Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Peste 3100 de contestaţii la FISC ALBA, în două săptămâni. Termen până în februarie pentru cei cu decizii de impunere CASS

Publicat

FinantePână marţi, 20 ianuarie, la două săptămâni de la primirea deciziilor de impunere privind plata contribuţiilor de sănătate din 2012, 3124 de contribuuabili au depus contestaţii la sediul Adminstraţiei Judeţene a Finanţelor Publice. Reamintim că termenul legal pentru prezentarea acestor contestaţii este de 30 de zile de la primirea documentului de la Fisc. În judeţul Alba au fost transmise prin poştă 48.176 astfel de decizii de impunere. Contribuabilii au termen până în a doua săptămână a lunii februarie pentru depunerea contestaţiilor.

Potrivit reprezentanţilor AJFP Alba, până la data de 20 ianuarie, au fost înregistrate peste 3100 de contestaţii formulate de contribuabili din judeţ care au primit decizii de impunere pentru plata CASS din 2012, inclusiv cei care au avut alocaţiile copiilor păstrate în bănci.

Comparativ, până în 14 ianuarie, erau depuse 2.068 de contestaţii, iar în perioada 5 – 9 ianuarie, au fost înregistrate 1.054 de contestaţii.

Reamintim că aceste documente au fost distribuite în baza Ordinului Preşedintelui ANAF nr 2130/2013, pentru stabilirea contribuţiei de asigurări de sănătate aferente anului 2012 (an din care Casa de Asigurări de sănătate a transmis organelor fiscale teritoriale baza de date a persoanelor asigurate).

Situaţia a “explodat” prima dată în judeţul Alba, din 5 ianuarie, pentru că este prima zonă, din punct de vedere alfabetic, în care au fost distribuite deciziile, după ce au fost tipărite de Unitatea de Imprimerie Rapidă din judeţul Vâlcea

Decizia de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări de sănătate aferente anului 2012 are în vedere că, în cazul în care baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară, baza lunară de calcul se stabileşte la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară (care a fost în anul 2012 în cuantum de 700 lei x 12 luni = 8400 lei/an venit la care se aplică cota de 5,5%, rezultând suma de plată de 468 lei.

Oameni care s-au trezit cu decizii de impunere de la Fisc pentru venituri din investiţii (câştiguri din transferul titlurilor de valoare, din dividende, din dobânzi – inclusiv referitoare la alocaţiile pentru copii, din operaţiuni de vânzare – cumpărare de valută la termen pe bază de contract, pe baza declaraţiilor depuse de plătitorii de venit), premii şi câştiguri din jocuri de noroc, fiducie (potrivit titlului III din Codul Fiscal) sau alte surse (de exemplu venituri din comercializarea deşeurilor prin centrele specializate – fier vechi şi pentru persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri din salarii sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 de lei) au stat la coadă la sediul Finanţelor pentru a contesta măsura.

Contestaţiile vor fi centralizate şi transmise la centrul regional de la Braşov, pentru procesare.

În judeţul Alba au fost transmise prin poştă 48.176 astfel de decizii de impunere. Situaţia pe localităţi arată astfel: Alba Iulia – 15.784, Aiud – 8.228, Blaj – 4.632, Cîmpeni – 7.670, Cugir – 3.726, Sebeş – 6.324, Zlatna – 1.812. Pentru copii sub 18 ani, au fost emise 2.040 astfel de decizii, respectiv 839 în Alba Iulia, 259 la Aiud, 195 la Blaj, 262 la Cîmpeni, 145 la Cugir, 289 la Sebeş şi 51 la Zlatna.

În condiţiile în care, cel puţin deocamdată, nu există vreun temei legal prin care aceste decizii de impunere să fie suspendate, cei în cauză au la dispoziţie varianta contestaţiei ce va fi depusă la autoritatea fiscală în termen de 30 de zile de primirea înştiinţării.

Descarcă modelul de contestație a deciziei de impunere.

La câteva zile după ce oamenii au reclamat situaţia, ANAF a sistat emiterea deciziilor de impunere pentru contribuţiile datorate din dobânzile încasate la alocaţiile pentru copii şi aşteaptă o iniţiativă legislativă care să permită amnistierea fiscală în cazul sumelor deja imputate.

Un proiect de lege prevede dreptul de rambursare, însă doar pentru anumite categorii de persoane.

Persoanele fizice care au plătit nejustificat după 1 iulie 2012 contribuţii de asigurări de sănătate, precum pentru alocaţiile copiilor, vor avea dreptul la restituirea sumelor achitate, potrivit unui proiect de lege, scrie Mediafax.

Actul normativ include un singur articol, ce anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată după data de 1 iulie 2012, când colectarea a fost preluată de către ANAF, pentru mai multe categorii de persoane, printre care copiii până la împlinirea vârstei de 15 ani şi copiii de la vârsta de 15 ani şi tinerii până la vârsta de 26 de ani, dacă au fost elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi.

AICI, mai multe detalii.

Guvernul a discutat în 14 ianuarie, în primă lectură, o ordonanţă prin care se remediază situaţia plăţii CASS pentru alocaţiia copiilor şi se va discuta dacă se impune şi amnistie pentru cei cărora au primit decizii de plată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax