Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Peste 750 de medicamente de pe lista ANM lipsesc din farmacii

Publicat

Peste 750 de medicamente pentru diverse afecțiuni, de la cancer, diabet, boli cardiovasculare până la medicamentele post transplant, cele antiepileptice sau vaccinuri pentru copii, de pe lista Agenției Naționale a Medicamentelor, lipsesc din farmacii.

Mulți bolnavi sunt disperați. Unii sunt nevoiți să și le comande pe internet din alte țări, pentru că în România nu se mai găsesc, scrie Europa Liberă.

Cu toate că multe medicamente pentru boli grave precum cancerul sunt pe lista compensatelor, unele din acestea nu sunt decontate pentru toate formele de cancer.

Piața medicamentelor din România este estimată la 6 miliarde de euro/an.

Citește și: O femeie bolnavă și-a câștigat dreptul la un tratament scump, în instanță. Guvernul învins la Curtea de Apel Alba Iulia

70% din această sumă este pentru medicamentele inovative (medicamente noi, care sunt sub patent de invenție și care sunt mai scumpe), iar 30% pentru medicamentele generice (care au ieșit de sub patent și pot fi produse în număr mare).

Anual, statul cheltuie 3 miliarde de lei (aproximativ 600 milioane euro) pentru medicamentele compensate și gratuite.

Peste 750 de medicamente de pe lista ANM, lipsesc din farmacii: cauze

Printre cauzele identificate de Europa Liberă, pentru care medicamentele lipsesc, se numără:

  • Prețul cel mai mic al medicamentului din E. Companiile nu mai aduc medicamentele foarte ieftine în România pentru că ar trebui să le vândă cu preț mai mic decât cele de producție.
  • Taxa clawback reprezintă suma plătită de producători statului român din profitul realizat din vânzarea medicamentelor. Producătorii de medicamente inovative plătesc 25% din profit către statul român, iar producătorii de medicamente generice – 15%.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax