Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Patriarhia Română, despre preoţii implicaţi în scandaluri publice. Trebuie „să-şi asume situaţiile scandaloase în care au ajuns, să se autosuspende”

Publicat

patriarhia ro Sinodul Bisericii Ortodoxe Române va analiza şi sancţiona ferm toate cazurile majore de imoralitate apărute în rândul clerului înalt, iar preoţii implicati în scandalurile publice din ultima perioadă, „de crasă imoralitate”, trebuie „să-şi asume situaţiile scandaloase în care au ajuns”. Precizările au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Banescu.

Potrivit acestuia, preoţii aflaţi în aceste situaţii trebuie “să se autosuspende din funcţiile pe care le au, dacă ştiu că sunt cu adevărat vinovaţi”.

Purtătorul de cuvânt BOR susţine că “toate aceste cazuri în cascadă vor constitui un prilej de intensă reflecţie a autorităţilor bisericeşti la nivelul eparhiilor, dar şi la nivelul Sfântului Sinod, în legătură cu selectarea mai riguroasă a tuturor celor ce urmează a fi aleşi pe viitor în funcţii reprezentative în Biserică. Urmează o necesară perioadă a cernerii celor ce reprezintă Biserica lui Hristos în societate. Cazurile punctuale (!) de crasă imoralitate sunt ale unor persoane care trebuie să-şi asume situaţiile scandaloase în care au ajuns, să se autosuspende din funcţiile pe care le au, dacă ştiu că sunt cu adevarat vinovate, şi să nu faca un şi mai mare rău Bisericii care le-a acordat cândva încrederea si o misiune la înălţimea căreia nu s-au putut ridica”, a afirmat Vasile Banescu, pentru news.ro.

El a precizat că Patriarhia Română va analiza „cu maxim discernământ posibilele cazuri sminţitoare de corupţie morală” şi toate acele persoane care „prin acţiunile lor contribuie la discreditarea imaginii, a mesajului şi a discursului public al Bisericii în societate”.

Reamintim că în ultima perioadă, mai mulţi reprezentanţi ai Bisericii au fost implicaţi în scandaluri sexuale.

În atenţia Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia se află cazul preotului Cristian Pomohaci, de la Parohia Moşuni, din judeţul Mureş. Reamintim că preotul este în mijlocul unui scandal mediatic, după ce în mediul online a apărut o înregistrare în care ar fi cerut favoruri sexuale unui tânăr care, la data respectivă, era minor. Pentru el s-a decis oprirea de la slujire, pentru 30 de zile, începând cu data de 29 iunie. „În această perioadă va trebui să îşi pregătească apărarea, având în vedere că deocamdată nu a putut demonta acuzaţiile”, a declarat Eugen Moldovan, consilier bisericesc al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, la data respectivă.

Preotului i s-ar fi făcut dosar de caterisire, mai ales că acesta nu ar fi la prima abatere gravă. Oficiali ai Patriarhiei au precizat, în iunie, că Pomohaci a mai fost sancționat în ultimii patru ani pentru abateri disciplinare, dar niciuna nu a avut legătură cu subiectul hărțuirii sexuale.

Citeşte şi AUDIO: O înregistrare cu preotul cântăreț Cristian Pomohaci, tulbură liniștea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Acesta ar fi ispitit un tânăr să aibă relații homosexuale cu el

A intrat şi în vizorul autorităţilor de anchetă penală. Dosarul în care este acuzat de racolare de minori în scopuri sexuale, instrumentat iniţial de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureş, a ajuns la Parchetul General.

Vezi FOTO-VIDEO: Zeci de credincioşi, la Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, pentru a-l sprijini pe preotul Cristian Pomohaci, acuzat că i-a făcut avansuri sexuale unui minor

Concret, preotul, care este şi cântăreţ de muzică populara, este cercetat pentru ca ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani. Totul a fost surprins într-o înregistrare audio de 22 de minute, în care preotul încearca să îl convinga pe adolescent să întreţină relaţii sexuale cu el şi chiar să mai aducă şi alţi tineri. Preotul Pomohaci a fost acuzat, în 2013, de practici neacceptate de Biserica Ortodoxă precum exorcizarea, primind canon să meargă o perioadă la Mănăstirea Afteia pentru a se căi pentru faptele sale.

Un alt scandal este cel al episcopului Huşilor, Corneliu Bălgrădean, care a fost filmat în ipostaze intime cu un fost elev de la seminar, în prezent preot. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei i-a solicitat episcopului de Huşi să nu mai slujească Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe bisericeşti, până la proxima şedinţă a Sfântului Sinod, când se va aborda acest subiect.

Cel mai recent caz este cel al stareţului Mănăstirii Prislop, din judeţul Maramureş, care este acuzat că a purtat discuţii cu tentă sexuală cu un fost student la Teologie. Fostul student a făcut publică, pe internet, o discuţie cu staretul Celestin. Înregistrările au ajuns în atenţia Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care a decis ca preotul Celestin să fie eliberat din funcţia de stareţ al mănăstirii şi să fie mutat. Părintele Celestin susţine însă că are probe care îl vor ajuta să-şi dovedească nevinovăţia în instanţă.

Un caz mai vechi, din 2009, este cel de la Mănăstirea Căldăruşani, unde preotul Laurenţiu Andreescu, care slujea de 20 de ani la mănăstire, şi părintele Petroniu au fost implicaţi într-un scandal sexual. Într-o înregistrare video, preotul Laurenţiu Andreescu apărea în pat cu Bogdan Enescu, de 26 de ani la acea vreme, un tânăr căruia biserica îi oferise cazare la mănăstire. Conform spuselor tânărului, el a intreţinut relatii sexuale nu doar cu preotul Andreescu, ci şi cu parintele Petroniu, iar pe alţi călugări care îi făceau avansuri sexuale a trebuit să îi refuze, din lipsă de timp.

sursă: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax