Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Peste 800 de elevi din Alba ar putea rămâne fără medii încheiate în semestrul I. Absențele de la școala online, principala cauză

Publicat

sediul ISJ Alba

În județul Alba, sunt 810 de elevi, din totalul de 39.105 înscriși în sistemul de învățământ preuniversitar, pentru care situația școlară nu poate fi încheiată la finalul semestrului I, potrivit situației centralizate de către Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ). Majoritatea sunt din mediul rural.

Cauzele pentru care acești elevi nu au note pentru încheierea mediilor sunt absențele de la cursurile online, mai degrabă decât lipsa resurselor tehnologice, potrivit IȘJ Alba.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a organizat luni o videoconferință cu inspectorii școlari generali, unde s-a discutat despre identificarea numărului de elevi aflați în situație de risc cu privire la neîncheierea situației școlare pentru semestrul I.

Vezi și Câte zile de școală mai au elevii. Structura anului școlar 2020-2021 cu detalii despre examene

În Alba, situația centralizată de IȘJ de la unitățile de învățământ (situația estimativă a elevilor cărora nu li se poate încheia situația școlară pe semestrul I al anului școlar 2020-2021 din cauza dificultăților de participare la activitățile de predare în regim on-line), este următoarea:

  • în mediul rural, din totalul celor 9.673 elevi înscriși în unitățile de învățământ preuniversitar, un număr de 318 sunt în această situație (3,28%)
  • în mediul urban, din totalul celor 29.432 elevi înscriși în sistemul de învățământ preuniversitar, 492 sunt în situația menționată (1,67%)

”Această situație are cauze multiple, unele de natură materială: lipsa dispozitivelor, lipsa conexiunii la internet, altele de natură umană- refuzul de a participa la activitățile on-line”, a transmis IȘJ Alba, la solicitarea Alba24.ro.

Reamintim că la finalul lunii noiembrie 2020, IȘJ Alba anunța că a distribuit 3225 de tablete unităților de învățământ din județ, în cadrul programului național al Ministerului Educației, ”Școala de acasă”. Peste 1100 au fost distribuite școlilor din mediul urban, iar peste 2000, școlilor din mediul rural.

De asemenea, vor mai fi distribuite și 25 de laptopuri, din 25 ianuarie, prin programul ROSE (învățământ secundar / Romania Secondary Education Project).

La nivel național, se estimează că circa 65.000 de elevi se află în situația de a nu avea media încheiată, „imposibilitatea de acces la resursele tehnologice fiind factorul principal, la care se adaugă și alte motive precum neparticiparea la cursuri, situații medicale etc”, potrivit Ministerului Educației.

În anii anteriori, numărul elevilor care se aflau anual în această situație era de aproximativ 15.000.

Au fost indentificate și măsuri necesare în acest context:

  • desfășurarea de activități remediale pe parcursul semestrului al II-lea, cu identificarea surselor de finanțare pentru plata cadrelor didactice
  • prelungirea perioadei de încheiere a situațiilor școlare neîncheiate în semestrul I, de la patru până la opt săptămâni de la revenirea la cursuri în semestrul al II-lea
  • posibilitatea încheierii mediilor cu minimum două note, indiferent de numărul orelor alocate săptămânal fiecărei discipline.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax