Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Paștele Blajinilor, o sărbătoare misterioasă. Cine sunt blajinii, primii oameni de pe pământ, incapabili de a face rău

Publicat

Paștele sau Paștile Blajinilor este o sărbătoare religioasă destul de ciudată, considerată ca fiind creștină dar totodată și ca având rădăcini păgâne.

Această sărbătoare este specifică Europei de Sud-Est și are ca bază amintirea celor decedați, în special a rudelor și prietenilor apropiați.

De Paștile Blajinilor, credincioșii vizitează mormintele rudelor sau ale celor apropiați de la cimitire, le îngrijesc, iar după slujbă, preoții le sfințesc.

Anul acesta Paștele Blajinilor pică în ziua următoare de după Sfantul Gheorghe.

Cine sunt blajinii? Legenda primilor oameni de pe pământ

Blajinii au o legendă ciudată. Se spune despre ei că sunt primii oameni de pe pământ, niște asceți veritabili.

Sunt incapabili de a face rău, iar termenul de ”blajin” tocmai de aici vine.

„Potrivit credinței populare, Blajinii fac parte din cei dintâi oameni de pe pământ. Trăiesc fără femeile lor, conviețuiesc cu ele numai 30 de zile pe an în vederea procreației.

Blajinii, incapabili de a face rău, s-ar află dincolo de lumea văzută, pe unde se varsă Apă Sâmbetei, în delta ei, pe Ostroavele Albe.

Preocupările Blajinilor sunt postul și rugăciunile pentru cei vii. Deși sunt virtuoși, nu știu cum să calculeze data Sfintelor Paști.

Oamenii le vestesc acestora că a venit Paștele prin intermediul apei, aruncând pe ea coji de ouă roșii”, a spus cercetătorul etnografic Sorin Mazilescu, citat de ziarul Adevărul.

Există și credința potrivit căreia blajinii provin din copii nebotezați, morți imediat după naștere.

Alteori sunt priviți ca fiind cei care susțin stâlpii pământului: fără ei, lumea s-ar scufundă în haos.

Alteori, blajinii sunt identificați cu urmașii celor care n-au mai reușit să traverseze marea, atunci când Moise a eliberat poporul evreu din robia egipteană, despărțind apele.

Aceștia au rămas pe o insula foarte aproape de Rai, pe unde trece Apă Sâmbetei, mai spune cercetătorul citat de Adevărul.

În Bucovina se spune că „Blajinii sunt jumătatea de sus om, iar jumătatea de jos peste și trăiesc într-un pârâu; femeile și fetele lor cânta foarte frumos, încât răsună văile de cântecele lor melodioase”.

Mai există credința populară că blajinii au fost creați de Dumnezeu după uriași. Pentru că erau violenți, Dumnezeu i-a lăsat să piară și a creat blajinii, dar aceștia erau prea mici, așa că au fost mutați pe lumea cealaltă.

Așa că Dumnezeu a mai făcut o încercare: a creat oamenii.

În orice forme am discuta despre ei, blajinii sunt considerate a fi niște ființe extraordinare, bune, care ajută umanitatea într-un mod discret.

Când sunt Paștele Blajinilor

Tradițional, Paștile Blajinilor se sărbătorește în lunea de după Duminica Tomii, la o săptămână după Paștele propriu-zis, Învierea Domnului.

De Paștele Blajinilor se pomenesc strămoșii pe linia familiei și a comunității.

În localitățile rurale mai mari și în orașele cu mai multe cimitire, sărbătoarea are loc pe parcursul mai multor zile, începând de sâmbătă.

Republica Moldova este țara în care această sărbătoare ia amploare cel mai mult, ziua de luni de după duminica Paștelui Blajinilor (la o săptămână după Paștele creștin-ortodox) fiind declarată oficial ca fiind zi liberă.

Ce nu e bine să faci de Paștele Blajinilor

La fel ca la orice sărbătoare și în ziua Paștelui Blajinilor sunt interzise anumite activități. Femeile nu au voie să spele, să măture sau să facă oricare altă activitate pe care o fac de obicei în gospodărie.

Zgomotul făcut atunci când bați covoarele îi sperie pe blajini, care în această zi se întorc de pe lumea cealaltă pentru a se ruga pentru cei vii și chiar intră în biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie.

De asemenea, în data de 2 mai 2022 nu este bine să vorbești decedații de rău, de unde și zicala „despre morți numai de bine”.

În caz contrar, se spune că morții bârfiți de Paștele Blajinilor le vor face rău celor care îi vorbesc de rău, dând foc grajdurilor sau omorându-le animalele.

Foto: Pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax