Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pe 7 ianuarie, creștinii îl celebrează pe Sfântul Ioan. Ce personalități din Alba își sărbătoresc onomastica


Publicat

În fiecare an, pe 7 ianuarie, creștinii sărbătoresc ziua Sfântului Ioan Botezătorul, zi în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan. Aproape 2.000.000 de români își aniversează onomastica de Sfântul Ioan.

Citește și SFÂNTUL IOAN 2019: MESAJE şi FELICITĂRI de SFÂNTUL IOAN Botezătorul. Felicitări pentru Ion, Ioana, Nelu, Oana

Ioan Botezătorul a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia și de a-L descoperi pe Acesta și a-L face cunoscut în Israel. Mesajul principal pe care el îl transmitea era: „Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!”.

Potrivit statisticilor, 1.988.021 de români, dintre care 1.442.563 de bărbați și 545.458 de femei, își aniversează onomastica de sărbatoarea Sfântului Ioan Botezătorul, care are loc în 7 ianuarie. Din totalul româncelor, 368.361 se numesc Ioana, 138.962 – Ionela, 20.085 – Ionica, 11.365 – Nela, iar 6.685 – Ionelia. Majoritatea bărbaților se numesc Ioan (530.110), Ion (427.297), Ionuț (311.563), Ionel (146.885), Nelu (21.961) sau Ionică (4.747).

Cei mai cunoscuți Ioni  din Alba

În județul Alba, avem și noi câțiva Ioni celebri, atât din politică, administrație, educație, muzică, teatru, justiție, cât și din domeniul privat, al afacerilor.

De Sfântul Ioan Botezătorul, își aniversează onomastica președintele Consiliului Județean Alba Ion Dumitrel. Din 2005 ocupă funcția de președinte al Consiliului Județean Alba. Pe lângă politică și administrație, Ion Dumitrel este și un iubitor și susținător al culturii și artei locale.

Patronul companiei Transavia, Ioan Popa,  este cel mai bogat om din județul Alba. Este fondatorul și acționarul majoritar al celei mai mari companii de procesare a cărnii de pasăre din România. Absolvent al Facultății de Zootehnie și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, cu specializare în tehnologia de creștere a păsărilor, Ioan Popa lucrează în domeniul zootehnic de peste 25 de ani, reușind astfel să îmbine meseria cu pasiunea. Înainte să își facă propriul business, Popa a lucrat șapte ani în industria cărnii de pasăre, ocupând diferite poziții, de la șef de fermă și inginer-șef până la poziția de director general în diverse întreprinderi. Acum, compania Transavia condusă de Ioan Popa este una dintre cele mai apreciate din România și chiar de pe piața europeană. Anul trecut a deschis la Teleac, comuna Ciugud, cel mai modern resort de golf din România, Theodora Golf Club, o investiție de 15 milioane de euro.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Ioan Căbulea, are 61 de ani și este originar din comuna Lupșa, județul Alba. Este absolvent al Academiei de Poliție, promoția 1978. În anul 1981 a terminat Facultatea de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, iar până în 1998 a mai urmat câteva cursuri de perfecționare în țară și străinătate. În 1982 a ocupat funcția de șef al Poliției Cugir, din 1985 a fost șeful Poliției Municipale Alba Iulia, iar în 1997 a obținut funcția de inspector șef al IPJ Alba, până în 1999. În 2009 a fost împuternicit adjunct al Inspectoratului General al Poliției Române, iar în 2011 a revenit la funcția de șef al IPJ Alba. În 2012, acesta ocupă funcția de secretar de stat în MAI. În 2015 s-a pensionat.

Directoarea Teatrului de Păpuși „Prichindel”, Ioana Bogățan,  a absolvit Facultatea de Actorie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca și are un doctorat în domeniul artei teatrale la Universitatea de Arta Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti. A avut numeroase roluri în piese de teatru celebre, însă de peste 12 ani ocupă funcția de director al Teatrului de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia. Este fondatoarea și organizatoarea Festivalului Internațional de Teatru „Povești” de la Alba Iulia, ajuns în 2017  la cea de-a XII-a . Tot cu această ocazie își aniversează onomastica și tatăl Ioanei, Ioan Bogățan, fost viceprimar al municipiului Alba Iulia.

Ionuț Fulea are 46 de ani și a devenit celebru ca interpret pe scenele de muzică populară din România și din întreaga lume. Este căsătorit și are doi copii. Ionuț Fulea este de profesie inginer, absolvent al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, însă nu a profesat în domeniu. Este membru al Partidului Democrat-Liberal, iar în 2012 a candidat pentru o funcție de deputat.

O celebritate a muzicii județului Alba este și Ioan Bocșa, unul dintre cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară ardelenească. Are 70 de ani și este originar din Oarda de Jos. De aproape 20 de ani este profesor universitar la Modulul de Folclor de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. Ioan Bocsa s-a remarcat și prin preocupările sale în domeniul cercetării, unde are numeroase lucrări de specialitate și culegeri realizate pe baza studiului pe teren. Și-a luat doctoratul cu tema “Caracteristici ale colindului de pe valea Mureșului Mijlociu”, și este derulator al mai multor proiecte pe tema identității folclorice a Transilvaniei și a coordonat câteva volume pe acest subiect. De asemenea, este conducătorul Ansamblului de Muzică Tradițională Românească „Icoane”.

De Sfântul Ioan Botezătorul, își aniversează onomastrica și Ioan Rus, decanul Baroului de Avocați Alba. Ioan Rus este avocat de peste 25 de ani, iar în trecut a ocupat funcții de parlamentar, prefect de Alba și preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD. În prezent, acesta s-a retras din viaţa politică.

Proaspătul deputat PSD de Alba, Ioan Dîrzu, are 50 de ani, este căsătorit și are un fiu. Este președintele PSD Alba, a fost director în cadrul companiei „Albalact” și este acționar în cadrul „Prefera”. Din decembrie 2012 acesta funcția de deputat, fiind ales și la alegerile din 2016.

Arhitectul Ioan Străjan, a absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” București, Facultatea de Arhitectură și Sistematizare în anul 1983 și este patronul uneia dintre cele mai mari firme de proiectare din Alba, „Birou Proiectare Străjan”. Este, de asemenea, unul dintre acționarii Alba Mall și unul dintre inițiatorii proiectului „Monumentul Marii Uniri de la 1918 din Alba Iulia”. Ioan Străjan este totodată președintele Clubului de Golf „Paul Tomiță”.

De Sfântul Ioan Botezătorul, își mai aniversează ziua onomastică:

Ioan Sorin Bumb, deputat,

Ioan Lazăr, patronul firmei Satex și seful ALDE Alba,

Ioan Căldare, patronul firmei Megavox și rețelei de magazine „Megavox Confort”,

Ioan Florea, directorul Poștei Alba

Ioan Iancu Popa, primarul comunei Sântimbru, cel mai longeviv primar din județul Alba.

Alba24.ro le urează tuturor Ionilor și Ioanelor din Alba „La mulți ani” și toate cele bune!

Citește și SFÂNTUL IOAN 2018: MESAJE şi FELICITĂRI de SFÂNTUL IOAN Botezătorul. Idei de urări și felicitări pentru Ion, Ioana, Nelu, Oana »

Citește și MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pentru cei dragi, de ziua numeluiȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Școlile se închid, dar cursurile se fac online, înainte și după alegerile locale. Anunțul premierului Ludovic Orban

Publicat

Premierul Ludovic Orban a declarat sâmbătă că şcolile care vor găzdui secţii de votare vor fi închise, însă cursurile nu vor fi suspendate, ci vor fi susţinute online.

El a precizat că o decizie privind numărul de zile în care unităţile de învăţământ vor fi închise pentru elevi va fi luată în cursul zilei de luni.

„Şcoala se va desfăşura online, o zi, două, vedem, hotărâm în cursul zilei de luni, înainte de vot şi după vot, pentru a permite dezinfectarea sălilor de clasă care vor fi localuri pentru secţiile de votare. Doar atât.

Nu se vor suspenda, ci se vor ţine orele online în sălile respective, astfel încât să se asigure dezinfecţia şi pregătirea claselor pentru primirea elevilor”, a afirmat premierul Ludovic Orban.

Premierul Orban a declarat şi vineri seara, la Reghin, că după alegerile locale va fi nevoie de cel puţin o zi pentru a asigura dezinfecţia şi pregătirea claselor în care au fost secţii de votare, dar că deocamdată nu a fost luată o decizie la nivel naţional privind desfăşurarea online a cursurilor.

„Cu siguranţă va exista o decizie unitară. Am avut deja o discuţie, dar până nu luăm decizia şi cu consultarea tuturor factorilor, Autoritatea Electorală Permanentă, INSP, Ministerul Sănătăţii, nu vreau să vă dau acum un răspuns, dar cu siguranţă vor exista zile în care se va desfăşura activitatea şcolară online, nu se vor suspenda cursurile, ci se vor desfăşura online.

Pentru că avem nevoie de cel puţin o zi pentru a pregăti localurile secţiilor de votare, în condiţiile în care ştiţi că multe localuri ale secţiilor de votare sunt în şcoli. De asemenea, vom avea nevoie de cel puţin o zi pentru a asigura dezinfecţia şi pregătirea claselor în care au fost secţii de votare pentru reprimirea copiilor”, a declarat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă.

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

”Școlile se vor închide, iar cursurile vor avea loc în scenariul roşu”. Avertismentul Federației Sindicatelor din Învățământ

Publicat

Explozia cazurilor de îmbolnăviri în tot mai multe şcoli din România va provoca închiderea a tot mai multe unităţi de învăţământ,  iar cursurile vor intra în scenariul roșu, transmite Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

“Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia tuturor instituţiilor statului responsabile cu buna desfăşurare a procesului instructiv-educativ din unităţile de învăţământ din România că riscăm să ajungem într-un blocaj!

Explozia cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus înregistrate în tot mai multe şcoli din România ne aduce în faţa unei situaţii pe care guvernanţii ar fi trebuit să o anticipeze: şcolile se vor închide, iar cursurile vor avea loc în scenariul roşu, respectiv în mediul online.

Din păcate, însă nici la această oră, după prima săptămână din noul an şcolar, unităţile de învăţământ nu au fost dotate cu infrastructura necesară: lipsesc din multe localităţi tabletele pentru elevi şi cadre didactice, precum şi conexiunea la internet a şcolilor. În aceste condiţii cursurile nu pot avea loc, iar elevilor li se încalcă un drept fundamental, acela de a beneficia de acces la educaţie”, potrivit comunicatului remis de FSLI.

Organizaţia sindicală a profesorilor apreciază că sute de mii de elevi sunt în pericol să nu poată participa la cursurile online.

“Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că în absenţa unui program naţional guvernamental, prin care să se asigure echipamente elevilor şi cadrelor didactice, sute de mii de elevi nu vor avea posibilitatea să participe la şcoala online.

Speranţa că autorităţile locale vor asigura aceste echipamente este deşartă, pentru că puţine sunt cele care au fondurile necesare, iar varianta ca unităţile de învăţământ să facă proiecte, prin care să achiziţioneze echipamente, este şi ea utopică.

Atragem atenţia şi asupra faptului că în alte ţări, precum Germania, cursurile au fost realuate în condiţii bune, datorită aplicării unui sistem de testare COVID-19 la nivelul unităţilor de învăţământ. În acest fel au fost depistate cazurile de persoane bolnave şi izolate de restul populaţiei şcolare”, se precizează în comunicatul FSLI.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită implicarea Guvernului pentru rezolvarea scăpărilor legislative din cauza cărora profesorii şi elevii pot deveni victime ale coronavirusului.

“Guvernul României, cât şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii trebuie să se implice pentru a remedia lacunele legislative în ceea ce priveşte protecţia copiilor şi a angajaţilor care au diferite afecţiuni şi care îi pot transforma în victime ale noului coronavirus.

Reamintim şi pe această cale faptul că în contextul actual, cadrele didactice din România sunt în linia întâi, expuse îmbolnăvirii cu COVID-19”, conform comunicatului FSLI.

Preşedintele sindicatului profesorilor, Simion Hăncescu, subliniază că din cauza lipsei de pregătire a instituţiilor statului, multe şcoli devin bombe epidemiologice.

“Din păcate, am anticipat acest scenariu pesimist: multe dintre unităţile de învăţământ devin bombe epidemiologice, pentru că instituţiile statului nu şi-au făcut treaba, deşi au avut luni bune la dispoziţie în care să aplice un plan bine pus la punct de măsuri prin care să fie protejaţi atât elevii cât şi angajaţii din sistem.

În acest context, trebuie să fie urgentată achiziţia de tablete pentru elevi şi cadre didactice, precum şi rezolvarea accesului la internet, pentru că sunt şcoli care încă nu au această facilitate.

Realitatea este crudă: ne pregătim în multe dintre şcoli de aplicarea scenariului roşu, în care cursurile vor avea loc în sistem online.

Am senzaţia însă că guvernanţii se află într-o stare de amorţeală, aflaţi probabil cu gândul doar la alegerile locale şi parlamentare. Nu ne putem bate joc de educaţia copiilor!

Pot să înţeleg situaţia anului şcolar trecut, pentru că a fost una fără precedent pentru lumea întreagă şi a apărut peste noapte, dar în multe dintre ţări, responsabilii au învăţat din perioada trecută, nu stau să caute şi acum, letargic, soluţii”, a afirmat liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, citat în comunicat. ( Agerpres)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum poți cere Google Street View să îți blureze locuința în aplicație. Procedura simplă, în 6 pași

Publicat

De la apariția serviciului Google Maps, multă lume și-a simțit intimitatea invadată de expunerea străzii și a casei în care locuiește. 

Din fericire, se poate face ceva în acest sens. Mai exact. De exemplu, dacă sunteți unul dintre cei deranjați de acest lucru, puteți cere Google să vă estompeze permanent imaginea casei – lăsând doar o sugestie blurată a unei clădiri în locul ei.

Întregul proces este surprinzător de ușor.

1. Accesați Google Maps și introduceți adresa de acasă

2. Intrați în modul Street View trăgând pictograma mică galbenă în formă de om, aflată în colțul din dreapta jos al ecranului, pe harta din fața casei dvs.

3. Cu casa dvs. în vizualizare, faceți clic pe „Raportați o problemă”  (Report a problem) în colțul din dreapta jos al ecranului

4. Centrați caseta roșie de acasă și selectați „Casa mea” în câmpul „Solicitați estompare” („My home”în „Request blurring”)

5. Scrieți în câmpul furnizat motivul pentru care doriți ca imaginea să fie neclară (de exemplu, s-ar putea să fiți preocupat de problemele de siguranță)

6. Introduceți adresa de e-mail și faceți clic pe „Trimiteți”

Vezi și: FOTO: Google Street View a surprins ”la lucru” prostituatele pe Centura din Alba Iulia. Imagini sugestive

Important: asigurați-vă că blurarea casei este ceea ce doriți. Google vă avertizează că, odată ce v-a estompat casa din Street View, procedura „este permanentă”.

După ce ați apăsat „trimiteți”, ar trebui să primiți un e-mail de la Google prin care să rețineți că „examinează imaginea pe care ați raportat-o și vă va trimite un e-mail când solicitarea dvs. va fi soluționată”.

Compania poate urmări, prin e-mail, și vă poate cere să fiți mai specific cu privire la zona pe care doriți să o estompați. Dacă da, va trebui să faceți din nou întregul proces – detaliind în mod clar zona specifică a imaginii pe care doriți să o estompați.

După cum sugerează și numele, Street View, lansat în 2007, oferă o vedere la nivelul străzii în majoritatea orașelor din întreaga lume.

Imaginile sunt realizate cu ajutorul mașinilor sau al unor fotografi individuali cu echipament complex de fotografiat.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Președintele Consiliului Județean Harghita propune ca județul să renunțe la purtarea măștilor în școli și grădinițe

Publicat

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, propune ca purtarea măștii în școli generale și grădinițe să fie facultativă la nivel local.

Borboly Csaba declară că va propune Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Harghita ca purtarea măștii în școli generale să fie facultativă la nivel local.

„ Pentru ziua de luni am propus convocarea Comitetului Județean pentru Coordonare si Conducere al Intervenției (CJCCI) Harghita, astfel încât să avem o decizie comună pentru susținerea propunerii de modificare a ordinului comun referitor la purtarea măștii în grădinițe și în clasele I-IV să fie facultativă în județele cu scenariu verde”, a spus Borboly într-o postare de sâmbătă, pe Facebook.

Anterior, acesta a mai postat și pe contul său de Facebook și un alt mesaj, în limba maghiară, în același sens.

”Vedem și simțim că purtarea unei măști la grădiniță și în clasa 1-4. cauzează probleme și probleme speciale copiilor. Se vede clar că obligația de a purta mască nu a fost cel mai bine gândită în București.

Vă rugăm să trimiteți un certificat medical, un document, o declarație, un film cu care să putem documenta că purtarea măștii este dăunătoare copiilor” a transmis acesta urmăritorilor săi.

Citește și: HARTĂ: Topul județelor cu cele mai multe infectări cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore. Situația în 19 septembrie

În județul Harghita, de la debutul epidemiei COVID-19 în România și până în prezent, au fost confirmate cu noul virus un număr de 876 de cazuri, din care cinci în ultimele 24 de ore.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate