Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pensii 2024: Cum se face reducerea vârstei de pensionare pentru grupele de muncă, în noua lege a pensiilor. Norme de aplicare

Publicat

Pensii 2024: Cum se face reducerea vârstei de pensionare pentru grupele de muncă. Ministerul Muncii a publicat proiectul de hotărâre de Guvern prin care urmează să se aprobe normele de aplicare a legii pensiilor. 

Proiectul are un capitol important legat de reducerea vârstei standard de pensionare pentru cei care au grupe de muncă.

Legea prevede că reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiile de cotizare în grupa I de muncă, conform legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, se face proporțional cu stagiul de cotizare realizat în aceste condiții, din vârstele standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 la lege, cu respectarea condițiilor prevăzute la art. 48 alin. (1) lit. b) din lege.

Vezi și Pensii 2024: Ce categorie nu va avea parte de majorarea pensiilor, după recalculare. 2 milioane de români sunt în această situație

Reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagii de cotizare în condiții speciale, în locurile de muncă încadrate în condiții speciale conform art. 28, precum și conform legislației în vigoare în perioada 1 aprilie 2001 și până la intrarea în vigoare a legii, se face proporțional cu stagiul de cotizare realizat în aceste condiții, din vârstele standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 la lege, cu respectarea condițiilor prevăzute la art. 48 alin. (1) lit. b) din lege.

Reducerea vârstelor standard de pensionare potrivit art. 48 alin. (1) lit a) și b) din lege se face numai în condițiile realizării stagiului complet de cotizare contributiv.

Reducerea vârstelor standard de pensionare pentru stagiile de cotizare realizate în grupa I, grupa a II-a, condiții deosebite și condiții speciale de muncă se acordă numai pentru stagiile de cotizare realizate în cadrul sistemului public de pensii.

În situația persoanelor care, anterior datei de 1 aprilie 2001, au desfășurat activitate cel puțin 50% în subteran sau în zona I de expunere la radiații, respectiv cel puțin 70% în zona II de expunere la radiații, dintre cele încadrate la art. 28 alin. (1) lit. a) și b) din lege, stagiul de cotizare realizat în aceste condiții este egal cu timpul lucrat în regim normal de lucru, numai în vederea reducerii vârstei standard de pensionare.

Reducerile vârstelor standard de pensionare prevăzute la art. 49 alin. (1) din lege se acordă cu condiția realizării stagiului de cotizare prevăzut la acest articol, pentru fiecare tip de condiție specială în parte.

În situația persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiții speciale de muncă mai mici decât cele prevăzute la art. 49 alin. (1) și la art. 50 alin. (1) din lege, pentru fiecare tip de condiție specială în parte, reducerea vârstei standard de pensionare se realizează în condițiile art. 48 alin. (1) lit. b) din lege.

Pentru aplicarea reducerii vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 49 și art. 50 din lege, nu este necesară îndeplinirea condiției privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv, prevăzut în anexa nr. 5 la lege.

Reducerea vârstelor standard de pensionare conform art. 48 din lege se face numai în condițiile realizării stagiului complet de cotizare contributiv.

Reducerile vârstelor standard de pensionare acordate asiguraților sistemului public de pensii, prevăzute la art. 48 și art. 51 din lege, precum și cele prevăzute de alte acte normative cu caracter special, pot fi cumulate fără ca reducerea totală să fie mai mare de 11 ani.

Hotărârea privind normele de aplicare poate fi consultată AICI.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax