Economie
Peste 8.000 de unități în domeniul alimentar înregistrate în județul Alba. Câte s-au închis anul trecut

Industria alimentară din județul Alba își continuă dezvoltarea, potrivit datelor Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Sunt înregistrate 8.029 de unități în domeniul alimentar în județ.
În domeniul unităților de vânzare cu amănuntul – produse de origine animală și non animală, anul trecut, au fost înregistrate 523 de unități. Alte 118 astfel de unități și-au încetat activitatea. Comparativ, în 2023 erau înregistrate 548 de unități, iar în 2022 – 399.
”Județul Alba este recunoscut, la nivel național, pentru industria alimentară foarte bine reprezentată, datorită marilor procesatori din industria cărnii și a produselor din carne, laptelui și produselor lactate, miezului de nucă, mierii, vinului, ingredientelor alimentare și condimentelor, respectiv a altor produse alimentare, devenite branduri de renume”, amintește DSVSA Alba.
Ce unități s-au deschis
Unitățile nou înregistrate sunt:
- carmangerii, măcelării
- centre prelucrare lapte, automate lapte
- magazine desfacere pește
- stupine, cofetării/patiserii
- pensiuni turistice (cu bloc alimentar), depozite alimentare, ferme de acvacultura
- unități de vânzare pe internet, puncte de vânzare mobile, automate vânzare produse alimentare
- puncte gastronomice locale, unități de tip catering, unități vânzare directă lapte crud, miere, ouă
- unități de fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor a produselor proaspete de patiserie (plăcinte, chec, tarte, specialități de panificație etc.)
- prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor, fabricarea vinurilor, înghețatei și altor produse alimentare
- depozite și magazine alimentare, supermarketuri și hipermarketuri, restaurante, fast-food, snack-bar, fast-food-uri, baruri, cantine.
De asemenea, în cursul anului trecut, au fost autorizate conform Ordinului ANSVSA nr. 57/ 2010, două centre de colectare lapte, două unități de procesare lapte, o unitate de procesare produse din carne. Aceste unități au beneficiat de fonduri nerambursabile, sunt autorizate pentru efectuarea de comerț intracomunitar și reprezintă un mare avantaj pentru economia locală.
Cum se face autorizarea în domeniul alimentar
DSVSA Alba este autoritatea locală competentă pentru autorizarea și înregistrarea unităților din domeniul alimentar. Documentația necesară, pentru fiecare tip de unitate în parte, se poate transmite inclusiv online, scanat, pe adresa de e-mail office-alba@ansvsa.ro, cu menționarea adreselor de contact.
Prin medicii veterinari oficiali și inspectori se va verifica atât documentația depusă cât și, la fața locului, îndeplinirea cerințelor din domeniul specific și a celor privind igiena produselor alimentare, respectiv a altor aspecte relevante în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Operatorii din sectorul alimentar din unităţile de vânzare cu amănuntul trebuie să se asigure că produsele obţinute şi comercializate către consumatorul final nu prezintă risc pentru sănătatea publică şi că sunt îndeplinite toate condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare referitoare la:
- etichetare; asigurarea trasabilităţii; parametrii de calitate şi siguranţă ai materiilor prime şi ai produselor finite
- controlul potabilităţii apei; instruirea personalului; controlul stării de sănătate; eliminarea dăunătorilor (insecte, rozătoare, păsări etc.)
- eliminarea deşeurilor; întreţinerea şi igiena spaţiilor şi a echipamentelor
- aplicarea procedurilor de bune practici de igienă, bazate pe principiile siguranţei alimentului stabilite prin ghidurile de bune practici în cazul producătorilor agricoli crescători de animale sau, după caz, a principiilor sistemului Analizei riscurilor şi de identificare a punctelor critice de control (HACCP), având în vedere tipul unităţii, capacitatea de producţie şi specificul unităţii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News