Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Pensii 2022: Legea ar putea fi modificată. Se schimbă cotizarea minimă pentru pensionare. Modificările propuse

Publicat

Noua lege a pensiilor ar putea fi adoptată de Parlament în perioada următoare și să vină cu mai multe modificări. Potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi, se schimbă cotizarea minimă pentru pensionare. 

În plus, ministrul Muncii a anunțat luni timp că nu crede că perioada minimă de contributivitate va scădea la 10 ani.

O serie de modificări urmează să fie făcute după ce legea va ajunge în Parlament.

Vezi: PENSII 2022: Pensionare cu 2 ani mai devreme, fără penalizare. Noi localități în LISTĂ. Modificare la Legea Pensiilor, promulgată

Un punct important este acela ca până în august 2023, românii care au nevoie de vechime în muncă mai pot cumpăra vechimea, apoi legislația nu mai permite acest lucru.

Astfel, cei care au muncit peste 6 ani și au cotizat la stat, pot încheia un contract cu casa județeana de pensii și pot plăti vechimea în muncă pentru pensia minimă.

Exemple cotizare minimă pentru pensionare

În acest moment este în vigoare o vechime de 15 ani, însă este luată în calcul și varianta din legea 127, respectiv un minim de cotizație de 10 ani.

Dacă acest lucru se va întâmpla, persoanele care au muncit 10 ani sau peste 10 ani, vor primi o pensie egală cu 40% procente din salariul minim brut pe țară la momentul ieșirii la pensie, iar cei care au cotizat 15 ani vor primi o pensie egală cu 45% de procente din salariul minim brut pe țară de la momentul ieșirii la pensie.

Vezi și Ce pensie vor primi românii care au lucrat mai puțin de 15 ani. Formula de calcul din noua lege a pensiilor

Acest lucru ar însemna 1020 de lei din 2550 de lei cât este salariul minim brut în prezent, respectiv 1.147 de lei, astfel că pentru fiecare an muncit după cei 10 ani vechime, se mai adăuga un procent de 1% până la vechimea de 15 ani.

Se ia în calcul însă și varianta modificării punctului de calcul, astfel încât să nu mai existe o inechitate la acest capitol, iar pensiile să poată fi calculate într-un mod în care oamenii să nu mai fie nemulțumiți.

În acest moment legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă.

Proiectul va mai avea și alte modificări care ar urma să fie făcute în Parlament când  propunerea va fi discutată în comisii și în plen.

Pensii 2022: Modificările propuse în noua lege

Marius Budăi,  ministrul Muncii, a explicat care sunt schimbările care urmează să aibă loc în perioada următoare, potrivit Antena 3.

”Am organizat întâlniri și cu partenerii sociali pentru că îmi doresc ca noi, opoziția de atunci, de la scrierea PNRR-ului, dar și societatea civilă și partenerii sociali care au fost excluși de la scrierea PNRR, măcar la reformele din PNRR să fim parteneri loiali cu toții, onești și să ne asigurăm că atunci când înfăptuim o reformă o înfăptuim în binele și în folosul cetățeanului român.

Ceea ce vreau să spun și să asigurăm împreună cetățenii este că vom face o lege și nu vom renunța la principiul legii 127 și vom îmbunătății legea 127, chiar dacă se va chema altfel, va avea alt număr, dar principiul din lege și anume rezolvarea inechităților din România, din sistemul de pensii, trebuie să primeze” a explicat Marius Budăi la Antena 3.

”Noi, în România, am avut trei acte normative de bază. Legea 3, Legea 19 și Legea 263, dar la aceste acte normative de bază au fost intervenții multiple și pe parcursul implementării acelor modificări, acelor intervenții, s-au creat inechități în sistem de-a lungul anilor.

Și atunci trebuie reparat acest sistem și să ajungem la aceeași contribuție, aceeași pensie, pentru că asta este normalitatea”, a mai spus Budăi.

Ministrul a anunțat că procesul de recalculare este deja în derulare.

sursa: Antena 3,  sursa foto: arhivă, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax