Connect with us
Advertisement

Economie

Ce pensie vor primi românii care au lucrat mai puțin de 15 ani. Formula de calcul din noua lege a pensiilor

Publicat

Românii care au muncit mai puțin de 15 ani vor beneficia și ei de pensie. Dar, cei care au cotizat la stat între 10 și 15 ani vor încasa o pensie minimă. Aceasta va fi este stabilită în funcţie de stagiul de cotizare realizat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

Astfel, pensia minimă va fi stabilită în funcţie de stagiul de cotizare realizat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată scrie DCNews.ro

Se adaugă însă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv.

Vezi și Adeverința de vechime în muncă: ce trebuie să conțină. Ce faci dacă angajatorul nu o poate elibera sau dacă firma a fost radiată

Noua lege a pensiilor face diferența

Noua lege a pensiilor va face diferența între cei care au cotizat la stat între 10 și 15 ani și cei care au cotizat peste 15 ani.

„Persoanele cu vechime de minim 15 ani vor primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se va adauga câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, vor primi  40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se va adauga câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Citește și Când ies la pensie femeile cu cel puțin trei copii. De când s-ar putea aplica măsura. Vârsta de pensionare pentru femei se modifică

În cazul în care, din calculul pensiei va rezulta o suma mai mare, atunci persoană respectivă o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă.

Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, prevede textul noii Legi a pensiilor.

Cumpărare vechime în muncă în anul 2022

Persoanele care vor să acopere perioadele în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat pot face acest lucru până la finalul lunii august 2023.

Citește și Modificări în PNRR: pensiile speciale vor fi raționalizate. O nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și pentru cele în plată

Acestea trebuie să semneze un contract de asigurare socială cu casa de pensii și să plătească contribuția într-o singură tranșă sau în tranșe lunare până la data de 31 august 2023.

Vechime în muncă pentru pensie: Cine poate plăti retroactiv contribuția la pensii?

Potrivit OUG 163/2020, până la data de 1 septembrie 2023, „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Vechime în muncă pentru pensie: Cum se poate plăti retroactiv contribuția la pensii? 

Potrivi OUG 163/2020, persoanele interesate sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acestora pot încheia un contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii competentă, în funcție de reședință.

La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul completează o declarație din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea, îndeplinește următoarele condiții cumulative:

a) nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;

b) nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii;

c) la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.

Vechime în muncă pentru pensie: Până când se poate plăti în condițiile stabilite de OUG 163/2020?

Plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023.

De la 1 septembrie 2023 ar trebui să intre în vigoare Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. Potrivit documentului, în sistemul public de pensii se va putea încheia contract de asigurare socială şi pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

Cum se calculează sumele care trebuie plătite efectiv pentru vechimea în muncă?

Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Contribuția de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale, prevăzută la art. 138 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Mai exact, cota datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale este de 25 %. Cota CAS se plătește aplicată la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului de asigurare socială cu casa.

În prezent, salariul minim brut este de 2.550 de lei, astfel că persoanele interesate vor plăti 638 de lei pentru fiecare lună din acest an.

Vechime în muncă pentru pensie: Cum poate fi plătită suma calculată la semnarea contractului?

Potrivit OUG 163/2020, plata contribuției se poate efectua integral, într-o singură tranșă – până la data de 31 august 2023 sau în tranșe lunare – până la data de 31 august 2023.

Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate sau mandatarului desemnat de aceasta prin procură specială.

Vechime în muncă pentru pensie: Ce se întâmplă cu contractele de asigurare dacă salariul minim sau cota CAS se modifică?

Sumele de plată se calculează în raport cu salariul minim brut și cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului.

Modificarea acestora nu va afecta plățile aflate în desfășurare.

Vechime în muncă pentru pensie: Ce se întâmplă dacă nu sunt achitate integral sumele prevăzute în contractul de asigurare?

Potrivit ordonanței citate, contractul de asigurare socială încheiat își încetează aplicabilitatea la data la care contribuția de asigurări sociale datorată este achitată în întregime.

În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.

Vechime în muncă pentru pensie: Se poate încheia cu casa de pensii un singur contract sau mai multe?

Se pot încheia mai multe contracte succesive, cu condiția ca perioada totală asigurată să nu depășească șase ani.

După data încetării aplicabilităţii contractului de asigurare socială, persoana interesată care dorește să se asigure în condiţiile OUG nr. 163/2020 pentru o nouă perioadă poate încheia un nou contract de asigurare socială, respectând limita de șase ani.

Vechime în muncă: Se poate plăti retroactiv contribuția de către persoanele care au ieșit la pensie? 

Nu. Persoanele pensionate nu pot face plăți retroactive.

Potrivit legislației, pot cumpăra vechime doar persoanele care la data încheierii contractului de asigurare socială nu au calitatea de pensionari.

Persoanele care mai au puțin până la vârsta de pensionare vor putea plăti contribuția pentru perioada rămasă, astfel încât să iasă la pensie? 

Nu. Plata se face strict pentru perioade anterioare neasigurate.

Plata contribuției de asigurări sociale se poate face pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare.

De asemenea, conform Legii 263/2010, ieșirea la pensie se poate face doar atunci când sunt îndeplinite condițiile cumulative pentru obținerea unui tip de pensie.

Vechime în muncă pentru pensie: Se pot face plăți retroactive pentru perioadele în care angajatorii nu au plătit contribuția la pensii?

Nu. Plățile retroactive se pot face doar pentru perioade neasigurate anterioare în care persoana interesată nu trebuia să fie asigurată în sistemul public de pensii, adică, potrivit OUG 163/2020, „nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia”.

Or, pentru salariați este obligatorie asigurarea în sistemul public de pensii.

Se poate plăti retroactiv contribuția de către cei care au trecut de vârsta de pensionare dar încă lucrează? 

Da, este posibil, deoarece un individ aflat în această situație nu este încă pensionar.

În acest caz, plățile se pot face doar pentru perioadele anterioare neasigurate de dinaintea îndeplinirii vârstei standard de pensionare.

Spre exemplu, o persoană care a atins vârsta standard de pensionare în decembrie 2021 și încă lucrează poate face plăți pentru perioade anterioare neasigurate de dinainte de acea dată.

Se poate plăti retroactiv pentru reducerea vârstei de pensionare?

Nu. Plata retroactivă a contribuției la pensii este strict pentru completarea stagiului de cotizare, respectiv a vechimii în muncă.

Potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul de cotizare este necesar pentru a obține pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parțială și pensia de invaliditate.

Totuși, aceste plăți se pot face acum doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă.

Se poate plăti retroactiv contribuția la pensii de către persoanele care sunt plecate în altă țară?

Da. Contractul de asigurare se poate încheia și de către un individ mandatat, adică desemnat prin procură specială, de către persoana interesată de plata retroactivă a contribuției.

În același timp, plata se poate face inclusiv prin virament într-un cont bancar indicat de casa teritorială de pensii.

Pensia de urmaș- ce modificări au apărut

Pensia de urmaș este menținută în continuare, însă apare ca o noutate și ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor. În cazul decesului unuia dintre soți, celălalt primește un ajutor financiar în plus în cuantum de 25% din pensia partenerului de viață decedat.

„Pensia de urmaș se menține și, în plus față de actualele prevederi, apare o nouă prestație. Este vorba de ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor, care va primi 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, mai prevede legea.

Pensionarii care nu au cotizat cel puțin 15 ani pentru pensie vor putea opta între pensia minim garantată, care va fi calculată, însă, pe baza contributivităţii, şi o indemnizaţie socială.

Pensia pentru limită de vârstă

Cu condiția îndeplinirii stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii, pensia pentru limită de vârstă poate fi obținută la atingerea vârstei standard de pensionare. Ținând cont de faptul că vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei și bărbați, iar atingerea ei depinde de data nașterii, îți spunem astăzi cine poate ieși la pensie pentru limită de vârstă în acest an, fie femeie sau bărbat.

În momentul de față, toate pensiile, deci și cea pentru limită de vârstă, sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Potrivit avocatnet.ro aceasta ar fi trebuit să fie înlocuită de Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, dar trecerea la noua legislație a pensiilor a fost amânată pentru 2023.

Vârsta minimă de pensionare este raportată la data nașterii.

Astfel, dacă îndeplinesc și condiția stagiului de cotizare (cel minim e de 15 ani, în timp ce acela complet este de 35 de ani), cei ce ating în 2022 vârsta standard de pensionare pot cere să iasă la pensie.

Vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani. În schimb, aceasta diferă pentru femei. Ea este, de principiu, de 63 de ani, însă va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030.

În 2022, de pildă, femeile se pot pensiona la 61 de ani trecuți (în funcție de perioada anului, diferind puțin lunile, însă detaliem mai jos).

Ce bărbați se pot pensiona pentru limită de vârstă în 2022

În cazul bărbaților, lucrurile sunt relativ simple. Astfel, se vor putea pensiona în 2022 toți cei care împlinesc 65 de ani în acest an și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare – cel puțin 15 ani munciți legal.

Pensionare bărbați în 2022

  • Vârsta standard de pensionare împlinită – 65 de ani
  • Stagiul minim de cotizare realizat- 15 ani
  • Stagiul complet de cotizare realizat – 35 de ani

E important de menționat că există bărbați care pot ieși la pensie mai devreme, respectiv cei care au lucrat în condiții grele (condiții deosebite de muncă și condiții speciale de muncă).

Practic, aceștia beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

Ce femei se pot pensiona pentru limită de vârstă în 2022

Cu toate că atât bărbații, cât și femeile trebuie să îndeplinească cerințele minime de vârsta și de cotizare, vârsta la care pot ieși la pensie diferă. Întâi de toate, așa cum ziceam, vârsta standard de pensionare pentru femei, stabilită de legea pensiilor, este de 63 de ani.

Apoi, această limită nu a fost încă atinsă, ca-n cazul bărbaților, ci crește în fiecare an, până o va atinge în 2030. Diferit este și stagiului complet de cotizare, care, deși este tot de 35 de ani, în mod normal, el va fi atins prin eșalonare în următorii ani.

Ianuarie-Martie 2022

  • Vârsta standard de pensionare împlinită – 61 de ani și nouă luni
  • Stagiul minim de cotizare realizat- 15 ani
  • Stagiul complet de cotizare realizat- 31 de ani și nouă luni

Mai-Iulie 2022

  • Vârsta standard de pensionare împlinită – 61 de ani și zece luni
  • Stagiul minim de cotizare realizat- 15 ani
  • Stagiul complet de cotizare realizat – 31 de ani și zece luni

Septembrie-Noiembrie 2022

  • Vârsta standard de pensionare împlinită – 61 de ani și 11 luni
  • Stagiul minim de cotizare realizat- 15 ani
  • Stagiul complet de cotizare realizat – 31 de ani și 11 luni

Începând de anul viitor se va trece la vârsta standard de pensionare pentru femei de 62 de ani.

În mod similar bărbaților, și femeile pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare (cea din tabelul de mai sus), proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

În plus, femeile au și opțiunea să aleagă să lucreze până la 65 de ani. Cele care optează să lucreze până la 65 de ani, chiar dacă se puteau pensiona, nu se mai pot răzgândi ulterior.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. Gelu Stoian

    sâmbătă, 05.02.2022 at 14:30

    ” Noua lege a pensiilor ” NU Are Nici MACAR un Proiect De Lege , batar sa fie Discutata si VOTATA in Parlament ! Asa Ca Tot Articolul asta = Vorbe Goale de CONTINUT !!!!!

    • Iancu Stela

      luni, 14.02.2022 at 19:59

      Daca sunt nascuta in iulie 1961 si am cotiza in jur. de 25 ani din café 5 ani in grupa 2, pot iesi la pensé in acest an? Multumesc.

  2. Teodora Stefaniu

    joi, 28.09.2023 at 14:00

    Sint in Germania din 1985.In Romania am lucrat 6 ani restul in Germania. Acum am iesit La pensie.intrebarea este daca primesc si din Romania pt.cei 6 ani pensie.

  3. VASILE VIOREL BUCHHOLTZER

    marți, 05.12.2023 at 12:31

    Am lucrat doar 14 ani, fiind muzicant ma descurcam cu bani.! Pot iesi la pensie avand 65 de ani.!

  4. Rațiu Maria

    marți, 26.12.2023 at 16:51

    ce se întâmplă cu femeile care nu au cotizat 15 ani la fondul de pensii dar a depășit cu 6 ani jumătate vârstă limita de pensionare ..62 ani cred …vorbesc în numele surorii mele Roman Lucreția , sat Filpisul mare ,comuna Breaza născută în( 25 iunie 1955. ).va mulțumesc anticipat

  5. Carmen

    marți, 22.10.2024 at 19:13

    Daca acum am 38 de ani și am lucrat 14 ani, când se va împlini vârsta de pensionare,voi primi pensie? daca da,cati ani?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement