Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Pedepse cu închisoarea de până la 5 ani pentru provocarea incendiilor de vegetație. Proiect de OUG la Ministerul Mediului

Publicat

În încercarea de a reduce cât mai mult substanțele nocive care se eliberează în mediu ca urmare a arderii deșeurilor, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a pus în dezbatere publică un proiect de OUG prin care vrea să incrimineze incendierea oricărui tip de deșeu, substanță sau obiect.

De asemenea, legea îi vizează și pe cei care provoacă incendii de vegetație. 

Proiectul de OUG va introduce în OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor prevederea că este interzisă nu doar incendierea deșeurilor, mențiune deja prezentă, dar și a substanțelor sau obiectelor, făcându-se referire și la arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase, potrivit introducerii documentului.

Art. I. – Ordonanța de urgență a Guvernului nr.92/2021 privind regimul deșeurilor, publicată
în Monitorul Oficial al României, Partea I nr.820 din 26 august 2021, se modifică și
completează după cum urmează:

1. La articolul 20, alineatul (5) se modifică și va avea următorul cuprins:

”(5) Se interzice incendierea oricărui tip de deşeu și/sau substanță sau obiect .”

2. La articolul 62 alineatul (1), litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:

”b) cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice, în cazul încălcării dispoziţiilor art.20 alin.(3) şi (4);”

3. La articolul 66 alineatul (1), după litera d) se introduce o nouă literă, lit.e), cu următorul cuprins:

”e) incendierea oricărui tip de deşeu și/sau substanță sau obiect.”

4. La anexa nr. 1, după punctul 1 se introduce un nou punct, punctul 11 , cu următorul cuprins:

”1 Abandonarea = se consideră abandonare dacă o persoană fizică sau juridică aruncă deșeuri și/sau substanțe sau obiecte în locuri/spații altele decât cele special amenajate pentru colectarea și tratarea acestora, inclusiv dacă îngroapă deșeuri în locuri/spații altele decât cele special amenajate pentru depozitarea lor, sau dacă acțiunea conduce la întreruperea gestionării deșeurilor în conformitate cu prevederile legale.”

Vezi: Amenzi uriașe pentru arderea vegetației uscate. Ministrul Mediului anunţă cât vor plăti cei ce provoacă incendii pe miriști

Arderile necontrolate de vegetație au devenit o mare problemă în ultimele săptămâni. Au fost afectate terenuri, păduri și chiar locuințe. Pompierii au emis avertismente zilnice pentru populație, care a fost rugată să nu mai incendieze terenurile.

Valoarea actuală a amenzilor

  • arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă: între 3000 de lei și 6000 lei pentru persoane fizice şi între 25.000 – 50.000 lei pentru persoanele juridice (OUG 195 / 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare)
  • efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi: amendă de la 1.000 la 2.500 lei (HG 537/2007)
  • neanunţarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgenţă, a primarului sau a poliţiei de către persoana care observă un incendiu şi, după caz, neluarea măsurilor, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea acestuia: amendă de la 500 la 1000 de lei
  • inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora: amendă de la 1000 lei la 2500 lei (Legea nr. 307/2006)

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax