Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PENSII UE 2021: Ce trebuie să faci pentru a cumula pensia, dacă ai lucrat în mai multe țări din UE. Documente, condiții, sfaturi

Publicat

p

Românii care au lucrat legal în mai multe țări din Uniunea Europeană, este posibil să fi dobândit drepturi de pensie în fiecare dintre ele, în funcţie de legislaţia specifică a fiecărui stat.

Cererea de pensionare va trebui depusă la casa de pensii din țara în care locuiți sau la cea din ultima țară în care ați lucrat.

Vezi și Pensiile cresc de la 1 ianuarie 2022. Cu cât se vor majora

Dacă nu ați lucrat niciodată în țara în care locuiți, aceasta va înainta cererea dvs. către țara în care ați lucrat ultima dată.

Țara respectivă va răspunde de tratarea cererii și va aduna dovezile care atestă contribuțiile pe care le-ați plătit în toate țările în care ați lucrat.

Citește și Pensii în UE: Ce documente sunt necesare pentru pensiile internaționale și cum pot cumpăra românii din Diaspora, vechime în muncă

Cu cel puțin 6 luni înainte de pensionare, este recomandat să solicitați informații de la casa de pensii, întrucât procedura de acordare a pensiei poate dura dacă sunt implicate mai multe țări.

Pensii UE: Documentele necesare

Documentele de care veți avea nevoie diferă de la o țară la alta. În general, trebuie să furnizați coordonatele dvs. bancare, precum și un document de identificare.

Pentru detalii, contactați casa de pensii care vă va trata cererea. Linkuri de contact utile AICI

Pensii UE: Vârsta legală de pensionare

Vârsta legală de pensionare diferă de la o țară a UE la alta. Există și pensia internațională pentru românii din diaspora care au lucrat legal în mai multe state și în România

Nu veți putea primi pensia de stat din țara în care locuiți sau țara în care ați lucrat ultima dată decât din momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din acea țară.

De asemenea, dacă ați dobândit drepturi de pensie și în alte țări, veți putea primi părțile corespunzătoare doar în momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din țările respective.

De aceea, vă recomandăm să aflați din timp ce se va întâmpla, pentru fiecare țară în care ați lucrat, dacă schimbați data de la care doriți să vă pensionați.

Dacă nu vă pensionați simultan, valoarea pe care o veți primi s-ar putea modifica.

Pentru detalii și consiliere, adresați-vă casei de pensii din țara în care locuiți și/sau din țările în care ați lucrat.

Pensii UE: Cine vă plăteşte pensia?

  • În fiecare ţară, dosarul dumneavoastră de asigurat este păstrat până când ajungeţi la vârsta de pensionare.
  • Fiecare ţară în care aţi fost asigurat pe o perioadă de cel puţin un an vă va plăti o pensie pentru limită de vârstă în momentul în care împliniţi vârsta de pensionare stabilită în ţara respectivă. Pentru perioade mai scurte, găsiţi detalii la rubrica întrebări frecvente. Drepturile dumneavoastră pentru fiecare țară din UE le puteți vedea AICI
  • De exemplu, dacă aţi muncit în trei din ţările enumerate mai sus, veţi primi trei pensii pentru limită de vârstă.

Pensii UE: Cum se calculează pensia?

Pensia dumneavoastră va fi calculată pe baza dosarului de asigurat din fiecare ţară: suma pe care o veţi primi din partea fiecărui stat va corespunde perioadei în care aţi beneficiat de asigurare în statul respectiv. Veţi primi o notă explicativă (documentul P1) incluzând o prezentare a deciziilor luate de fiecare ţară în care aţi înaintat o cerere. Lista cu formularele de securitate socială, inclusiv pentru pensii pot fi descărcate de AICI

Pensii UE: Unde se depun cererile?

Chiar dacă aţi lucrat în mai multe ţări, cererea de pensionare se depune în ţara în care locuiţi, cu excepţia cazului în care nu aţi lucrat niciodată acolo. Dacă vă aflaţi în această situaţie, va trebui să depuneţi cererea în ţara în care aţi lucrat ultima dată.  Lista contactelor pentru fiecare țară poate fi accesată de AICI.

Pensii UE: Pensionarea în străinătate

Veţi primi pensie indiferent în ce ţară europeană locuiţi, permanent sau temporar (UE 27 + Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia).

Pensii UE: Alte pensii

În general, normele privind pensiile pentru limită de vârstă se aplică şi pensiilor de invaliditate, precum şi pensiilor pentru urmaşi (soţi supravieţuitori sau orfani).

Sursă: Comisia Europeană

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax