Connect with us
Advertisement

Eveniment

Concluziile anchetei în cazul poluării accidentale de pe râul Sebeş, zona „Elit”. Amendă de 30.000 de lei pentru firmă

Publicat

Apele Române şi Garda de Mediu Alba au dat „verdictul” în cazul poluării accidentale de pe râul Sebeş, la Oarda, anunţat în data de 27 iunie, de mai mulţi pescari care se aflau în acea zonă. Firma „Elit” a fost amendată cu 30.000 de lei de către Garda de Mediu. În urma probelor de apă prelevate din râul Sebeş de Apele Române, a rezultat că o primă cauză a poluării este înfundarea instalaţiei de canalizare aval evacuare din staţia de epurare a societăţii.

Potrivit inspectorului şef al Gărzii de Mediu Alba, Dănuţ Hălălai, s-a făcut notă de constatare în cazul poluării accidentale de pe râul Sebeş, la Oarda. Au fost constatate depăşiri ale parametrilor fizico-chimici maxim acceptaţi pentru ape revărsate în emisar. A fost aplicată o amendă de 30.000 de lei agentului economic.

Asociaţia de pescari „Scobarul” Alba au primit ca răspuns la anunţul poluării de pe râul Sebeş, din partea reprezentanţilor Apelor Române următoarele:

– cauza poluării o reprezintă înfundarea instalaţiei de canalizare aval evacuare din staţia de epurare, – la desfundarea instalaţiei de canalizare s-a evcauta un volum de apă uzată mai mare decât în mod obişnuit, cu încărcare specifică mare (încărcare organică specifică unităţilor de prelucrare a cărnii, posibil din cauza antrenării substanţelor depuse în timp pe traseul canalizării, circ 500 m până la evacuarea în râu)

– canalizarea s-a înfundat în urma precipitaţiilor abundente căzute în zona, care au antrenat şi materiale plutitoare de pe platformă şi care au condus la înfundarea canalizării.

În ceea ce priveşte natura substanţei care a creat poluarea accidentală a râului Sebeş, din zona „Elit”, probele prelevate de Apele Române au fost analizate în laboratorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba şi s-a constatat prezenţa apelor cu pH alcalin şi încărcare organică mare. Cantitatea substanţei care a ajuns în apă este de 52.8 mc.

Rezultatele analizelor pentru probele prelevate în 27 iunie arată că CBO5 (consumul biochimic de oxigen) a depăşit limita stas a indicatorului, care este de 25 mg/l. Valoarea rezultată la acea dată, la evacuarea în râu a fost de 533 mg/l, iar pentru probele prelevate în 28 iunie, se constată că CBO5 era de 36,3 mg/l la evacuare, staţia de epurare.

Valorile mai mari ale poluantului, CBO5, denotă prezenţa substanţelor organice biodegradabile care contribuie la reducerea concentraţiei de oxigen dizolvat din apă cu efecte negative asupra ecosistemelor acvatice.

Reamintim că în 27 iunie, pescarii aflaţi pe malul râului Sebeş în zona societăţii “Elit” au observat că apa acestuia îşi schimbase culoarea şi au alertat autorităţile, bănuind că era vorba despre poluare. La locaţia indicată s-a deplasat o echipă de comisari din care a făcut parte şi comisarul de serviciu Iacob Popa, care a prelevat probe de apă. La fel au procedat şi reprezentanţii asociaţiei de pescari sportivi şi cei de la Apele Române.

VEZI AICI CUM ARĂTA RÂUL SEBEŞ, POLUAT, LA DATA DE 27 IUNIE.

Din primele verificări făcute la faţa locului, în acea dată s-a constatat că un canal aparţinând firmei „Elit” a fost înfundat, în aval de staţia de epurare a societăţii, ce deversează discontinuu în apele epurate ale râului Sebeş. Primele ipoteze ale evenimentului arătau că, din cauza ploilor abundente, s-a creat o presiune, în urma căruia au fost “spălaţi” pereţii canalului şi apa a devenit “lăptoasă”.

FOTO: Asociaţia de pescari „Scobarul” Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pingback: FOTO-VIDEO: Liderul TNL Alba, Radu Cristian, sesizează noi probleme de poluare pe râul Sebeş | Alba24

  2. Pingback: Patru poluări accidentale în Alba, în primele şase luni ale anului. Raport de activitate al Gărzii de Mediu | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement