Connect with us
Publicitate

AIUD

Peste 10.000 de obiecte de muzeu, revendicate de Eparhia Reformată din Ardeal. Proces la Curtea de Apel Alba Iulia

Publicat

Colegiul Betlen Aiud

Eparhia Reformată din Ardeal solicită retrocedarea a peste 10.000 de obiecte de muzeu care au fost în proprietatea fostului Colegiu Reformat ”Bethlen Gabor” din Aiud. Eparhia a cerut, în 2005, Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile, restituirea patrimoniului care se afla în posesia Muzeului de Științe ale Naturii din Aiud. În 2015, Comisia a respins cererea și în 2016 Eparhia a atacat decizia la Curtea de Apel Alba Iulia, unde momentan se judecă dosarul.

În anul 2005, Eparhia Reformată din Ardeal a solicitat, Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile, restituirea artefactelor care au aparținut fostului Colegiu Reformat ”Bethlen Gabor”, clădire care se află în patrimoniul Eparhiei.

„Va solicităm să procedaţi la restituirea în natură a tuturor bunurilor mobile (şi nu numai acele bunuri mobile care serveau funcţionarilor cultului), preluate împreună cu imobilele fostului Colegiu Reformat Bethlen Gabor din Aiud prin naţionalizarea instituţiilor de învăţământ, în măsura în care aceste bunuri încă mai există”, se arată într-un document înaintat în 2005 de reprezentanţii cultului, către Comisia specială de retrocedare.

În anul 2015, Comisia a respins cererea de retrocedare a artefactelor care se aflau în proprietatea Muzeului de Științe ale Naturii din Aiud, dar și răspândite prin colecții publice în toată țara.

Potrivit directorului Muzeului de Științe ale Naturii din Aiud, Paul Vasile Scrobotă, o listă a obiectelor cerute pentru restituire nu a fost făcută și momentan nu se știe exact ce piese sunt solicitate, dar este cunoscut faptul că obiectele pentru restituire fac parte din colecția Muzeului de Științe ale Naturii, din colecția de numismatică a Muzeului de Istorie și din secția de istorie și arheologie.

Citeşte şi Biblioteca Batthyaneum rămâne în proprietatea statului român. Arhiepiscopia Romano-Catolică a pierdut procesul

La sfârșitul lunii ianuarie 2016, Eparhia a atacat decizia Comisiei, la Curtea de Apel Alba Iulia.

Pe rolul curții a fost înregistrat un dosar în care reclamanta este Eparhia Reformată din Ardeal, iar pârâtul este Guvernul României, prin Comisia Specială de Retrocedare a unor Bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România, obiectul fiind anularea actului administrativ, mai exact decizia Comisiei din 2015.

În urma a două expertize tehnice în domeniile gelologiei și artei, s-a stabilit că ar fi vorba de peste 10.000 de artefacte ce s-ar afla în proprietatea statului.

După doi ani de la înregistrarea dosarului, soluționarea se apropie de sfârșit, un nou termen fiind anunţat pentru data de 26 noiembrie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax