Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Patru poluări accidentale în Alba, în primele şase luni ale anului. Raport de activitate al Gărzii de Mediu

Publicat

De la începutul anului, Comisariatul Judeţean Alba al Gărzii Naţionale de Mediu a identificat patru cazuri de poluare accidentală. Două dintre au fost semnalate pe râul Arieş, respectiv un afluent al acestuia, cu ape acide de la “Cupru Min” Abrud, iar alte două au fost înregistrate la Sebeş.

Potrivit unui raport de activitate a Gărzii de Mediu Alba, în semestrul I a anului 2013 au fost înregistrate patru poluări accidentale.

În 11 mai 2013, SGA Alba a constatat o posibilă poluare pe râul Arieş, aval cu Valea Şesei, la circa 6 kilometri faţă de oraşul Baia de Arieş. SC “Cupru Min” SA Abrud “a schimbat punctul de deversare a tulburelii sterile în iazul Valea Şesei şi ape acide parţial neutralizate au fost deversate în râu”, se arată în raport. Reprezentanţii Gărzii de Mediu susţin că nu a fost mortalitate piscicolă, iar, împreuna cu SGA Alba s-au efectuat investigaţii în teren şi s-au prelevat probe. Analizele de laborator au indicat depăşiri mici ale indicatorilor de calitate a apei şi s-a aplicat sancţiune contravenţională.

În 6 iunie, la ora 20.30, un alt caz de poluare a fost semnalat pe pârâul Ştefanca, afluent al Arieşului, în zona comunei Lupşa. SC “Cupru Min” SA Abrud s-a ales cu o nouă sancţiune, după ce a deversat ape de flotaţie din iazul Valea Ştefancei 2 cu pH ridicat. Autorităţile au constatat mortalitate piscicolă, circa 2 kilograme.

La Sebeş, în 18 mai, la SC “Savini Due” SRL a avut loc un incendiu în spaţiul de depozitare deşeuri. Au ars circa 500 kilograme deşeuri de vopsele, factorul de mediu afectat fiind aerul. S-a aplicat o sancţiune în conformitate cu prevederile legale.

În 27 iunie, la ora 18.40, s-a produs o poluare accidentală pe râul Sebeş, afluent stâng al râului Mureş, în aval de podul Oarda de Jos  ca urmare a deversării unui volum mare de apă uzată tehnologică (insuficient epurată) din staţia de epurare cu încărcare organică mare şi materii în suspensie. Sursa de poluare a fost SC Elit SA. S-au făcut investigaţii în teren împreună cu SGA Alba şi s-a aplicat sancţiune contravenţională.

Vedeţi AICI mai multe detalii despre acest caz.

Comisarii Gărzii de Mediu Alba au efectuat 811 controale în primul semestru din 2013 şi au aplicat în total 73 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.003.000 lei.

Foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax