Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Penurie și raționalizarea energiei în Europa, în cazul sistării aprovizionării de către Rusia. Raport al agenției de rating Fitch

Publicat

Penuria și raționalizarea energiei ar putea să apară în Europa, dacă există o oprire bruscă a aprovizionării dinspre Rusia, se arată într-un raport recent al agenției de rating Fitch.

Conform sursei citate, Rusia asigură aproximativ 10% din energia mondială, incluzând 17% pe zona de gaz natural și 12% pe petrol. Creșterea prețurilor la petrol și gaze va crește costurile industriei și va reduce veniturile reale ale consumatorilor.

  • Fitch a redus estimarea creșterii economice globale pentru 2022 cu 0,7 puncte procentuale, la 3,5%
  • Inflația globală a revenit răzbunându-se după o absență de cel puțin două decenii
  • Invadarea Ucrainei de către Rusia și sancțiunile la adresa Rusiei care au urmat au pus în pericol aprovizionarea globală cu energie.
  • Este puțin probabil ca sancțiunile să fie anulate prea curând.
  • Expunerea SUA la energia rusă este mult mai mică, dar creșterea prețului mondial al petrolului se adaugă la ceea ce deja devenise o problemă majoră în ceea ce privește inflația
  • Analiștii Moody’s cred că piața de petrol și gaze va avea deficit anul acesta și probabil și anul viitor
  • Lumea trăiește acum inflația rea

Fitch a redus estimarea creșterii economice globale pentru 2022 cu 0,7 puncte procentuale, la 3,5%. În ceea ce privește zona euro, reducerea este cu 1,5 puncte procentuale la 3%, iar SUA cu 0,2 puncte procentuale la 3,5%.

Acest lucru reflectă creșterile prețurilor la energie, dar și un ritm mai rapid al creșterii ratelor dobânzii în SUA, comparativ cu ceea ce anticipa anterior războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

În ceea ce privește 2023, agenția de rating a scăzut estimarea în ceea ce privește creșterea economică globală cu 0,2 puncte procentuale, la 2,8%.

Inflația globală a revenit cu o răzbunare după două decenii

„Inflația globală a revenit răzbunându-se după o absență de cel puțin două decenii. Începe să se simtă ca un moment de schimbare a regimului inflaționist”, spune Brian Coulton, economist șef la Fitch Ratings.

Un șoc global pe zona de aprovizionare care va reduce creșterea economică și urcă inflația lovește redresarea post-Covid-19. Invadarea Ucrainei de către Rusia și sancțiunile la adresa Rusiei care au urmat au pus în pericol aprovizionarea globală cu energie. Este puțin probabil ca sancțiunile să fie anulate prea curând.

  • Rusia asigură aproximativ 10% din energia mondială, incluzând 17% pe zona de gaz natural și 12% pe petrol. Creșterea prețurilor la petrol și gaze va crește costurile industriei și va reduce veniturile reale ale consumatorilor. Penuria și raționalizarea energiei sunt posibil să apară în Europa, dacă există o oprire bruscă a aprovizionării rusești.

Rusia furniza, în 2019, aproximativ un sfert din consumul de energie primată zonei euro. Aceasta este egală cu ponderea producției de petrol OPEC în producția globală de energie primară în 1973. Diversificarea către alte surse va dura. Inflația în zona euro va fi, în medie, de 5% în 2022 ca urmare a creșterii prețurilor la gaze în UE. Probabil va exista sprijin fiscal pentru a amortiza șocul.

Piața de petrol și gaze are nevoie de timp pentru a se ajusta

“Noi credem că piața (de petrol și gaze n.r.) va avea nevoie de mai mult timp pentru a se ajusta la această nouă limitare substanțială din zona comerțului energetic.

Credem că piața va avea deficit anul acest și probabil și anul viitor, fiind opusul a ceea ce ne așteptam anterior invaziei. Prin urmare, ar trebui să ne așteptăm la prețurile mari să stea cu noi mai multe luni.

Vom vedea o foarte mare volatilitate a prețurilor”, a declarat un analist al Moody’s într-un podcast recent pe site-ul propriu.

Într-un material de la începutul lunii, S&P spunea că piețele emergente care încearcă să recupereze după primii ani de pandemie, acum se confruntă cu creșterea prețurilor la energie. Cele mai vulnerabile sunt Thailanda, Turcia, Chile, Filipine, India și Polonia.

Gazele rusești continuă să traverse Ucraina

În continuare, Rusia transportă mai multe gaze naturale prin conductele care traversează Ucraina, plătind în continuare toate sumele datorate pentru tranzitul gazelor spre Europa, informează Bloomberg, citată de Agerpres.

Conform sursei citate, livrările zilnice de gaze naturale ruseşti la unele puncte de frontieră au crescut cu peste 50% comparativ cu minimele atinse în luna ianuarie, în condiţiile în care tranzitul de gaze prin conductele din Ucraina s-a dublat pe măsură ce companiile energetice s-au grăbit să facă achiziţii după invazie.

Importurile de la principalul furnizor de gaze al Europei au devenit mai ieftine decât achiziţionarea de gaze pe piaţa spot, iar Rusia plăteşte în continuare în valută pentru tranzitul gazelor prin Ucraina, a declarat Yuriy Vitrenko, directorul general de la NJSC Naftogaz Ukrainy, compania naţională de petrol şi gaze din Ucraina.

Traderii spun că ar putea apărea probleme în aprovizionarea cu benzină şi motorină şi o recesiune economică în Europa

Pieţele de energie şi materii prime sunt extrem de destabilizate după invadarea Ucrainei de către Rusia, au apreciat, marţi, principalele firme de trading, care au avertizat că ar putea apărea probleme în aprovizionarea cu benzină şi motorină şi o recesiune economică în Europa, dacă livrările din Rusia vor continua să scadă, potrivit Reuters.

Preţurile la gaze naturale, petrol, metale şi produse agricole au explodat de la debutul războiului şi au devenit atât de volatile încât companiile au fost nevoite să îşi reducă volumul tranzacţiilor.

Directorii generali de la primele patru mari companii care fac tranzacţii cu energie, Vitol, Gunvor, Mercuria şi Trafigura, au subliniat că în special piaţa gazelor naturale a devenit una disfuncţională din cauza unor „margin calls” (apeluri în marjă, n.r.) care au devenit imposibil de gestionat.

„Cu cât războiul se prelungeşte cu atât cresc şansele de recesiune economică”, a spus directorul general de la Vitol, Russell Hardy, la evenimentul FT Commodities Global Summit.

Companiile de trading: Principala îngrijorare pentru Europa este motorina

Europa importă aproape jumătate din necesarul său de motorină din Rusia şi ar putea să se confrunte cu o criză de aprovizionare, susţin companiile de trading, iar Trafigura adaugă faptul că şi America Latină şi Africa ar putea fi afectate. Orice înlocuitor în termeni de livrări de petrol nu va apărea în lunile următoare.

sursa foto: pexels.com

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax