Eveniment
Amenzi uriașe pentru arderea vegetației uscate. Ministrul Mediului anunţă cât vor plăti cei ce provoacă incendii pe miriști
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat joi că a semnat un proiect de ordonanță care prevede majorarea amenzilor pentru cei care ard vegetație uscată.
Potrivit ministrului, arderea vegetației uscate continuă să fie un fenomen în anumite zone ale țării.
„Trebuie să stopăm fenomenul arderilor ilegale de vegetație și miriști. În ciuda interdicției și a controalelor regulate ale Gărzii de Mediu, în anumite regiuni acest fenomen continuă să fie o practică zilnică. Arderile necontrolate nu doar poluează aerul, dar afectează sănătatea umană și au un efect negativ și asupra solului”, susține Tánczos Barna, potrivit Mediafax.
El a anunțat că a decis majorarea amenzilor contravenționale pentru arderea miriștilor, turbăriilor, litierei pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.
Noile amenzi vor fi cuprinse între 7.500 și 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice amenda va fi între 50.000 și 100.000 lei.
„Am semnat proiectul ordonanței de urgență si sper ca în cel mai scurt timp posibil să fie adoptat”, a adăugat ministrul.
Valoarea actuală a amenzilor
- arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă: între 3000 de lei și 6000 lei pentru persoane fizice şi între 25.000 – 50.000 lei pentru persoanele juridice (OUG 195 / 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare)
- efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi: amendă de la 1.000 la 2.500 lei (HG 537/2007)
- neanunţarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgenţă, a primarului sau a poliţiei de către persoana care observă un incendiu şi, după caz, neluarea măsurilor, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea acestuia: amendă de la 500 la 1000 de lei
- inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora: amendă de la 1000 lei la 2500 lei (Legea nr. 307/2006)
Atenționările pompierilor
În prima jumătate a lunii martie au fost înregistrate peste 1.400 de intervenții la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), care au afectat o suprafață de aproximativ 5.000 hectare de teren, a anunțat, recent IGSU. În unele cazuri, au fost și pierderi de vieți omenești.
”Dacă oameni ar înțelege să nu dea foc vegetației, nu s-ar ajunge să se distrugă bunuri sau vieți.
În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a face față!
Situația este cu atât mai delicată cu cât în apropierea câmpurilor arzânde se află locuințe sau alte construcții. În astfel de cazuri, fiecare secundă face diferența!”, a transmis IGSU.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News