Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Patronii au timp o lună să negocieze noile contracte de muncă pentru transferul contribuţiilor la angajaţi

Publicat

În perioada 20 noiembrie – 20 decembrie, angajatorii sunt obligaţi să negocieze cu salariaţii noile contracte de muncă privind mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Procedura este menţionată în Ordonanţa de urgenţă numărul 82/2017: Potrivit acesteia, negocierile vor avea loc colectiv, chiar şi în cazul firmelor în care nu există un contract colectiv de muncă.

Negocierile se desfăşoară între angajator şi sindicate, acolo unde acestea există. Sunt discutate noile contracte sau actele adiţionale, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 79/2017, privind mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Însă noua lege nu prevede sancţiuni în cazul în care patronii nu negociază cu angajaţii.

Acolo unde angajaţii nu au un contract colectiv de muncă, adică firme cu un număr mai mic de angajaţi, angajatorul este obligat să îniţieze negocierea la nivel colectiv, se arată în Ordonanţă. În acest caz “participa la negociere reprezentanţii salariaţilor împreună cu un reprezentant al unei federaţii reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional, la invitaţia reprezentanţilor salariaţilor”.

Aceste negocieri trebuie să aibă loc în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie.

Patronii care vor dori să mențină cel puțin aceleași salarii nete ale angajaților după mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, prin ordonanța de urgență decisă de Guvern recent, vor trebui să majoreze salariul brut al angajaților, din anul 2018.

Termenul pentru trimiterea modificărilor la Registrul general de evidență a salariaților (Revisal) va fi extins la 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării și va fi valabil indiferent dacă modificarea se produce în urma încheierii unui act adițional la contractul individual de muncă sau a emiterii unei decizii a angajatorului.

sursa: startupcafe.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax