Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Patru zile fără gaz la Alba Iulia: aproape 2000 de apartamente afectate. Dușul cu apă caldă, un lux pe la prieteni


Publicat

Patru zile fără gaz, patru zile de dușuri pe la rude, cunoștințe sau prieteni, patru zile în care aragazul a devenit obiect de mobilier.

Din frustrări, nervi, cuvinte grele aruncate în stânga și-n dreapta, albaiulienii au început să facă haz de necaz și să aștepte ”cuminți” ca una dintre cele 15 firme acreditate (dintre care doar două disponibile) să vină cândva, în baza unei programări, săptămâna viitoare și să rezolve marea problemă. 

Delgaz a transmis, la solicitarea alba24.ro, situația sesizărilor pe care le-au avut până acum și în câte locații au sistat alimentarea cu gaz. Mai mult de atât, au transmis și că momentan aproximativ 2000 de apartamente din Alba Iulia nu au gaz. 

Ce spune Delgaz Grid

”La dispeceratul Delgaz Grid au fost înregistrate până astăzi un număr de 790 de sesizări primite din partea consumatorilor privind mirosul puternic de etilmercaptan. Echipele companiei au intervenit și au efectuat verificări în teren, în cazul a 165 de sesizări confirmându-se existența unor neetanșeități pe instalațiile de utilizare interioare de pe casa scărilor din blocuri de locuințe. În aceste cazuri s-a impus sistarea alimentării cu gaze naturale dat fiind potențialul pericol pentru consumatori.

Până în dimineața zilei de astăzi, 29 iulie, au fost realimentate cu gaze naturale 37 de instalații comune și apartamentele aferente, ca urmare a remedierii defecțiunilor de la aceste instalații, de către firme autorizate pentru astfel de lucrări. Au mai rămas de realimentat 128 de instalații comune (care deservesc aproximativ 2000 de apartamente).

Echipele companiei continuă să intervină pentru soluționarea sesizărilor, situația fiind în curs de normalizare, în sensul dispariției treptate a mirosului puternic de etilmercaptan.

Echipele Delgaz Grid sunt pregătite să reia alimentarea cu gaze naturale la consumatorii afectați, imediat ce defecțiunile din instalațiile de utilizare sunt remediate de către aceștia, cu firme autorizate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și prezintă siguranță”, a transmis Delgaz Grid, la solicitarea ziarului Alba24.

Ce reclamă locuitorii afectați

Cetățenii au început să semnaleze problemele fie pe paginile personale de Facebook, fie prin mesaje pe adresa redacției alba24.ro sau chiar prin zeci de telefoane în care ne-au prezentat problemele cu care se confruntă de zile bune.

Primii care au început să semnaleze sistarea gazului au fost locuitorii blocurilor ANL din cartierul Ampoi 3, chiar în ziua odorizării accidentale, adică duminică, 26 iulie.

Atunci locuitorii s-au trezit cu gazul oprit, fără apă caldă și, mai mult de atât, că trebuie să contacteze o firmă acreditată pentru a le rezolva defecțiunile apărute.

Potrivit surselor Alba24.ro, situația în zona respectivă a fost rezolvată cu 185 de lei pe apartament.

CITEȘTE ȘI: ȘTIREA TA: Peste 60 de locatari ai unui bloc din Alba Iulia, lăsați fără gaze și apă caldă. Ce s-a întâmplat

La scurt timp, mulți locuitori din Alba Iulia și-au dat seama cu stupoare că sunt în aceeași situație, iar reclamațiile au început să curgă.

”Ei închid gazul pentru defecțiuni tehnice la consumatorii individuali și cea mai mare defecțiune e la ei?!? Nu mai vorbesc de faptul că, atunci când soliciți pentru o defecțiune, trebuie și rezolvată… nu dai din umeri. Măsura îmi pare oricum abuzivă… Nu ți se prezintă echipa, nu ți se lasă un proces verbal în care să fie menționate defecțiunile, doar se pune un sigiliu și ți se înmânează o hârtie cu niște firme. Firme care, dacă ai noroc să îți răspundă, (lipsă număr, număr scris greșit etc) sunt ultra ocupate. Cine plătește pentru disconfortul oamenilor lăsați cu <ochii în soare>???”, comenta luni, o femeie din Alba Iulia, la un articol alba24.ro.

De asemenea, au început să apară și documentele în care cetățenii prezintă verificări recente ale instalaților de gaz, dar care acum au fost declarate cu probleme.

Ce documente prezintă cetățeniiDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. pilu

  miercuri, 29.07.2020 at 18:02

  Nu mi se pare normal ca in urma schimbarii contorului chiar pe la racord sa iese gaz foarte tare.Dupa ce au constat si au venit cei cu remedierea, la cuplarea gazului tot a mai iesit si am mai stat o zi pana la alte remedieri.

 2. Rusinea

  joi, 30.07.2020 at 06:53

  Sunt aceiasi sefi la gaz ?

 3. Siguranta comunitatii

  joi, 30.07.2020 at 11:55

  Intrebare. Ce credeti , cei care nu au sunat sa sesizeze ca miroase a gaz sunt în sigurantă? Trebuia sa se intample acest incident ca sa aflam ca aceste verificari se fac superficial? Fiecare apartament face verificarea cu alta firma, la un moment dat cine va fi responsabil totusi? Cand vorbim de gaz e afectata siguranta multor oameni şi daca ea nu poate fi garantata, la cine te plangi că nu esti în sigurantă, cu cine te certi că nu au făcut ce trebuie ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ajutoare pentru sinistrații din Apuseni, din partea Lions Alba Iulia. Mai multe familii au primit electrocasnice

Publicat

Reprezentanții Lions Club Alba Iulia s-au deplasat în localitatea Gura Sohodol, care a fost afectată de viitură, pentru a distribui 12 aragaze și 12 frigidere noi, venind astfel în sprijinul gospodăriilor afectate, au transmis reprezentanții clubului.

Valoarea electrocasnicelor donate a fost de 15.034,00 lei, acestea fiind achiziționate cu sprijinul Lions Club Alba Iulia, Lions Club Decan București, Trans Prima SRL, Albatros Gold SRL și Farmaciei Eladerm.

”Pe această cale facem apel la toți cei care doresc sa vină în sprijinul celor care și-au pierdut agoniseala de-o viața, ajutându-i să revină cât mai repede la normalitate.

Pentru a participa la acțiunile clubului nostru puteți să ne contactați pe e-mail la adresa lions.alba@gmail.com sau la telefon 0726267976 – Florin Florea, Președinte Lions Club Alba Iulia” se arată într-un comunicat transmis miercuri.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum să trimiți fofografii și videoclipuri prin WhatsApp, care pot fi văzute doar o dată. Funcția View Once, funcțională

Publicat

WhatsApp permite trimiterea de fotografii și videoclipuri care pot fi vizualizate o singură dată de către destinatari.

Noua modificare a început să fie disponibilă pentru utilizatorii de iPhone, marți.

La scurt timp după aceea, aplicația de mesagerie a anunțat că toți utilizatorii pot folosi funcția, inclusiv pentru cei care utilizează Android.

După ce obține funcția View once din varianta nouă a aplicației (update), utilizatorul va putea activa dispariția fotografiei sau a videoclipului înainte de a o trimite contactelor sale, atingând noua pictogramă „1” care apare lângă bara de subtitrări.

Fotografiile și videoclipurile care sunt partajate utilizând funcția respectivă nu vor mai fi vizibile în chat, după ce destinatarul iese din vizualizare.

De asemenea, conținutul media nu va fi salvat.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

ALBA IULIA: Zona de dezvoltare economică de pe centura municipiului, un vis îndepărtat. Precizările primăriei legate de termene

Publicat

Dezvoltarea zonei economice în partea de est a municipiului Alba Iulia, în proximitatea Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, este în faza declarațiilor și a promisiunilor.

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a anunțat în urmă cu o lună că ”în curând vor fi scoase la licitație 13 loturi pentru investitori”.

În realitate însă, potrivit chiar informațiilor furnizate de primărie, ar putea fi vorba despre ani întregi. 

Declarația legată de licitarea celor 13 loturi vine în condițiile în care nici măcar Primăria Alba Iulia nu deține prea multe detalii legate de viitoarea zonă de dezvoltare industrială.

Potrivit unui răspuns al instituției la o solicitare a Alba24.ro, înainte de a concesiona sau vinde parcelele respective, primăria va realiza infrastructura (inclusiv utilitățile). Iar acest lucru este încă departe.

Citește și FOTO: Zonă de dezvoltare economică pe 340.000 mp la Alba Iulia, lângă Autostrada Sebeș-Turda. Anunțul primarului Gabriel Pleșa

Reprezentanții instituției au răspuns unor întrebări adresate de Alba24, legate de etapele pe care trebuie să le străbată înființarea zonei de dezvoltare, înainte de a fi exista la propriu, dar și despre termenele stabilite.

În legătură cu graficul de realizare al zonei de devoltare și de enumerarea etapelor care trebuie străbătute până la atribuirea terenului, primăria a răspuns că aceste informații sunt parte a viitorului PUZ.

”Estimăm ca până la sfârșitul anului să finalizăm Planul Urbanistic Zonal, iar în anul 2022 să finalizăm indicatorii tehnico-economici pentru realizarea infrastructurii și să pornim lucrările în zonă”, se arată în răspuns.

Abia apoi poate fi realizată infrastructura, fără de care nu se va face concesiunea.

De asemenea, reprezentanții administrației locale spun că prețurile de pornire pentru vânzarea sau concesionarea terenurilor se vor stabili conform pieței și vor fi supuse dezbaterii, în viitor.

”Cel mai probabil o să alegem formula de concesionare a terenului pe o perioadă de aproximativ 3 ani, perioadă în care operatorul economic are dreptul de a demara investiția, iar la finalizarea acesteia având posibilitatea de a achiiționa terenul”, au răspuns aceștia.

Instituția nu a stabilit deocamdată condițiile exacte de selectare a companiilor care vor să investească în zonă.

Utilități

Utilitățile vor se vor realiza anterior concesiunii sau vânzării terenurilor.

Reprezentanții primăriei spun că ”orizontul de timp pentru finalizarea utilităților în zonă este anul 2023”.

Aceștia nu au deocamdată idee de costurile pe care le implică realizarea infrastructurii tehnice, însă precizează că este vorba despre aproximativ 1.300 de metri liniari de infrastructură de transport și tehnico-edilitară.

”Orice început este greu și sunt conștient că așteptările sunt mari. Au trecut puțin peste 6 luni de la preluarea actualului mandat și știu că răbdarea multora se apropie de final.

Cu toții vrem să vedem proiecte duse la bun sfârșit, dar și proiecte noi, care să creeze plus valoare, locuri de muncă noi și un magnet pentru cei care își doresc să trăiască în Alba Iulia.

Pentru că acestea toate înseamnă dezvoltare! Iar o dezvoltare sănătoasă astăzi înseamnă sustenabilitate, coerență, eficiență și o latură puternică verde în orice proiect economic sau edilitar-urban” a explicat primarul Gabriel Pleșa, în urmă cu o lună.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul dă OUG pentru a abroga prevederile privind debranşarea și deconectarea clienţilor rău-platnici la utilități

Publicat

Guvernul urmează să aprobe, în ședința de joi, prin ordonanţă de urgenţă, abrogarea unei prevederi care stabileşte că pe perioada stării de alertă operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă.

„Prezentul proiect de act normativ are drept scop abrogarea prevederilor articolului 72, alineat (1) din OUG nr. 70/2020, în vederea revenirii la prevederile legislative anterioare intrării în vigoare a OUG nr. 70/2020, care permit – în condiţii contractuale reglementate – deconectarea clienţilor finali rău-platnici.

De asemenea, este avută în vedere şi includerea unei perioade de tranziţie de 90 de zile, în timpul căreia clienţii finali care au beneficiat de prevederile articolului 72, alineat (1) ale OUG nr. 70/2020 nu pot fi deconectaţi pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate ale respectivelor prevederi, aceştia având posibilitatea să identifice, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică şi/sau gaze naturale şi în funcţie de situaţia proprie, soluţii pentru achitarea debitelor restante”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

DOCUMENT: Textul integral al Ordonanței de Urgență poate fi consultat AICI.

FOTO: Pixabay

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate