Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pe 7 ianuarie, creștinii îl celebrează pe Sfântul Ioan. Ce personalități din Alba își sărbătoresc onomastica

Publicat

În fiecare an, pe 7 ianuarie, creștinii sărbătoresc ziua Sfântului Ioan Botezătorul, zi în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan. Aproape 2.000.000 de români își aniversează onomastica de Sfântul Ioan.

Citește și SFÂNTUL IOAN 2019: MESAJE şi FELICITĂRI de SFÂNTUL IOAN Botezătorul. Felicitări pentru Ion, Ioana, Nelu, Oana

Ioan Botezătorul a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia și de a-L descoperi pe Acesta și a-L face cunoscut în Israel. Mesajul principal pe care el îl transmitea era: „Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!”.

Potrivit statisticilor, 1.988.021 de români, dintre care 1.442.563 de bărbați și 545.458 de femei, își aniversează onomastica de sărbatoarea Sfântului Ioan Botezătorul, care are loc în 7 ianuarie. Din totalul româncelor, 368.361 se numesc Ioana, 138.962 – Ionela, 20.085 – Ionica, 11.365 – Nela, iar 6.685 – Ionelia. Majoritatea bărbaților se numesc Ioan (530.110), Ion (427.297), Ionuț (311.563), Ionel (146.885), Nelu (21.961) sau Ionică (4.747).

Cei mai cunoscuți Ioni  din Alba

În județul Alba, avem și noi câțiva Ioni celebri, atât din politică, administrație, educație, muzică, teatru, justiție, cât și din domeniul privat, al afacerilor.

De Sfântul Ioan Botezătorul, își aniversează onomastica președintele Consiliului Județean Alba Ion Dumitrel. Din 2005 ocupă funcția de președinte al Consiliului Județean Alba. Pe lângă politică și administrație, Ion Dumitrel este și un iubitor și susținător al culturii și artei locale.

Patronul companiei Transavia, Ioan Popa,  este cel mai bogat om din județul Alba. Este fondatorul și acționarul majoritar al celei mai mari companii de procesare a cărnii de pasăre din România. Absolvent al Facultății de Zootehnie și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, cu specializare în tehnologia de creștere a păsărilor, Ioan Popa lucrează în domeniul zootehnic de peste 25 de ani, reușind astfel să îmbine meseria cu pasiunea. Înainte să își facă propriul business, Popa a lucrat șapte ani în industria cărnii de pasăre, ocupând diferite poziții, de la șef de fermă și inginer-șef până la poziția de director general în diverse întreprinderi. Acum, compania Transavia condusă de Ioan Popa este una dintre cele mai apreciate din România și chiar de pe piața europeană. Anul trecut a deschis la Teleac, comuna Ciugud, cel mai modern resort de golf din România, Theodora Golf Club, o investiție de 15 milioane de euro.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Ioan Căbulea, are 61 de ani și este originar din comuna Lupșa, județul Alba. Este absolvent al Academiei de Poliție, promoția 1978. În anul 1981 a terminat Facultatea de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, iar până în 1998 a mai urmat câteva cursuri de perfecționare în țară și străinătate. În 1982 a ocupat funcția de șef al Poliției Cugir, din 1985 a fost șeful Poliției Municipale Alba Iulia, iar în 1997 a obținut funcția de inspector șef al IPJ Alba, până în 1999. În 2009 a fost împuternicit adjunct al Inspectoratului General al Poliției Române, iar în 2011 a revenit la funcția de șef al IPJ Alba. În 2012, acesta ocupă funcția de secretar de stat în MAI. În 2015 s-a pensionat.

Directoarea Teatrului de Păpuși „Prichindel”, Ioana Bogățan,  a absolvit Facultatea de Actorie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca și are un doctorat în domeniul artei teatrale la Universitatea de Arta Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti. A avut numeroase roluri în piese de teatru celebre, însă de peste 12 ani ocupă funcția de director al Teatrului de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia. Este fondatoarea și organizatoarea Festivalului Internațional de Teatru „Povești” de la Alba Iulia, ajuns în 2017  la cea de-a XII-a . Tot cu această ocazie își aniversează onomastica și tatăl Ioanei, Ioan Bogățan, fost viceprimar al municipiului Alba Iulia.

Ionuț Fulea are 46 de ani și a devenit celebru ca interpret pe scenele de muzică populară din România și din întreaga lume. Este căsătorit și are doi copii. Ionuț Fulea este de profesie inginer, absolvent al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, însă nu a profesat în domeniu. Este membru al Partidului Democrat-Liberal, iar în 2012 a candidat pentru o funcție de deputat.

O celebritate a muzicii județului Alba este și Ioan Bocșa, unul dintre cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară ardelenească. Are 70 de ani și este originar din Oarda de Jos. De aproape 20 de ani este profesor universitar la Modulul de Folclor de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. Ioan Bocsa s-a remarcat și prin preocupările sale în domeniul cercetării, unde are numeroase lucrări de specialitate și culegeri realizate pe baza studiului pe teren. Și-a luat doctoratul cu tema “Caracteristici ale colindului de pe valea Mureșului Mijlociu”, și este derulator al mai multor proiecte pe tema identității folclorice a Transilvaniei și a coordonat câteva volume pe acest subiect. De asemenea, este conducătorul Ansamblului de Muzică Tradițională Românească „Icoane”.

De Sfântul Ioan Botezătorul, își aniversează onomastrica și Ioan Rus, decanul Baroului de Avocați Alba. Ioan Rus este avocat de peste 25 de ani, iar în trecut a ocupat funcții de parlamentar, prefect de Alba și preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD. În prezent, acesta s-a retras din viaţa politică.

Proaspătul deputat PSD de Alba, Ioan Dîrzu, are 50 de ani, este căsătorit și are un fiu. Este președintele PSD Alba, a fost director în cadrul companiei „Albalact” și este acționar în cadrul „Prefera”. Din decembrie 2012 acesta funcția de deputat, fiind ales și la alegerile din 2016.

Arhitectul Ioan Străjan, a absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” București, Facultatea de Arhitectură și Sistematizare în anul 1983 și este patronul uneia dintre cele mai mari firme de proiectare din Alba, „Birou Proiectare Străjan”. Este, de asemenea, unul dintre acționarii Alba Mall și unul dintre inițiatorii proiectului „Monumentul Marii Uniri de la 1918 din Alba Iulia”. Ioan Străjan este totodată președintele Clubului de Golf „Paul Tomiță”.

De Sfântul Ioan Botezătorul, își mai aniversează ziua onomastică:

Ioan Sorin Bumb, deputat,

Ioan Lazăr, patronul firmei Satex și seful ALDE Alba,

Ioan Căldare, patronul firmei Megavox și rețelei de magazine „Megavox Confort”,

Ioan Florea, directorul Poștei Alba

Ioan Iancu Popa, primarul comunei Sântimbru, cel mai longeviv primar din județul Alba.

Alba24.ro le urează tuturor Ionilor și Ioanelor din Alba „La mulți ani” și toate cele bune!

Citește și SFÂNTUL IOAN 2018: MESAJE şi FELICITĂRI de SFÂNTUL IOAN Botezătorul. Idei de urări și felicitări pentru Ion, Ioana, Nelu, Oana »

Citește și MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pentru cei dragi, de ziua numelui

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax