Actualitate
Kronospan Sebeş cere din nou autorizaţie integrată de mediu. Cea provizorie expiră în ianuarie 2017. Anunţul APM Alba
Kronospan Sebeş SA cere din nou emiterea autorizaţiei integrate de mediu, în condiţiile în care cea provizorie, emisă de Agenţia pentru Protectia Mediului (APM) Alba, este valabilă cel mult până în ianuarie 2017.
Solicitarea de emitere a autorizaţiei a fost publicată de APM Alba în 22 aprilie şi vizează amplasamentul Fabricio de pe strada Mihail Kogalniceanu nr.59.
Potrivit anunţului, “activitatea se încadrează în anexa nr. 1 a Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale, punctele:
6.1. Producerea in instalatii industriale de:
c) unul sau mai multe din urmatoarele tipuri de panouri pe baza de lemn: panouri din aschii de lemn numite „OSB” (oriented strand board), placi aglomerate sau panouri fibrolemnoase, cu o capacitate de productie mai mare de 600 mc pe zi
4.1. Producerea compusilor chimici organici, cum sunt:
b) hidrocarburile cu continut de oxigen, cum sunt alcoolii, aldehidele, cetonele, acizii carboxilici, esterii si amestecurile de esteri, acetatii, eterii, peroxizii si rasinile epoxidice;
1.1. Arderea combustibililor in instalatii cu o putere termica nominala totala egala sau mai mare de 50 MW
Solicitarea de emitere a autorizaţiei integrate de mediu se referă la o instalaţie existentă”.
Cei interesaţi pot obţine informaţii de la sediul APM Alba până în 10 mai 2016.
Reamintim că societatea Kronospan Sebeş SA a obţinut la începutul acestui an actualizarea autorizaţiei integrate de mediu pentru mărirea capacităţii fabricii de formaldehidă de la 30.000 de tone pe an la 40.000 de tone pe an. Potrivit documentului publicat în 22 ianuarie de Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba, autorizaţia a fost actualizată la data de 8 ianuarie, ca urmarea sentinţei din iulie 2015 dată de Curtea de Apel în procesul privind suspendarea revizuirii autorizației integrate de mediu, cauză pierdută de Ministerul Mediului, în primă instanţă.
APM Alba a precizat atunci că „valabilitatea Autorizaţiei Integrate de Mediu actualizată se menţine până la soluţionarea în mod definitiv a dosarului 5582/2/2015 al Curţii de Apel Bucureşti prin respingerea acţiunii, dar nu mai mult de 9.01.2017, data expirării perioadei de valabilitate a AIM”. AICI, minuta Curţii de Apel Bucureşti.
Citeşte şi Kronospan Sebeş a obţinut autorizaţia integrată de mediu pentru mărirea capacităţii fabricii de formaldehidă la 40.000 de tone pe an
În raportul de amplasament întocmit pentru solicitarea din aprilie 2016, se arată că documentul a fost “întocmit în vederea emiterii unei noi Autorizaţii Integrate de Mediu, ca urmare a apropierii termenului de expirare a Autorizatiei Integrate de Mediu nr. SB 67/2007, revizuita la data de 01.03.2010 şi actualizată la 08.01.2016 (Anexa nr. 2). Prezenta Autorizatie Integrata de Mediu expiră la data de 09.01.2017”.
Potrivit aceleiaşi surse, “obiectivul principal al refacerii raportului de amplasament este evaluarea activităţii de protecţia mediului din societatea analizată din punct de vedere tehnic, cat si al resurselor umane, care sa garanteze ca sunt prezentate in mod sigur si pe baza integrata toate tehnicile de prevenire si control al emisiilor provenite din activitatile desfasurate in instalatia tehnologica.
În conformitate cu legislatia în vigoare, din necesitatea obtinerii unor informatii suplimentare privind prevenirea, reducerea si controlul integrat al poluarii datorita emisiilor specifice ale activitatilor poluante, desfasurate pe un amplasament, s-a efectuat raportul din teren, pentru a furniza informatii asupra caracteristicilor fizice ale terenului si vulnerabilitatii sale, in vederea atingerii scopului de respectare a prevederilor in domeniul calitatii apelor, aerului, solului si subsolului”.
De asemenea, “în evaluare s-a avut in vedere realizarea urmatoarelor obiective specifice:
– istoricul amplasamentului si utilizarea actuala pentru identificarea zonelor cu potential de contaminare;
– identificarea cadrului natural al amplasamentului si estimarea riscului posibil al oricarei contaminari;
– analiza situatiei actuale privind gradul de afectare al factorilor de mediu si descrierea interactiunii dintre factorii de mediu care pot exista pe teren;
– s-a evaluat impactul cumulativ al platformei industriale si a traficului din oras Sebes, DN1, DN7 si A1”.
În acelaşi raport se precizează că, printre altele “capacitatile de productie pentru sectiile acoperite de prezenta documentaţie sunt (…) Sectia Chimică – Formaldehidă sub formă de soluţie 50%: 80 000 t/an (40 000 t/an 100%); răşini lichide: 198.000 tone pe an şi răşini pulbere: 7.500 tone pe an”
Vezi AICI integral raportul de amplasament.
AICI, solicitarea Kronospan.
AICI, planul de încadrare în zonă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News