Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Petiţie pentru suspendarea procedurii de emitere a autorizaţiei integrate de mediu pentru Kronospan SA. MIERCURI, dezbatere publică la Sebeş

Publicat

kronospan

kronospan 3 Miercuri, 19 octombrie, la Sebeş se desfăşoară o dezbatere publică în contextul solicitării de emitere a autorizaţiei integrate de mediu pentru Kronospan SA. Procedura este contestată din nou de ONG-uri. “Prima Natura” cere suspendarea acesteia, pe motiv că “încă sunt nerezolvate problemele privind monitorizarea actuală a poluanților emiși dar și cele privind impactul asupra sănătății populației”.

Dezbaterea publică va avea loc începând cu ora 16.00, la Colegiul Naţional “Lucian Blaga” (str. Călugăreni nr.49, Sebeş).

“Solicităm suspendarea procedurii de emitere a Autorizației Integrate de Mediu pentru Kronospan SA Sebeș, deoarece încă sunt nerezolvate problemele privind monitorizarea actuală a poluanților emiși dar și cele privind impactul asupra sănătății populației.

Poluarea resimțită zi de zi este uneori atât de intens încât locuitorii din zonă reclamă iritații ale căilor respiratorii sau cronicizarea unor afecțiuni mai vechi din cauza aerului irespirabil. Aceste aspecte au fost recunoscute și de medicii de familie care au confirmat că ”frecvența bolilor respiratorii la copii s-au înmulțit, inclusiv incidența de astm bronșic” și este cunoscut faptul că poluarea este una din cauzele instalării astmului. Mai mult, în Studiul de Impact Asupra Sănătății Populației, potrivit datelor prezentate, există în perioada studiată valori semnificativ crescute ale frecvenței cazurilor de leucemie în Sebeș comparativ cu alte orașe și un trend crescător al frecvenței malformațiilor sistemului nervos și sistemului cardiovascular. Expunerea la formaldehidă e corelată cu leucemiile în literatura de specialitate și clasificată de un Regulament al Comisiei Europene drept substanță mutagenă”, este mesajul campaniei iniţiate de “Prima natura”.

Locuitorii din Sebeş care sunt de acord cu această solicitare au fost invitaţi să semneze online o petiţie, iar până luni, la ora 12.00, erau înregistrate 904 semnături.

Solicitarea de emitere a autorizaţiei a fost publicată de APM Alba în 22 aprilie 2016 şi vizează amplasamentul fabricii de pe strada Mihail Kogalniceanu nr. 59.

Potrivit anunţului, “activitatea se încadrează în anexa nr. 1 a Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale, punctele:

6.1. Producerea in instalatii industriale de:

c) unul sau mai multe din următoarele tipuri de panouri pe baza de lemn: panouri din aşchii de lemn numite „OSB” (oriented strand board), plăci aglomerate sau panouri fibrolemnoase, cu o capacitate de productie mai mare de 600 mc pe zi

4.1. Producerea compuşilor chimici organici, cum sunt:

b) ăşasinile epoxidice;

1.1. Arderea combustibililor în instalaţii cu o putere termică nominală totală egală sau mai mare de 50 MW

Solicitarea de emitere a autorizaţiei integrate de mediu se referă la o instalaţie existentă”.

Reamintim că societatea Kronospan Sebeş SA a obţinut la începutul acestui an actualizarea autorizaţiei integrate de mediu pentru mărirea capacităţii fabricii de formaldehidă de la 30.000 de tone pe an la 40.000 de tone pe an. Potrivit documentului publicat în 22 ianuarie de Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba, autorizaţia a fost actualizată la data de 8 ianuarie, ca urmarea sentinţei din iulie 2015 dată de Curtea de Apel în procesul privind suspendarea revizuirii autorizației integrate de mediu, cauză pierdută de Ministerul Mediului, în primă instanţă.

APM Alba a precizat atunci că „valabilitatea Autorizaţiei Integrate de Mediu actualizată se menţine până la soluţionarea în mod definitiv a dosarului 5582/2/2015 al Curţii de Apel Bucureşti prin respingerea acţiunii, dar nu mai mult de 9.01.2017, data expirării perioadei de valabilitate a AIM”. AICI, minuta Curţii de Apel Bucureşti.

Citeşte şi Kronospan Sebeş a obţinut autorizaţia integrată de mediu pentru mărirea capacităţii fabricii de formaldehidă la 40.000 de tone pe an

Vezi şi Kronospan Sebeş cere din nou autorizaţie integrată de mediu. Cea provizorie expiră în ianuarie 2017

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax