Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pensia anticipată în 2024: ce reguli se aplică de anul viitor, care sunt condițiile și ce penalizări se vor aplica la pensie

Publicat

Pensia anticipată în 2024. Începând de anul viitor, pensia anticipată va putea fi cerută doar de cei care au realizat stagiul complet de cotizare și de cei care au depășit acest stagiu cu până la cinci ani.

De asemenea, pentru că pensia anticipată fără penalizări va dispărea, valoarea pensiei anticipate se va diminua pentru fiecare lună de anticipare. 

Pensia anticipată fără penalizări, doar până la sfârșitul lunii august 2024

Potrivit Legii 360/2023 – noua lege a pensiilor – care se va aplica de anul viitor, pensionarea anticipată fără penalizări mai este posibilă doar până la sfârșitul lunii august 2024.

Din 1 septembrie 2024, pensia anticipată cu penalizări se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani.

Vârsta standard de pensionare stabilită de noua lege a pensiilor este de 65 de ani, atât pentru bărbaţi cât și pentru femei. În cazul femeilor, această limită va fi atinsă abia în anul 2035.

La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv, necesar acordării pensiei anticipate, nu se vor lua în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Cum se va stabili pensia anticipată în 2024 și care va fi procentul de diminuare 

Cuantumul pensiei anticipate se va stabili prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform:

Perioada de stagiu de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare contributiv – Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare (%)

  • până la un an – 0,40 %
  • între un an și 2 ani – 0,35 %
  • între 2 și 3 ani – 0,30 %
  • între 3 și 4 ani – 0,25 %
  • între 4 și 5 ani – 0,20 %

Potrivit legii, la acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere.

Trecerea de la pensia anticipată la pensia pentru limită de vârstă în 2024

Pensia anticipată se va transforma, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă, la data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă.

Pensia pentru limită de vârstă se va recalcula, prin eliminarea diminuării și, după caz, prin valorificarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate, precum și adăugarea perioadelor în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 1 ianuarie 2018.

În situația diminuării capacității de muncă, beneficiarul unei pensii anticipate poate opta pentru pensie de invaliditate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax