Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pensii 2024: Cum va arăta documentul privind recalcularea pensiilor, care va fi primit acasă de pensionari

Publicat

Pensii 2024: Cum va arăta documentul privind recalcularea pensiilor, care va fi primit acasă de pensionari.

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii.

Pensii 2024: Documentele suplimentare care pot duce la creșterea pensiei pot fi depuse și după luna septembrie. Precizări ministru

Guvernul și Parlamentul au aprobat actul normativ privind recalcularea pensiilor din România.

În acest context, Casa de Pensii a publicat modelul deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public.

Pensii 2024: Cum va arăta documentul privind recalcularea pensiilor. Prevederile legii:

Art. 1

În vederea aplicării prevederilor art. 144 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, se aprobă modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii, prevăzute în anexele nr. 1-4 la prezentul ordin.

Art. 2

Deciziile prevăzute la art. 1 se emit în două exemplare care cuprind în clar numele și prenumele directorului executiv sau, după caz, ale directorului executiv adjunct al Direcției stabiliri și plăți prestații sau ale șefului casei locale, din care un exemplar va fi comunicat beneficiarului, iar cel de al doilea va fi arhivat la dosarul de pensie.

Art. 3

Semnarea deciziei de către directorul executiv adjunct al Direcției stabiliri și plăți prestații sau de către șeful casei locale se face după obținerea delegării competenței aprobate de președintele Casei Naționale de Pensii Publice.

Art. 4

Direcțiile de specialitate din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice care au vizat prezentul ordin și conducerea caselor teritoriale de pensii vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 5

Direcția management resurse umane va asigura transmiterea prezentului ordin direcțiilor generale, direcțiilor și serviciilor de specialitate din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice, precum și instituțiilor subordonate acesteia.

Cum va arăta documentul privind recalcularea pensiilor

ANEXA nr. 1: 

DECIZIE Nr. ……………… din data …………….……. privind aplicarea prevederilor art. 144 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii

Casa teritorială/locală de pensii ………………….……………………………

DECIZIE Nr. …………… din data ………………. privind aplicarea prevederilor art. 144 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii.

Categoria de pensie conform art. 144 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii:

Suma punctajelor anuale realizate de titular la data de 31.08.2024: ……………………………

din care aferent stagiului de cotizare din sistemul agricol: ………………………………………….

Procent diminuare: ………… %

Indemnizație de însoțitor în plată la data de 31.08.2024: ……………………………………….. lei

Cuantum pensie de asigurări sociale în plată la data de 31.08.2024: ………………………. lei

Se menține cuantumul pensiei stabilit și aflat în plată anterior recalculării de la 1.09.2024, de ………………… lei, conform art. 144 alin. (6) din Legea nr. 360/2023.

În conformitate cu prevederile art. 127 alin. (1) din Legea nr. 360/2023, prezenta decizie poate fi contestată, în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța judecătorească competentă. Conform art. 127 alin. (2) din Legea nr. 360/2023, decizia de pensionare necontestată în termen este definitivă.

Director executiv/Director executiv adjunct/Șef casa locală,

…………………………………………………

(numele și prenumele)

Modul de calcul al pensiilor se va schimba din această toamnă, de la 1 septembrie 2024, punctul de pensie fiind înlocuit cu punctul de referință.

Alte precizări ale CNPP

Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.

Veniturile lunare din pensii sub nivelul de 2.000 lei NU sunt supuse impozitării cu 10%.

Persoanele fizice, cu venituri din pensii beneficiază de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Câştigul salarial mediu net utilizat la calculul impozitului pe venitul din pensii de serviciu este de 4.426 lei (cu anumite diferențe pe domeniul construcțiilor și agriculturii).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax