Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pianista Chiyo Hagiwara din Japonia continuă să promoveze opera lui Carl Filtsch din Sebeș. Interpretări excepționale

Publicat

Pianista niponă, Chiyo Hagiwara, continuă să facă cunoscută opera lui Carl Filtsch (1830-1845), atât publicului din țara sa natală, cât și celui din România. Artista încântă auditoriul cu interpretările sale excepționale.

Joi, 2 noiembrie, începând cu ora 18.00, în sala „Reduta” a Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, a susținut un recital de pian.

Acesta a fost în cadrul evenimentului „Ziua Culturii Japoneze”, ediția a V-a, organizat de Centrul de studii japoneze „Sembazuru”, din cadrul Departamentului de limbi și literaturi asiatice al Universității Babeş-Bolyai Cluj-Napoca și de Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Evenimentul a fost moderat de Tudor Sălăgean – managerul instituției gazdă și de Rodica Frențiu – director al Departamentului de limbi şi literaturi asiatice şi al Centrului de studii japoneze „Sembazuru”.

În deschidere, Tatsuo Kitagawa, consilier, a transmis publicului mesajul Ambasadei Japoniei din România.

Lucrări interpretate în concert

În cadrul concertului, după lucrări ale unor compozitori consacrați, ca J. S. Bach și W. A. Mozart, și ale unor compozitori niponi, ca Rentarō Taki și Kozaburo Y. Hirai, Chiyo Hagiwara a interpretat creațiile lui Carl Filtsch și ale fratelui acestuia, Joseph.

În deschiderea acestei părți a recitalului, Rodica Frențiu a prezentat publicului povestea micului geniu al pianului, originar din Sebeș, care în scurta sa existență a încântat, prin modul său de interpretare, publicul din mari capitale europene.

Pe toată durata recitalului, Chiyo Hagiwara a etalat distincția de excelență pe care Municipiul Sebeș i-a acordat-o în primăvara acestui an.

Diploma a fost acordată în semn de apreciere pentru modul în care promovează în lume creația lui Carl Filtsch, dar și pentru a sărbători cei 20 de ani de carieră muzicală ai artistei.

Chiyo Hagiwara, absolventă a Colegiului de Muzică din Tokyo

Chiyo Hagiwara, absolventă a Colegiului de Muzică din Tokyo, a studiat pianul sub îndrumarea unor cunoscuți profesori, ca: Yayoi Fujisawa, Toru Kimura, Shinya Ozaki, Hitoshi Kobayashi, Yutaka Yoshida, Csíky Boldizsár Sr., Csíky Boldizsár Jr. şi Junko Massaglia.

VIDEO: Tragica poveste a lui Carl Filtsch, micul geniu din Sebeș care i-a impresionat pe Chopin şi Liszt

A intrat pentru prima data în contact cu opera lui Carl Filtsch în timpul studiilor cu Csíky Boldizsár Sr. şi Csíky Boldizsár Jr.

Numele ei este legat de introducerea în muzica clasică japoneză a creațiilor acestuia.

În luna aprilie a anului 2017, CD-ul cu compoziţiile copilului minune de la Sebeş, în interpretarea ei, a ajuns pe primul loc în „Billboard Japan Top Albums”.

Lucrările lui Carl Filtsch au pătruns în cultura japoneză, unde se bucură și în prezent de o apreciere unanimă, reflectată și în revistele culturale şi în mass-media niponă.

Numeroase concerte în ultimii 20 de ani

Chiyo Hagiwara a susţinut recitaluri de pian în Japonia, Franţa și România, la București, Cluj-Napoca, Satu Mare, Sighişoara, Odorheiu-Secuiesc și în incinta Castelului Peleș, iar din acest an şi la Sebeş.

În ultimii 20 de ani, a susţinut numeroase concerte, în calitate de solistă, împreună cu Orchestra Filarmonicii din Târgu Mureş, iar în 2020 a încheiat seria de reprezentaţii a tuturor concertelor pentru pian compuse de Johann Sebastian Bach, împreună cu Orchestra Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare, sub bagheta dirijorului Shinya Ozaki.

Compozitoare și artistă creativă

Pe lângă cariera sa de pianistă, Chiyo Hagiwara este implicată şi în alte proiecte.

De exemplu, albumul de muzică indiană „Pilgrimage”, în care a cântat la claviatură, dar şi vocal, în limbile engleză şi hindi.

De asemenea, a cântat la pian şi vocal în cadrul proiectului „All 91 Wild Rose Songs of the World”, la „Kanoya Rose Garden”, în Kagoshima (Japonia).

În anul 2009, a compus pentru Forţele de Autoapărare Maritimă ale Japoniei cântecul „Air Patrol Squadron 1st Squadron”.

În anul 2020, pianista a lansat un nou CD cu compoziții proprii, numit „Poetry and Dance”.

În acelaşi an, a creat „Senzonshō”, un instrument musical de percuţie care foloseşte mai multe clopote „Senzon”(folosite în ritualurile budiste), la care a interpretat propriile compoziții şi nu numai.

Premii

A susţinut reprezentaţii în sanctuare, temple, precum şi la diverse evenimente. În 2021 a lansat primul ei CD „Senzonshō”, numit „Amano Iwato Suite”, cu propriile sale compoziții.

De-a lungul timpului, Chiyo Hagiwara a fost răsplătită cu mai multe premii şi distincţii. În anul 2017, i s-a decernat „Yamato City Culture and Art Future Award”. În 2019, la Paris, a câştigat locul al III-lea la Concursul International de pian „Concours Musical de France”. În 2023 a fost laureată a concursului „Okayama Online Music”, pentru interpretarea la „Senzonshō”.

Artist talentat şi creativ, Chiyo Hagiwara se exprimă şi prin intermediul fotografiei şi picturii. A expus la prestigiosul „Mitsuo Tsujimoto’s Photo Studio” din Kyoto, în 2020 şi 2021.

De asemenea, a obţinut locul al II-lea şi premiul „Re Life Literary” la categoria povestiri scurte.

Sursă: Primăria Sebeș

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax