Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Patru zile fără gaz la Alba Iulia: aproape 2000 de apartamente afectate. Dușul cu apă caldă, un lux pe la prieteni


Publicat

Patru zile fără gaz, patru zile de dușuri pe la rude, cunoștințe sau prieteni, patru zile în care aragazul a devenit obiect de mobilier.

Din frustrări, nervi, cuvinte grele aruncate în stânga și-n dreapta, albaiulienii au început să facă haz de necaz și să aștepte ”cuminți” ca una dintre cele 15 firme acreditate (dintre care doar două disponibile) să vină cândva, în baza unei programări, săptămâna viitoare și să rezolve marea problemă. 

Delgaz a transmis, la solicitarea alba24.ro, situația sesizărilor pe care le-au avut până acum și în câte locații au sistat alimentarea cu gaz. Mai mult de atât, au transmis și că momentan aproximativ 2000 de apartamente din Alba Iulia nu au gaz. 

Ce spune Delgaz Grid

”La dispeceratul Delgaz Grid au fost înregistrate până astăzi un număr de 790 de sesizări primite din partea consumatorilor privind mirosul puternic de etilmercaptan. Echipele companiei au intervenit și au efectuat verificări în teren, în cazul a 165 de sesizări confirmându-se existența unor neetanșeități pe instalațiile de utilizare interioare de pe casa scărilor din blocuri de locuințe. În aceste cazuri s-a impus sistarea alimentării cu gaze naturale dat fiind potențialul pericol pentru consumatori.

Până în dimineața zilei de astăzi, 29 iulie, au fost realimentate cu gaze naturale 37 de instalații comune și apartamentele aferente, ca urmare a remedierii defecțiunilor de la aceste instalații, de către firme autorizate pentru astfel de lucrări. Au mai rămas de realimentat 128 de instalații comune (care deservesc aproximativ 2000 de apartamente).

Echipele companiei continuă să intervină pentru soluționarea sesizărilor, situația fiind în curs de normalizare, în sensul dispariției treptate a mirosului puternic de etilmercaptan.

Echipele Delgaz Grid sunt pregătite să reia alimentarea cu gaze naturale la consumatorii afectați, imediat ce defecțiunile din instalațiile de utilizare sunt remediate de către aceștia, cu firme autorizate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și prezintă siguranță”, a transmis Delgaz Grid, la solicitarea ziarului Alba24.

Ce reclamă locuitorii afectați

Cetățenii au început să semnaleze problemele fie pe paginile personale de Facebook, fie prin mesaje pe adresa redacției alba24.ro sau chiar prin zeci de telefoane în care ne-au prezentat problemele cu care se confruntă de zile bune.

Primii care au început să semnaleze sistarea gazului au fost locuitorii blocurilor ANL din cartierul Ampoi 3, chiar în ziua odorizării accidentale, adică duminică, 26 iulie.

Atunci locuitorii s-au trezit cu gazul oprit, fără apă caldă și, mai mult de atât, că trebuie să contacteze o firmă acreditată pentru a le rezolva defecțiunile apărute.

Potrivit surselor Alba24.ro, situația în zona respectivă a fost rezolvată cu 185 de lei pe apartament.

CITEȘTE ȘI: ȘTIREA TA: Peste 60 de locatari ai unui bloc din Alba Iulia, lăsați fără gaze și apă caldă. Ce s-a întâmplat

La scurt timp, mulți locuitori din Alba Iulia și-au dat seama cu stupoare că sunt în aceeași situație, iar reclamațiile au început să curgă.

”Ei închid gazul pentru defecțiuni tehnice la consumatorii individuali și cea mai mare defecțiune e la ei?!? Nu mai vorbesc de faptul că, atunci când soliciți pentru o defecțiune, trebuie și rezolvată… nu dai din umeri. Măsura îmi pare oricum abuzivă… Nu ți se prezintă echipa, nu ți se lasă un proces verbal în care să fie menționate defecțiunile, doar se pune un sigiliu și ți se înmânează o hârtie cu niște firme. Firme care, dacă ai noroc să îți răspundă, (lipsă număr, număr scris greșit etc) sunt ultra ocupate. Cine plătește pentru disconfortul oamenilor lăsați cu <ochii în soare>???”, comenta luni, o femeie din Alba Iulia, la un articol alba24.ro.

De asemenea, au început să apară și documentele în care cetățenii prezintă verificări recente ale instalaților de gaz, dar care acum au fost declarate cu probleme.

Ce documente prezintă cetățeniiȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

  Lasă un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


  Publicitate

  EVENIMENT

  Cum se deosebește o răceală sau gripă de infectarea cu coronavirus. RECOMANDĂRI pentru sezonul virozelor

  Publicat

  Se apropie sezonul rece, o perioadă cunoscută pentru creșterea cazurilor de viroze. Medicii atrag atenția asupra necesității respectării normelor sanitare.

  Unul simptomele luate în considerare la îmbolnăvirile de sezon este temperatura corpului. Dacă aceasta este de peste 38,8, ar trebui să faceți un test COVID, febra fiind unul din simptomele infectării cu noul coronavirus, potrivit BBC.

  În alte cazuri de răceli, febra apare doar în cazuri foarte rare.

  Un alt semn de viroză respiratorie este strănutul. Dacă nu apar și alte simptome, este vorba cel mai probabil de o răceală. Se recomandă spălarea mâinilor după ce strănutați.

  Dacă vă curge nasul sau e înfundat și nu aveți alte simptome, cel mai probabil sunteți răcit. Pierderea simțului mirosului și gustului, pe de altă parte, este un simptom al COVID-19.

  Tusea poate fi un simptom atât de răceală, cât și de gripă sau COVID-19. O tuse nouă și continuă este unul dintre cele mai comune simptome ale infectării cu SARS-CoV2.

  Tuse continuă înseamncă că ați tușit mult timp de peste o oră ori aveți mai mult de 3 accese de tuse pe zi. Dacă aveți probleme cu tusea sau probleme de respirație, contactați telefonic medicul de familie, sunați la TELVERDE – 0800800165 sau la 112.

  Pentru a evita îmbolnăvirea cu COVID-19, dar și alte viroze respiratorii, purtați mască, păstrați distanța fizică și spălați-vă des pe mâini.

  sursă: digi24.ro

  Citeste mai mult
  Publicitate

  EVENIMENT

  Cum se va comporta Soarele în următorul ciclu solar de 11 ani, în care a intrat. Evoluția sa influențează viața pe Pământ

  Publicat

  Oamenii de știință au confirmat că Soarele este oficial de nouă luni într-un nou ciclu meteorologic solar.

  Oamenii de știință prezic că noua fază de activitate a soarelui, numită ciclul solar 25, va atinge vârful în 2025, dar va fi în general un ciclu mai puțin activ, destul de similar cu cel care s-a încheiat în decembrie 2019.

  Evoluția solară, care urmează un ciclu de activitate de 11 ani, este un fenomen vital de prezis pentru umanitate, pentru că modul în care se comportă Soarele afectează viața pe Pământ și poate avea uneori consecințe devastatoare.

  „Suntem foarte încântați să ne aflăm astăzi aici pentru a anunţa că ciclul solar 25 a început în mod oficial”, a declarat Lisa Upton, co-preşedinte al Solar Cycle 25 Prediction Panel, fizician specializat în activitatea solară din cadrul Space Systems Research Corporation, o companie cu baza în Virginia, cu ocazia unei conferinţe pe această temă organizată de NASA la 15 septembrie.

  Trebuie să ne aşteptăm ca activitatea solară să crească şi să descrească după un model similar celui din ultimii 11 ani, asigură şi Doug Biesecker, specialist în heliofizică în cadrul NOAA’s Space Weather Prediction Center şi co-preşedinte al Solar Cycle 25 Prediction Panel.

  O imagine divizată arată soarele în timpul ciclului solar maxim în stânga (aprilie 2014) și în timpul ciclului solar minim în dreapta (decembrie 2019). (Credit imagine: NASA / SDO)

  „Ciclul solar 25 va atinge vârful de 115 pete solare în iulie 2025”, a adăugat el, citat de Space.com, precizând că de obicei ciclurile în care Soarele este mai activ au vârfuri de peste 200 de pete solare.

  • Petele solare sunt regiuni întunecate care apar pe discul solar. Apar întunecate deoarece au numai 4.500 K în raport cu temperatura discului de cca. 6.000 K. Ele apar în regiuni mici, fin dantelate, mai strălucitoare, numite facule.

  Petele nu sunt fixe pe suprafața solară, ci ele se deplasează, de la stânga spre dreapta, fapt care dovedește mișcarea de rotație a Soarelui în sens direct cu o perioadă de 25 de zile la ecuator și cca. 35 zile spre poli. Așadar Soarele nu se rotește ca un obiect solid, ci diferențiat dovedindu-se astfel compoziția sa gazoasă.

  Doar pentru că noul ciclu solar se anunţă unul liniştit, nu trebuie neapărat să stăm foarte liniștiți, a avertizat Biesecker, făcând trimitere la o puternică erupţie solară produsă în 2012, cu câţiva ani înainte ca ciclul solar anterior să ajungă în perioada sa de vârf de activitate.

  „Noi spunem că ciclul 25 va fi la fel ca ciclul 24 în ceea ce priveşte petele solare. Însă ciclul 24 a produs o furtună solară de proporţii epice, care se întâmplă o dată la 100 de ani, dar am avut norocul să ocolească Pământul”.

  Şi chiar şi în această perioadă, în care activitatea solară este încă minimă, încă resimţim efectele puternice ale Soarelui, a adăugat el.

  Pentru a monitoriza şi preconiza activitatea solară, cercetătorii se bazează pe o gamă variată de tipuri de observaţii. Numărarea petelor solare este poate cea mai directă dintre aceste metode – cu cât se înregistrează mai multe pete solare, cu atât Soarele este mai activ.

  Locul unde apar primele pete solare din cadrul unui nou ciclu, mai la nord sau mai la sud pe discul solar, constituie indicii importante cu privire la cât de activ va fi respectivul ciclu. În cadrul noului ciclu, primele pete solare observate au apărut în regiuni mai apropiate de ecuatorul solar, ceea ce reprezintă un indiciu al unui ciclu solar mai liniştit.

  • „Ținem o evidență detaliată a celor câteva mici pete solare care marchează debutul și creșterea noului ciclu”, a spus Frédéric Clette, directorul centrului și unul dintre membrii echipei de predicție. „Acestea sunt vestitorii minusculi ai viitorului foc de artificii uriaș solar. Doar urmărind tendința generală de-a lungul mai multor luni putem stabili punctul de vârf între două cicluri. ”

  Deşi în ultimii câţiva ani au avut loc mai multe lansări ale unor misiuni pentru studierea Soarelui şi a vremii cosmice, Biesecker a precizat că aceste predicţii nu se bazează pe datele obţinute de la aceste noi misiuni.

  Monitorizarea activităţii solare şi formularea unor predicţii valabile devin nişte factori extrem de importanţi în contextul în care NASA pregăteşte pentru viitorul apropiat noi misiuni spre Lună şi Marte în care astronauţii vor ieşi de sub scutul protector al câmpului magnetic terestru.

  Informații utile și pentru zborurile spațiale

  În cadrul programului Artemis, NASA va trimite din nou echipaje umane pe Lună în 2024, cu un an înainte ca actualul ciclu solar să intre în perioada preconizată de vârf a activităţii.

  Acest lucru înseamnă că NASA are nevoie de informaţii cât mai clare despre derularea activităţii solare, pentru a nu-şi pune astronauţii în primejdie.

  În cadrul strategiei sale de monitorizare a activităţii solare, NASA are în vedere dotarea noii staţii spaţiale Gateway, ce urmează să fie plasată permanent pe orbita circumselenară, a unui laborator de analiză solară.

  Staţia spaţială „Gateway va fi amplasată pe orbita Lunii cu mult înainte ca astronauţii să revină pe Lună, aşa că vom avea timp să facem unele măsurători şi să derulăm unele studii de acolo (…) pentru a înţelege mai bine acest mediu”, a explicat în cadrul conferinţei de presă Jake Bleacher, coordonatorul activităţilor ştiinţifice din cadrul NASA Human Exploration and Operations Mission Directorate.

  Sursă foto: NASA/SDO

  Surse: NASA, Space.com, Universul.ro

  Citeste mai mult
  Publicitate

  ACTUALITATE

  Guvernul pregătește hotărâre pentru concediile medicale care nu au fost date în perioada de vid legislativ

  Publicat

  Executivul pregătește o hotărâre de guvern pentru acoperirea concediilor medicale care nu au fost date în perioada celor două săptămâni de vid legislativ din timpul pandemiei de COVID-19, a anunțat joi, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

  „Se pregăteşte o hotărâre de guvern în acest sens. Casa (n.r. CNAS) a efectuat o evaluare a acelor cazuri care, în perioada de vid legislativ, nu au fost în spital sau s-au externat la cerere şi atunci când au mers la lucru nu au primit concediu medical. Reevaluarea acestora pentru a le putea da concediu medical revine medicului specialist, medicului infecţionist, care va da o recomandare către medicul de familie”, a declarat Tătaru.

  Potrivit informaţiilor prezentate de Ministerul Sănătăţii, în cele două săptămâni de vid legislativ, au cerut externarea peste 900 de pacienţi infectaţi cu COVID-19, iar alte peste 3.000 de persoane diagnosticate cu noul tip de coronavirus au refuzat internarea. (Agerpres)

  Citeste mai mult
  Publicitate

  EVENIMENT

  Detaliile unei crime din Alba: Cum a încercat ucigașul să își ascundă urmele și cum a fost prins cu ajutorul unor cartele SIM

  Publicat

  ”Să te mustre Domnul în inima ta și pe mama ta și pe nevasta ta” – afirmația care l-a enervat atât de tare pe Alexandru Capaș, din Ocna Mureș, încât a luat o secure și a lovit-o de mai multe ori în zona capului pe femeia cu care abia întreținuse mai multe acte sexuale.

  Timp de aproximativ 30 de minute s-a uitat la ea cum moare, iar mai apoi i-a îngropat cadavrul sub cotețul de porci al casei din Războieni. Pentru fapta sa Alexandru a fost condamnat de magistrații Tribunalului Cluj la 13 ani de închisoare cu executare. 

  Mai șocant este faptul că Alexandru în timpul consilierii nu a arătat semne de vinovăție și mai mult de atât a declarat că se pregătea să se sinucidă. 

  Detaliile din noaptea crimei dar și cum a fost prins bărbatul au fost relatate pas cu pas, de procurori, iar acestea au fost făcute publice în motivarea instanței din Cluj. 

  Femeia era de negăsit de prieteni și nici la muncă nu a mai ajuns

  M.M. Claudia avea 41 de ani și lucra la Spitalul de Ortopedie din Cluj ca infirmieră. La data de 17 februarie, o prietenă a acesteia a raportat la poliție că nu mai știe nimic de Claudia din data de 8 februarie și nici în ziua de 15 nu a mers la lucru.

  În urma reclamației, polițiștii din Cluj au demarat o anchetă. Încă de la primele verificări au observat că femeia nu își planificase o călătorie pe termen lung.

  CITEȘTE ȘI: CRIMA de la Războieni: Bărbatul care a omorât-o cu un topor pe femeia din Cluj, ARESTAT PREVENTIV

  Acasă la femeie centrala termică era pornită, așternuturile erau răvășite în pat și nu lipsea nicio valiză sau geantă de voiaj.

  Mai mult de atât, femeia nu și-a anulat planurile sau întâlnirile pe care le avea cu alte persoane. Odată cu trecerea timpului s-a conturat varianta ca dispariția femeii să nu fie una voluntară, așa că polițiștii au deschis o anchetă în rem pentru lipsire de libertate în mod ilegal.

  Primul lucru le care l-au făcut anchetatorii au fost să verifice starea cartelelor SIM ale femeii

  Cele două cartele SIM au devenit inactive în data de 9 februarie. Mai mult, în perioada 1 ianuarie 8 februarie 2020, anchetatorii au descoperit o corespondență foarte activă între Claudia și Alexandru Capaș.

  Imediat, polițiștii au luat legatura cu Alexandru, bărbatul de 47 de ani din Războieni. La prima audiere, în calitate de martor, Capaș, ”a recunoscut existența a două întâlniri cu victima, care, fiind căsătorită, a intenționat să inițieze o relație de concubinaj cu acesta”, se arată în motivarea instanței.

  ”Cu toate acestea, Alexadnru Capaș a adoptat o poziție nesinceră, încercând inducerea în eroare a organelor de anchetă prin prezentarea unor date geografice, a unor secvențe temporale, respectiv a unor cronologii eronate, prin care a încercat să acrediteze ipoteza unei relații scurte cu victima și anume câteva conversații telefonice în cursul lunii februarie 2020, respectiv două întâlniri, petrecute la 02.02.2020 și 08.02.2020”, se arată în documentul citat.

  Mai exact, Capaș încerca să își ascundă urmele.

  Elementul esențial al anchetei

  Un element esențial al anchetei pe care Capaș l-a ascuns a fost acela al momentului despărțirii de victimă. Alexandru a mințit că s-a despărțit de Claudia, pe raza municipiului Cluj-Napoca, dar listingul apelurilor sale telefonice l-au plasat toată ziua în perimetrul Ocna Mureș – Războieni.

  Prezența femeii în Războieni a fost surpsinsă de camerele de supraveghere din gara CFR și după ce ieșea din gară și se îndrepta către locuința bărbatului.

  Pus în fața dovezilor incontestabile Alexandru Capaș și-a recunoscut fapta.

  Ce s-a întâmplat în noaptea crimei și de la ce a pornit totul 

  Soția bărbatului decedase doar în urmă cu patru luni, iar Alexandru încă suferea după moartea ei, fiind potrivit motivării instanței foarte afectat de pierderea suferită. Mai mult, bărbatul este de religie penticostală și nu voia să fie văzut în prezenta altei femei, la așa scurt timp după moartea soției.

  Din acest motiv după ce a luat-o pe femeie de la gară s-au plimbat pe câteva străzi din oraș, până când soarele a asfințit pentru a nu fi văzut de vecini când intră pe poartă cu o femeie.

  Ajunși în casa bărbatului, cei doi au întreținut mai multe acte sexuale. În jurul orei 23.00 – 00.00, între cei doi a început o discuție tensionată legate de  intenția femeii de a avea o relație extraconjugală cu acesta.

  În acel moment, potrivit magistraților, femeia ar fi jignit-o pe fosta soție a bărbatului.

  CITEȘTE ȘI: CRIMA de la Războieni: Bărbatul care a ucis o femeie și a îngropat-o în cotețul pentru porci, trimis în judecată pentru omor

  ”Să te mustre Domnul în inima ta și pe mama ta și pe nevasta ta”, ar  fi spus Claudia, fapt care l-ar fi înfuriat la culme pe Alexandru. Atunci, acesta a luat securea cu care tăia de obicei lemne. Femeia se afla cu spatele la el. Cu securea în mână, acesta a lovit-o pe femeie în zona cefei de mai multe ori, până când aceasta a căzut la pământ într-o baltă de sânge.

  Claudia nu a murit pe loc

  Timp de aproximativ 30 de minute, femeia era într-o baltă de sânge, avea ochii deschiși, dar nu îi putea mișca sau vorbi. Alexandru a privit-o cum moare, iar după ce acest fapt s-a petrecut, bărbatul a început să caute o modalitate de a scăpa de cadavru.

  ”(…) Singurul lucru de care i-a păsat de fapt , după cum rezultă din declarația dată, a fost imaginea sa în comunitate, nedorind ca vecinii să afle că duce o femeie în locuința sa la atât de puțin timp după decesul soției. Acesta a fost motivul pentru care, atunci când victima a venit cu trenul în localitatea inculpatului, s-a plimbat cu aceasta pe stradă până când s-a întunecat, abia apoi s-au deplasat la locuința sa. Pentru același motiv și-a continuat viața după uciderea victimei ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, timp de 20 de zile. Deși inculpatul a afirmat că a făcut acest lucru pentru a pregăti propria sinucidere, nimic nu relevă faptul că ar fi avut această intenție”, se arată în motivarea instanței.

  Cum a scăpat de cadavru

  Alexandru a învelit cadavrul femeii cu pătura care se afla pe pat când a lovit-o cu securea. După ce a învelit-o cu pătura a legat cadavrul cu sârmă. Apoi a săpat în cotețul de porci o groapă de aproximativ 50 de centimetri unde a aruncat cadavrul și l-a acoperit cu pământ.

  Mai mult de atât, a dat foc hainelor și bunurilor femeii, inclusiv unui telefon mobil.

  Pedeapsa

  Pentru faptele sale, magistrații Tribunalului Cluj l-au condamnat pe bărbat la 13 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

  CITEȘTE ȘI: Crima care a șocat județul Alba, în februarie: Închisoare pentru bărbatul care a ucis o femeie și a îngropat-o într-un coteț

  Însă, bărbatul a făcut apel, iar dosarul s-a mutat pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia.

   

  Citeste mai mult
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate