Eveniment
Pensii 2024: Documentele suplimentare care pot duce la creșterea pensiei pot fi depuse și după luna septembrie. Precizări ministru
Pensii 2024: Documentele suplimentare care pot duce la creșterea pensiei pot fi depuse la casele județene de pensii și după luna septembrie, când ar trebui să fie gata recalcularea, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
”Deciziile de recalculare vor ajunge la pensionari. Estimările noastre cu privire la calendar sunt că acestea vor începe efectiv să ajungă la pensionari începând cu finalul lunii mai, cu precădere preponderent în lunile iunie-august, astfel încât va fi înainte de luna septembrie, când românii își vor primi pensiile recalculate și când peste 3 milioane de români vor beneficia de pensii mai mari.
Vezi și Pensii recalculate pentru beneficiarii de sporuri sau alte bonusuri: ce adeverință trebuie. Precizările Casei de Pensii Alba
Din septembrie încolo, pensionarii mai pot duce documente suplimentare pentru perioada de acord global, al 13-lea salariu, sporuri nepermanente, astfel încât nici unul dintre beneficiarii noștri, dacă are documente suplimentare pentru perioada de dinainte de 2001, să nu-și piardă niciun drept” a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, vineri, în exclusivitate, la Antena 3 CNN.
Orele suplimentare, primele în bani și cel de-al 13-lea salariul vor fi luate în considerare la recalcularea pensiei
Ministrul Muncii a precizat şi categoriile de pensionari care nu vor primi majorări ca ceilalţi.
„Pensionarii care nu au stagii lungi de cotizare, care nu au contribuit o perioadă mai lungă, care sunt pensionați după o perioadă mai scurtă de contribuție este clar că nu vor avea aceleași recompense ca cei care au muncit mai mult”, a declarat Simona Bucura Oprescu.
Pensii 2024: Documente care se iau în considerare suplimentar
Orele suplimentare, primele în bani și cel de-al 13-lea salariul vor fi luate în considerare la recalcularea pensiei.
Oficialii de la Casa de Pensii au terminat normele de aplicare pentru noua lege, care ar urma să intre în vigoare din toamnă.
Potrivit noii legi, pensia se va calcula prin înmulțirea punctului de referință, în valoare de 81 de lei, cu numărul total de puncte realizat de salariat.
Citește și Când intră pensiile în aprilie 2024, pe card și prin poștă. Luna începe cu poștașii în grevă
Asta înseamnă cotele de contribuții plătite către bugetul de asigurări sociale, la care se adaugă sporuri și orele suplimentare, dacă este cazul.
„Legiuitorul a spus foarte clar să se valorifice sporurile acordate sporadic de-a lungul activității, adică vorbim de acele sporuri care nu aveau un caracter permanent.
Mă refer la acordul global, care era o formă de remunerare înainte de 1989, mă refer la prime și premii care s-au acordat fie la final de an, acum ele nu se iau în calcul, dar noi am considerat că ele trebuie luate în calculul pensiei” a declarat Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, pentru Știrile ProTV.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
sâmbătă, 23.03.2024 at 17:52
Mai terminaţi dracului măi PSD-iştilor cu mirajul recalculărilor, că anul ăsta în afară de recalculări şi comasări n-am auzit nimic folositor omului, de la care cerşiţi voturile. Şi culmea, vă mai votează, să vă mai bateţi joc de ei încă patru ani.