Economie
Pensia anticipată fără penalizări: O categorie de români se pot pensiona cu 5 ani mai devreme. Pensionarea cu penalizare dispare
Pensia anticipată fără penalizări: O categorie de români se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor. Există însă o condiție: stagiul de cotizare mai lung.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a spus că bărbații se pot pensiona la 60 de ani, dacă au un stagiu de cotizare de 40 de ani.
Pensia anticipată fără penalizări
„În ce priveşte pensia anticipată, este important ca românii să ştie că, pentru un stagiu contributiv de 40 de ani, se pot pensiona cu cinci ani mai devreme.
Dacă eşti bărbat şi ieşi la pensie la 65 de ani, te poţi pensiona la 60 de ani dacă ai stagiu de 40 de ani”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, potrivit Antena3.
„Este important ca românii să ştie că, dacă munceşti mai mult, primeşti mai mult, dacă ai venituri contributive mai mari, câştigi o pensie mai mare.
La peste 25 de ani stagiu cotizare, vei avea pensie mare, dacă veniturile declarate sunt mai mari, este foarte important ca pensionarii şi salariaţii să ştie asta, noua lege a pensiilor este şi despre mine, copiii noştri” a adăugat ministrul.
Pensia anticipată cu penalizări
Pensia anticipată cu penalizări se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare.
Pentru pensionarea anticipată este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare.
Astfel, între cele două tipuri de pensionare anticipată, există o diferență esențială.
La pensia fără penalizări este nevoie de o vechime în muncă mai mare decât pentru pensia cu penalizări.
Pensionarea anticipată cu penalizări va mai fi posibilă doar până în 31 august 2024, după care în România va exista numai un singur tip de pensie anticipată.
Cu cât se reduce pensia pentru fiecare lună de anticipare
Valoarea pensiei anticipate se va stabili prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, astfel:
Perioada de stagiu de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare contrubutiv – Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare (%)
- până la un an – 0,40 %
- între un an și 2 ani – 0,35 %
- între 2 și 3 ani – 0,30 %
- între 3 și 4 ani – 0,25 %
- între 4 și 5 ani – 0,20 %
La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de noua lege sau de alte acte normative.
La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă.
Aceasta se va recalcula prin eliminarea diminuării și, după caz, prin adăugarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare ori în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate.
De asemenea, beneficiarii unei pensii anticipate vor putea opta pentru pensie de invaliditate în situația afectarii capacității de muncă.
Condiţiile de pensionare anticipată
În prezent, pensia anticipată fără penalizări poate fi obținută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare, în cazul românilor.
Condiţia este valabilă numai dacă a fost realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.
Aici: Tabelul cu vârstele standard de pensionare din noua lege a pensiilor
Pensia anticipată cu penalizări se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare, însă este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare.
Tot aici se încadrează și românii care depășesc stagiul complet de cotizare cu până la opt ani.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
unu
luni, 08.01.2024 at 11:33
Articol incoerent: „Ce spune legea: Pensia anticipată poate fi obţinută cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, de către cei care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare (art. 62).” cumulat cu perioada de cotizare de 35 ani = 43 de ani munciti. Dar tot in acest articol:”Simona Bucura-Oprescu, a spus că bărbații se pot pensiona la 60 de ani, dacă au un stagiu de cotizare de 40 de ani”.
Cineva nu stie matematica, sau nu coreleaza informatiile.
Despre reducerea varstei de pensionare datorita grupei de munca nu mai spune nimeni nimic.
Logofăt
miercuri, 10.01.2024 at 13:46
O păcăleală și o tâmpenie.
Cum naiba, ai 35 de ani de cotizare conform unui tabel dement , la fel și Codul muncii,dar îmi spui să mai stau 8 ani peste. Naiba să vă ia de politicieni imputiti care aveți creierul cat genunchiul broaștei. Alții ies la 45 de ani, buni de muncă și alții care au studii superioare dar meserii diferite să stea prostii până n or mai putea. Să vă voteze mutul din parcare!
Sintion
joi, 11.01.2024 at 10:20
sa înțeleg ca anticipat cu penalizare după 31 08 2024 nu mai poți ieși respectiv 63 ani și 38 ani munciți ms
Balla
duminică, 14.01.2024 at 19:37
du-te doamnă lucrează tu,și nu stai langa birou și dormi,.
De la 55de ani se simte ani lucrate,cotizate,etc Nervi la privat.
și gunoiul este mai valoros.decit voi..Ați dovada de sclav modern furat.
numai eu cunosc cel puțin 25 de persoane care au murit între vârstă 55-60de ani.
Ioan Diana C
duminică, 14.01.2024 at 21:52
Dement e ăla care a propus o pe tâmpită asta că ministru munci ,trebuia da stea la pârnaie mult pentru că asta nu știe pe ce lume e.Daa…castanele fierbinți se scot de alți. Grupele de munca nu se mai pun ,mi-ar place să iasă lumea în strada odată cu agricultori ,să-i vedem pe guvernanți cum scot cămașă.
Marian
duminică, 03.03.2024 at 10:34
Legea 360/2023
Art.56
Persoanele care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puțin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5.
Art.60
(1) La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării și, după caz, prin valorificarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate, precum și adăugarea perioadelor prevăzute la art. 58 alin. (2).