Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Patroana unei foste agenţii de turism din Alba Iulia, acuzată de ţepe cu vacanţe exotice, prinsă în Marea Britanie şi adusă în arest la IPJ Alba


Publicat

femeie catuse arestata inchisoareElena Mihaela Iancu, patroana fostei agenţii de turism Everest Travel SRL din Alba Iulia, care a fost acuzată că, alături de soţul ei, au u vândut pachete turistice în valoare de 160.000 de lei, dar nu au oferit serviciile respective, a fost prinsă de poliţişti în Marea Britanie şi adusă în ţară, în arestul IPJ Alba. Femeia fusese identificată de poliţişti peste hotare încă din 2014, însă a fost plasată sub control judiciar, în Marea Britanie.

Potrivit IPJ Alba, femeia din Alba Iulia era urmărită la nivel naţional şi internaţional şi a fost preluată de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi introdusă în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, pentru executarea mandatului de arestare preventivă.

Marţi, 5 martie, poliţiştii Compartimentului Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au preluat-o, de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, pe I.E.M., de 41 de ani, din Alba Iulia, ce era urmărită la nivel naţional şi internaţional, fiind posesoarea unui mandat de arestare preventivă.

Pe numele ei, la data de 8 aprilie 2014,  Tribunalul Alba a emis un mandat de arestare preventivă, pe o perioadă de 30 de zile, pentru mai multe infracţiuni, printre care înşelăciune şi sustragere de sub sechestru.

I.E.M. a fost trimisă în judecată pentru că, împreună cu soțul său, asociat al firmei pe care o conducea femeia, ar fi vândut diferite pachete turistice, fără a face rezervări la operatorii de turism, conform contractelor încheiate şi fără a vira banii încasaţi. Ulterior şi-ar fi însușit sumele de bani încasate şi au părăsit ţara.

Vezi şi Dosarul de înşelăciune cu vacanţe exotice de la o agenţie de turism din Alba Iulia: Procesul, suspendat pentru cerere de extrădare

În urma colaborării poliţiştilor Serviciului de Investigaţii Criminale din IPJ Alba cu autorităţile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii, prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cea în cauză a fost localizată şi reţinută pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii, în cursul lunii noiembrie 2014. Ulterior, ca urmare a apelului formulat către autorităţile britanice, aceasta a fost plasată sub control judiciar.

I.E.M. a fost depusă în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, urmând să fie prezentată judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Alba.

Cei doi inculpaţi în dosarul de înşelăciune de la Tribunalul Alba au fost judecaţi până acum în lipsă, fiind daţi în urmărire internaţională de doi ani.

Potrivit anchetatorilor, cei doi au înșelat zeci de persoane, cărora le-ar fi vândut pachete turistice în valoare de aproximativ 160.000 lei, de care clienții nu ar fi beneficiat, iar banii și i-ar fi însușit cei doi, care au fugit ulterior din ţară. În această cauză s-au constituit părţi civile 31 de persoane, iar alte patru au calitate de părţi vătămate.

Cei doi patroni sunt acuzaţi şi că au folosit creditul firmei în alte scopuri. Procurorii au stabilit că în perioada 2011 – 2012 au vândut pachete turistice în valoare de aproximativ 5.000 de lei fiecare, dar au încasat banii şi nu au mai oferit serviciile contractate de clienţi.

De asemenea, aceștia sunt acuzaţi şi de evaziune fiscală, după ce nu ar fi plătit impozite pe profit către stat, în valoare de aproximativ 70.000 lei, iar prin reținerea contribuțiilor salariale ar fi produs prejudicii de 4.000 lei.

Firma Everest Travel SRL a fost declarată inactivă din 2012.

Radu Iancu a fost şef la Serviciul Public de Paşapoarte Alba timp de trei ani şi ulterior angajat IGPR. În această perioadă, a reuşit să convingă poliţişti şi magistraţi să cumpere vacanţe cu destinaţii exotice, soţia sa încasa banii, iar clienţii rămâneau doar cu sumele plătite.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ALBA IULIA Ruinele primei biserici bizantine din Transilvania, clasate ca monument istoric, la 9 ani după ce au fost descoperite

Publicat

Ruinele celei mai vechi biserici din țară, îngropate sub platoul din fața Catedralei Romano-Catolice ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia au primit regim juridic de monument istoric. Ordinul de clasare a fost publicat în monitorul oficial, în urmă cu câteva zile.

Este vorba despre o biserică de secol X-XI, de influență bizantină, clasată în categoria I – arheologie, grupa A.

Biserica nu poate însă fi văzută, deoarece ruinele ei au fost reîngropate la scurt timp după descoperirea lor accidentală.

Totul a început în 2011, cu săpăturile pentru înlocuirea conductei de apă potabilă în interiorul Cetății Alba Carolina. Atunci a ieșit la suprafață una dintre cele mai importante descoperiri arheologice realizate în România în ultimii ani, cea mai veche biserică din Transilvania, de influență bizantină, ridicată în jurul anului 950.

Cercetătorii au găsit atunci și câteva sute de morminte, peste 100 de monede, majoritatea din secolul XIV, cea mai veche datând de la sfârşitul secolului XI, obiecte ceramice, cercei, piese din bronz şi argint.

La scurt timp după ce a fost dezgropată, biserica, aflată exact în fața Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia (ea însăși veche de aproximativ 1.000 de ani), a fost îngropată la loc.

Arheologii cred că biserica de secol X a fost cel mai probabil reşedinţa episcopului Hierotheus, trimis la Alba Iulia din Bizanţ, pentru a creştina populaţia de aici. Din punctul de vedere al specialiştilor, aceasta este cea mai spectaculoasă descoperire a unor vestigii de Ev Mediu realizată în cetate, în ultimul secol.

”Este o biserică bizantină, după planuri. Hierotheus a fost trimis aici de la Constantinopolului, probabil pentru creștinarea localnicilor”spune directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, care explică și de ce a fost îngropată la loc: lipsa de finanțare la momentul respectiv pentru punerea ei în valoare a dus la decizia autorităților locale și naționale de a o conserva în pământ.

La momentul respectiv s-a spus că Biserica Romano-Catolică, proprietara terenului, nu ar fi de acord cu punerea bisericii bizantine în valoare. Deși nu există nici o declarație oficială din partea reprezentanților acesteia în acest sens, speculațiile pe acest subiect continuă și astăzi, la 9 ani după descoperire.

Gabriel Rustoiu spune că ruinele sunt într-o stare relativ bună, deși a fost parțial afectată involuntar de  constructorii austrieci ai cetății care au luat pământ din câteva gropi fără să știe că acolo a fost o biserică.

În plus, în Evul Mediu, o parte din piatra existentă în zona cetății a fost folosită pentru construcții civile, fiind la îndemână.

”Fără îndoială, ne aflăm în faţa celei mai vechi biserici de influenţă bizantină de la nordul Dunării, şi chiar raportat la teritoriul propriu-zis imperial aceasta este una dintre foarte puţinele biserici datate din context în sec. X. Din acest motiv poate fi un reper important nu doar în cercetarea istoriei Transilvaniei şi a Ungariei, ci şi în studierea influenţelor arhitecturii bizantine.

Descoperirea de la Alba Iulia din anul 2011 confirmă importanţa acestei localităţi (probabil nucleu al unei formaţiuni politice locale), nu doar pentru autohtoni, ci şi pentru marile puteri care îşi disputau în epocă controlul regiunii: Ţaratul bulgar (aşezare şi necropolă din secolele IX-X), Imperiul bizantin (construirea bisericii, misiunea de creştinare şi de instituţionalizare) şi statul maghiar al regelui Ştefan (cucerirea centrului de putere, transferarea aici a sediului Episcopiei de rit roman a Transilvaniei) Controlul politic, militar şi religios asupra Albei Iulia trebuie să fi asigurat dominarea unui teritoriu important pe Valea Mureşului. (…)

Proporţiile monumentale ale clădirii ne permit să credem că era destinată unei comunităţi creştine importante din punct de vedere numeric, în care trebuie să vedem populaţia locală creştină, dar şi o populaţie maghiară aflată în diferite etape pe traseul dobândirii credinţei în Hristos.(…)

Cu adevărat importantă este certitudinea, dată de această descoperire, că Biserica bizantină era prezentă în secolele X-XI pe teritoriul Transilvaniei, încercând să menţină în sfera sa de influenţă o regiune vizată de cuceritorii maghiari”, susţine arheologul Daniela Marcu Istrate în lucrarea ”Biserica din secolele X-XI, de influenţă bizantină, de la Alba Iulia”.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

CALENDARUL sesiunii speciale de EVALUARE NAȚIONALĂ 2020, anunțat de minister. Probele încep în 29 iunie

Publicat

Ministerul Educației a anunțat marți calendarul oficial al sesiunii speciale de Evaluare Națională 2020, ce va fi organizată pentru elevii care nu se pot prezenta la probele din 15 iunie, din cauza unor probleme medicale.

La această sesiune specială vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost în izolare, carantină sau cei care nu au participat în prima sesiune din alte motive medicale, a precizat ministerul.

Vezi EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a VIII-a

Calendarul sesiunii speciale a Evaluării Naționale (EN VIII):

22-26 iunie: înscrierea candidaților

29 iunie: Limba și literatura română

30 iunie: Matematică

1 iulie: Limba și literatura maternă

2 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)

2 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)

4 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00)

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

OFICIAL: Sesiune specială de BACALAUREAT 2020, din 6 iulie. CALENDAR

Publicat

Ministerul Educației  a anunțat marți că a fost aprobată organizarea sesiunii speciale de Bacalaureat 2020, pentru elevii care au temperatura peste maximul admis, au fost în izolare, carantină sau cei care nu au participat în prima sesiune din alte motive medicale.

Probele scrise încep în 6 iulie.

Vezi BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Detalii despre examen, pentru elevii de clasa a XII-a

CALENDAR BACALAUREAT 2020 – sesiune specială:

29 iunie – 3 iulie: înscrierea candidaților

6 iulie: Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă

7 iulie: proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

8 iulie: proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă

9 iulie: Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă

10 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)

10 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)

12 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Mall-urile se deschid din 15 iunie. Ce se întâmplă cu cinematografele și spațiile de joacă

Publicat

parcare alba mall

Data de 15 iunie rămâne ”bătută în cuie” pentru deschiderea mall-urilor din țară, dacă numărul de cazuri de coronavirus rămâne într-un trend descendent. 

Decizia a fost luată de autorități după o întâlnire pe care ministul Virgil Popescu a avut-o cu premierul Ludovic Orban și cu membri ai Asociației Investitorilor de Real Estate din România.

Momentan nu a fost luată în calcul și redeschiderea cinematografelor și a spațiilor de joacă pentru copii din mall-uri, din 15 iunie.

„Alături de premierul Ludovic Orban am avut astăzi o întâlnire cu membri ai Asociației Investitorilor de Real Estate din România. Aceștia ne-au prezentat problemele cu care s-au confruntat în această perioadă de criză. Drept urmare, în urma discuțiilor avute am stabilit, că în cazul în care situația epidemiologică ne va arăta că numărul persoanelor infectate scade, vom deschide mall-urile cu data de 15 iunie.

Însă, pentru moment, nu luăm în calcul ca din data de 15 iunie să fie deschise cinematografele și locurile de joacă, din interior. Ușor, ușor se vor da măsuri de relaxare, pentru a ajuta la revitalizarea economiei, pentru ca viața să revină la normalitate”, a anunțat ministrul Virgil Popescu, citat de digi24.ro.

sursă: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate