Connect with us
Publicitate

Economie

Numărul contestaţiilor la FISC ALBA a ajuns la peste 2000. Drept de rambursare pentru cei care au plătit nejustificat CASS, în proiect de lege

Publicat

FinanteLa sediul Adminstraţiei Judeţene a Finanţelor Publice din Alba au fost primite, până miercuri, 14 ianuarie, un număr de 2.068 de contestaţii, depuse de persoane care au primit decizii de impunere privind plata contribuţiilor de sănătate din 2012, inclusiv cei care au avut alocaţiile copiilor păstrate în bănci. Numărul contestaţiilor s-a dublat în două zile. Un proiect de lege prevede dreptul de rambursare, însă doar pentru anumite categorii de persoane.

Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, a declarat că Guvernul a discutat miercuri, în primă lectură, o ordonanţă prin care se remediază situaţia plăţii CASS pentru alocaţiia copiilor şi că va discuta cu conducerea ANAF dacă se impune şi amnistie pentru cei cărora au primit decizii de plată.

„Trebuie să ne consultăm, să vedem dacă va trebui să apelăm la această formulă sau va fi suficientă ordonanţa. Este posibil să fie doar ordonanţa suficientă, dar partea juridică ne va spune dacă orodonanţa este suficientă”, a spus Vâlcov.

ANAF a sistat emiterea deciziilor de impunere pentru contribuţiile datorate din dobânzile încasate la alocaţiile pentru copii şi aşteaptă o iniţiativă legislativă care să permită amnistierea fiscală în cazul sumelor deja imputate, a declarant joi şeful instituţiei, Gelu Ştefan Diaconu.

Dacă în perioada 5 – 9 ianuarie, au fost înregistrate 1.054 de contestaţii la AJFP Alba, până miercuri, 14 ianuarie, numărul acestora s-a dublat şi a ajuns la peste 2.000. Oameni care s-au trezit cu decizii de impunere de la Fisc pentru venituri din investiţii (câştiguri din transferul titlurilor de valoare, din dividende, din dobânzi – inclusiv referitoare la alocaţiile pentru copii, din operaţiuni de vânzare – cumpărare de valută la termen pe bază de contract, pe baza declaraţiilor depuse de plătitorii de venit), premii şi câştiguri din jocuri de noroc, fiducie (potrivit titlului III din Codul Fiscal) sau alte surse (de exemplu venituri din comercializarea deşeurilor prin centrele specializate – fier vechi şi pentru persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri din salarii sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 de lei) au stat la coadă la sediul Finanţelor pentru a contesta măsura.

Contestaţiile vor fi centralizate şi transmise la centrul regional de la Braşov, pentru procesare.

În judeţul Alba au fost transmise prin poştă 48.176 astfel de decizii de impunere. Situaţia pe localităţi arată astfel: Alba Iulia – 15.784, Aiud – 8.228, Blaj – 4.632, Cîmpeni – 7.670, Cugir – 3.726, Sebeş – 6.324, Zlatna – 1.812. Pentru copii sub 18 ani, au fost emise 2.040 astfel de decizii, respectiv 839 în Alba Iulia, 259 la Aiud, 195 la Blaj, 262 la Cîmpeni, 145 la Cugir, 289 la Sebeş şi 51 la Zlatna.

În condiţiile în care, cel puţin deocamdată, nu există vreun temei legal prin care aceste decizii de impunere să fie suspendate, cei în cauză au la dispoziţie varianta contestaţiei ce va fi depusă la autoritatea fiscală în termen de 30 de zile de primirea înştiinţării.

Descarcă modelul de contestație a deciziei de impunere.

Unii cititori Alba24 au sesizat că la sediul AJFP Alba se mai primeau doar contestaţii „scrise de mână”, însă reprezentanţii instituţiei au precizat că nu există vreo restricţie în acest sens.

Reamintim că situaţia a “explodat” prima dată în judeţul Alba, pentru că este prima zonă, din punct de vedere alfabetic, în care au fost distrbuite deciziile, după ce au fost tipărite de Unitatea de Imprimerie Rapidă din judeţul Vâlcea

Potrivit AJFP Alba, acestea au fost emise în baza Ordinului Preşedintelui ANAF nr 2130/2013, pentru stabilirea contribuţiei de asigurări de sănătate aferente anului 2012 (an din care Casa de Asigurări de sănătate a transmis organelor fiscale teritoriale baza de date a persoanelor asigurate).

Decizia de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări de sănătate aferente anului 2012 are în vedere că, în cazul în care baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară, baza lunară de calcul se stabileşte la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară (care a fost în anul 2012 în cuantum de 700 lei x 12 luni = 8400 lei/an venit la care se aplică cota de 5,5%, rezultând suma de plată de 468 lei.

Citeşte şi FOTO: Peste 1.000 de contestaţii „adunate” la FISC Alba, în cinci zile. Luni, coadă până la ieşirea din sediul de la Finanţe

Persoanele fizice care au plătit nejustificat după 1 iulie 2012 contribuţii de asigurări de sănătate, precum pentru alocaţiile copiilor, vor avea dreptul la restituirea sumelor achitate, potrivit unui proiect de lege, scrie Mediafax.

Actul normativ include un singur articol, ce anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată după data de 1 iulie 2012, când colectarea a fost preluată de către ANAF, pentru mai multe categorii de persoane, printre care copiii până la împlinirea vârstei de 15 ani şi copiii de la vârsta de 15 ani şi tinerii până la vârsta de 26 de ani, dacă au fost elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi.

Pentru copiii care au împlinit vârsta de 15 ani şi tinerii în vârstă de până la 26 ani, contribuţia aferentă nu va fi însă anulată dacă aceştia au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, pentru aceste venituri.

Contribuţia va fi anulată şi pentru tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care au provenit din sistemul de protecţie a copilului. Dacă însă aceştia au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură sau au fost beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii privind venitul minim garantat, strict pentru aceste venituri contribuţia nu va fi anulată.

Anularea contribuţiei va mai fi decisă pentru soţul, soţia şi părinţii care nu au avut venituri proprii şi care se aflau în întreţinerea unei persoane asigurate, persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, anumiţi revoluţionari, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, pentru veniturile acordate în baza legilor care li se aplică, pentru persoanele cu handicap, pentru veniturile obţinute în baza Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni, femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au avut niciun venit sau au avut venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.

Dacă însă persoanele cu handicap şi bolnavii au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură şi venituri din pensii, pentru aceste venituri nu se anulează contribuţia.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va transmite Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) lista persoanelor fizice aflate în evidenţa casei care se încadrează în aceste prevederi.

„Toate aceste persoane fizice care au efectuat plata contribuţiilor au dreptul la restituirea sumelor achitate”, se arată în proiect.

Urmare a anulării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, după caz, vor fi anulate şi eventualele accesorii calculate de organele fiscale.

Procedura este explicată prin faptul că, începând cu 1 iulie 2012, din legislaţia specifică de asigurări sociale de sănătate au fost preluate în Codul Fiscal, pentru a fi administrare de către ANAF, contribuţiile de asigurări sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizează venituri impozabile din activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură, piscicultură, din asocieri fără personalitate juridică, din cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, premii şi câştiguri din jocuri de noroc, din alte surse, precum şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu obţin venituri.

Nu au fost însă preluate şi prevederile din Legea reformei în sănătate care stabilesc că anumite categorii de persoane beneficiază de asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, fără plata contribuţiei, întrucât acestea vizează condiţiile de realizare a prestatiilor care au fost şi au rămas în atribuţiile Ministerului Sănătăţii.

Astfel, în prezent, Codul Fiscal nu conţine prevederi exprese cu privire la exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a unor categorii de persoane.

Premierul a declarat anterior că Ministrul Finanţelor şi şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au luat măsuri ca înştiinţările de plată a taxelor pentru alocaţie, transmise copiilor, să fie oprite, precizând că aşteaptă să i se comunice însă şi cine trebuie sancţionat şi cum pot fi evitate noi astfel de cazuri.

ANAF a comunicat că reprezentanţii conducerii agenţiei au transmis cǎtre unitǎţile de administrare fiscalǎ o circularǎ prin care s-a suspendat regularizarea contribuţiilor de asigurǎri sociale de sǎnǎtate pentru veniturile obţinute din dobânda bonificatǎ de bǎnci, pentru alocaţiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate