătoarea Învierii Domnului. Ce simbolizează Ouăle roșii, mielul, pasca, crucea.


Publicat

Sărbătorile Pascale au sosit iar, după săptămâni de pregătire, creștinii ortodocși celebrează Învierea Domnului. Pe lângă curățenia sufletească pe care o facem prin post, gospodinele s-au ocupat și de curățenia caselor precum și de meniul tradițional pentru Paște. Ouăle roșii și mielul nu trebuie să lipsească de pe masă în prima zi de Paști, lumânările aprinse, pasca și salcia trebuie și ele să fie prezente în locuință. Toate aceste lucruri sunt deja cunoscute de cei care țin la tradiții și la obiceiurile acestei sărbători însă nu mulți cunosc semnificația lor.

Citește și MESAJE de PAŞTE 2015: Cele mai frumoase gânduri pentru prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnului

Ce simbolizează ouăle roșii

Simbolic, oul a fost mereu asociat cu renaşterea, cu începuturile, apoi cu Învierea Domnului. Obiceiul vopsirii ouălor şi oferirii lor ca simbol al fecundităţii şi al ciclului vieţii este precreştin şi doar a fost preluat de creştini. Se ştie că, cel puţin la începuturile tradiţiei vopsirii ouălor de Paşte, se folosea exclusiv culoarea roşie pentru a colora ouăle, care apoi erau aşezate într-un coş şi duce la biserică pentru sfinţirea lor. Culoarea roşie se spune că ar trimite la sângele, viaţa şi jertfa făcută de Hristos pe Cruce.

Mai târziu apar ouăle încondeiate cu teme şi motive diverse, rezultat direct al dorinţei gospodinelor de a contribui cu ceva frumos şi semnificativ la tradiţiile de Paşte.

În folclorul creştin s-au păstrat mai multe legende privind motivul pentru care ouăle de Paşte se vopsesc în roşu. Cea mai vehiculată povesteşte că Maica Domnului a pus un coş cu ouăla picioarele crucii pe care era răstignit Iisus – ouăle din coş s-au înroşit datorită sângelui care a picurat din rănile Mântuitorului. Iisus, văzând ouăle roşii, ar fi spus: „De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducerea aminte de răstignirea mea”.

Mielul

Mielul simbolizează inocenţa, blândeţea şi puritatea. Cel pe care Sfântul Ion l-a numit Mielul întruchipează manifestarea puterii primăverii, triumful înnoirii, victoria ciclică a vieţii asupra morţii. Mielul sau oaia întruchipează animalul de sacrificiu, credinciosul ca membru al turmei lui Dumnezeu, pe Hristos care s-a sacrificat pentru mântuirea oamenilor, biruind răul, ideea de sacrificiu, ideea că fără moarte şi sacrificiu nu există Înviere, şi mielul apocaliptic care apare în centrul Ierusalimului ceresc.

Salcia

De Florii se duc la biserică ramuri de salcie. La iudei, palmierul simbolizează supunere în faţa lui Dumnezeu şi e simbol al lui Dumnezeu Însuşi. Încreştinism, palmierul simbolizează dreptatea, Învierea, intrarea lui Hristos în Ierusalim şi pelerinajul pe Pământ Sfânt. În Europa, palmierul a fost înlocuit cu salcia.

Salcia plângătoare este pusă în legătură cu tristeţea şi moartea. Ea este însă simbolul Legii divine a nemuririi sufletului. Dacă luăm o ramură de salcie şi o înfigem în pământ, ea generează rădăcini şi un nou arbore. Moare şi în vie, este pomul vieţii.

Lumânările

Lumânarea aprinsă este simbolul luminii în toate culturile. În creştinism lumânarea aprinsă în noaptea Învierii simbolizează lumina divină a lui Hristos, Învierea, credinţa, şansa fiecăruia de ase înălţa. Arzând şi luminând, ea simbolizează o viaţă dedicată iubirii unice, topindu-se în tăcere, simbolizează sacrificiul.

Pasca

Pasca creştinilor este ca o pâine rotundă, gustoasă, seminificând promisiunea învierii trupurilor şi a vieţii veşnice. Dulceaţa aluatului sugerează împlinirea sufletească ce urmează strădaniei din post. Pasca este dusă obligatoriu la biserică, pentru a fi sfinţită. Prin stropire cu vin, pasca devine ritualic o reprezentare a jertfei Mântuitorului.

Pasca este împodobită cu o cruce, incluzând astfel toată simbolistica Crucifixului, iar pe margine sunt două fâşii de cocă răsucite, întruchipând coroana de spini a lui Hristos.

Crucea

O veche ghicitoare întreabă: „Care este pomul cu rădăcinile în iad, cu vârful la Tronul lui Dumnezeu, între ramurile sale cuprinzând Lumea?” Este Crucea. Iar semnificaţile şi simbolistica crucii nu mai trebuie amintite, fiind bine cunoscute.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Momentul în care o casă a fost luată de ape în Bihor. Județul se află sub un Cod Roșu de inundații

Publicat

O casă modulară a fost luată de furia apelor, marți seara într-un sat din județul Bihor, județ care se află sub un cod roșu de alertă hidrologică și pericol de inundații. 

Imaginile în care casa este luată de apă au fost suprinse în satul Cociuba Mică, comuna Pietroasa.

Momentul în care Crişul Pietros dislocă imobilul construit din materiale prefabricate a fost surprins într-o înregistrare video chiar de salvatorii ISU Crişana, care anterior au ajutat familia care locuia acolo să se mute.

La recomandarea autorităţilor, cei doi părinţi şi patru copii s-au dus din timpul zilei la nişte rude, de teamă că apele râului vor distruge casa, aflată aproape de Criş.

Aşa cum s-a văzut, îngrijorarea a fost întemeiată: marţi seară, apele învolburate ale râului au luat casa pe sus şi au dus-o la vale.

Într-o cotitură a râului, construcţia modulară s-a spart şi a fost complet distrusă.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Inundațiile fac prăpăd la Arieșeni după ce Arieșul Mare a ieșit din matcă. 50 de familii din satul Galbena, izolate

Reamintim că și în județul Alba, inundațiile au produs pagube. În satul Galbena, în urma distrugerii podului care face legătura între DN 75 și satul respectiv, 50 de familii sunt momentan izolate și nu mai au pe unde să iasă pe DN75, au declarat reprezentații autorităților locale pentru alba24.ro.

sursă: ebihoreanul.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Teste de screening gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin, la Policlinica din Alba Iulia. Condiții de testare

Publicat

Policlinica Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia oferă teste de screening gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin.

Femeile care doresc să efectueze acest tip de testare, se pot prezenta, fără programare, la policlinica spitalului.

Consultația medicală, testarea screening și consilierea se efectuează cu prezentarea pacientei la Policlinica din Alba Iulia.

Locația este situată pe strada Mușețelului, numărul 2.

Pacientele trebuie să aibă vârste cuprinse între 25 și 64 de ani

Testările se efectuează în fiecare zi de joi, între orele 15.00 – 17.00, în cabinetul numărul 26, etajul 2.

Detalii suplimentare puteți primi la numărul de telefon 0766467252.

Femeile care au contraindicații nu pot fi testate

Exemple de contraindicații:

 • prezintă absența congenitală a colului uterin;
 • prezintă histerectomie totală pentru afecțiuni benigne;
 • au diagnostic stabilit de cancer de col uterin;
 • au diagnostic stabilit pentru alte forme de cancer genital.

Scopul programului este prevenirea si combaterea cancerului de col uterin.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 12,3 milioane de lei pentru reabilitarea acoperișurilor și planșeelor la corpurile Palatului Principilor din Alba Iulia

Publicat

Acoperișurile și planșeele peste etaj la corpurile A, B, C, D, F și G din cadrul ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia vor fi reabilitate printr-o investiție de peste 12,3 milioane de lei. 

Primăria Alba Iulia a lansat marți, 18 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de reabilitare/restaurare pentru obiectivul de investiție „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia – reabilitarea acoperișurilor și planșeelor peste etaj la corpurile A, B, C, D, F și G”.

Citește și VIDEO REPORTAJ: Incursiune în Palatul Principilor din Alba Iulia. Stadiul lucrărilor și când ar putea fi terminată restaurarea

Valoarea totală estimată este de 12.398.647,95 de lei, fără TVA. 

Intervențiile propuse la corpurile A, B, C, D, F si G ale Palatului Principilor, se referă la:

 • eliminarea cauzelor de infiltrații de apă meteorică (înlocuire învelitori , înlocuire sistem de colectare și evacuare ape meteorice etc.),
 • eliminarea atacului biologic la nivelul tuturor subansamblurilor structurale și nestructurale,
 • reabilitarea și consolidarea zidăriilor de la nivelul podului și a șarpantei,
 • înlocuirea planșeelor din lemn degradate,
 • reabilitarea acceselor și scărilor din pod.

Necesitatea realizării acestei investiții rezultă din starea tehnică actuală a acoperișurilor și implicit a elementelor arhitecturale și de rezistență asupra cărora nu s-a mai intervenit de o perioadă mare de timp.

Pentru reabilitarea/restaurarea acoperișurilor prin proiect se propun următoarele lucrări principale de bază:

 • eradicarea atacurilor biologice
 • consolidarea elementelor structurale existente
 • demolarea parțială a unor elemente structurale existente
 • introducerea unor elemente structurale suplimentare

Potrivit caietului de sarcini, în prezent starea de conservare a șarpantei la diferite corpuri prezintă diferențieri semnificative. Corpurile C, G și F prezintă cea mai bună stare de conservare. La aceste corpuri degradările biologice au fost produse de fungi și apar cu precădere în zona doliilor și hornurilor.

La corpurile A și B se întâlnesc cele mai extinse zone degradate produse de fungi. Lipsa de ventilație și de încălzire din aceste spații a contribuit la evoluția atacurilor și a dus la prăbușirea planșeelor. De la nivelul planșeelor atacul s-a extins în zidăria de cărămidă situată sub cosoroabe și apoi la lemnul din cosoroabe, grinzișori, capete de corzi. Cosoroabele sunt cele mai afectate elemente ale șarpantei, iar modul lor de așezare pe zidăria de cărămidă și esența din care sunt confecționate le-a crescut vulnerabilitatea.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia revine la viață: Concerte în aer liber, Legiunea XIII-a Gemina, garda austriacă și alte activități culturale

Publicat

Rexarea restricțiilor impuse de autorități pentru stoparea pandemiei de COVID înseamnă treptat o întoarcere la normalitate. Relaxările vin în același timp cu începerea sezonului turistic.

La Alba Iulia, după ce în anul 2020, nu au existat aproape deloc evenimente artistice sau culturale din cauza pandemiei, autoritățile au schițat un prim program al activităților pentru localinici și turiști. 

Într-un interviu realizat de alba24.ro, primarul Gabriel Pleșa a anunțat primele evenimente care vor anima Cetatea Alba Carolina în 2021.

VEZI ȘI: VIDEO INTERVIU cu primarul Gabriel Pleșa: Cum va arăta sezonul turistic la Alba Iulia. Evenimente și reprezentații artistice

Concerte și activități culturale

Un milion și jumătate de lei sunt dedicați din bugetul pe anul 2021 pentru evenimente culturale în Alba Iulia, însă acesta se poate rectifica în funcție de evoluția situației generate de pandemia de COVID-19.

În 29-30 iulie, în șanțurile Cetății, mai exact în zona grădinii japoneze va avea loc un festival culinar.

Pentru luna august este programat un concert de muzică populară susținut de Ioan Bocșa alături de ansamblul ”Icoane”.

Pe 14 august, va avea loc un un eveniment artistic susținut de Transilvania Art Tango.

De asemenea, elevii Liceului de Artă ”Regina Maria”, vor susține concerte în prima și a treia zi de miercuri a fiecărei luni, de la 1 iunie, la Muzeul Principia din Cetatea Alba Carolina.

Proiectul cu trupa de teatru de amatori ”Skepsis” va avea patru reprezentații pe perioada sezonului turistic.

Spre sfârșitul verii, la început de toamnă, dacă va fi posibil, se ia în calcul și organizarea Festivalului de Muzică.

Cel mai probabil, în fiecare weekend va fi organizat câte un eveniment, de mai mică sau mai mare anvergură, a mai declarat primarul Gabriel Pleșa în timpul interviului.

Mai mult de atât, este luat în calcul și organizarea festivalului ”Alba Fest”, care de obicei avea loc în luna mai, dar situația epidemiologică actuală nu permite acest lucru. Însă, în perioada 1-15 septembrie, dacă situația cauzată de pandemia de COVID-19 va permite, primăria ia în calcul organizarea ”Alba Fest”.

Garda austriacă, trupele de daci și romani, Garda Unirii, plus o nouă reprezentație din perioada medievală

Potrivit primarului Pleșa, evenimentele săptămânale de reconstituire istorică din perioada romană vor continua la sfârșit de săptămână. De asemenea, garda austriacă a Cetății, (schimbul de gardă) va avea loc în weekend în jurul după-amiezii. Mai mult de atât, primăria vrea să realizeze și un eveniment de reconstituire din perioada medievală.

Din câte se pare, pe piața din Alba Iulia de reconstituire istorică au apărut mai mulți ofertanți.

Garda Unirii va fi o altă reprezentanție artistică care cel mai probabil va activa în această vară. În total, potrivit primarului Pleșa, turiștii vor avea la dispoziție patru evenimente de reconstituire istorică care se vor desfășura săptămânal la Alba Iulia.

Evenimentele ar urma să înceapă în cursul lunii iunie. Vineri seara, vor avea loc reprezentații ale dacilor și romanilor, sâmbata și duminică va activa garda austriacă, iar pentru cele două reprezentația medivală și Garda Unirii moementan nu a fost fixată o zi sau oră anume.

Mai mult de atât, în șanturile Cetății sub podul Porții a III-a, autoritățile doresc să amenajeze mai multe ateliere: confecții de monezi, țesături, tir cu arcul, dansuri romane la care turiștii să participe.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate